ПРОПОЗИЦІЯ

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів звернулася до Прем'єр-міністра Миколи Азарова з пропозицією підтримати ініціативу щодо запровадження кримінальної відповідальності за виробництво та розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів. Ініціюється позбавлення волі терміном на 10 років.

У Верховній Раді за N 2274 зареєстровано проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства у сфері відповідальності за незаконний обіг лікарських засобів)". Ним пропонується внести зміни до Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів, а також Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону "Про лікарські засоби" щодо посилення відповідальності за підробку ліків.

Підтримуючи документ, Держлікінспекція пропонує збільшити суму штрафу вдвічі від вказаної у законопроекті та підвищити термін покарання від 5 до 10 років позбавлення волі за подібні дії, передає Укрінформ.

Голова Держлікінспекції, головний державний інспектор України Олексій Соловйов звертає увагу на те, що у розвинутих країнах термін ув'язнення коливається залежно від шкоди, заподіяної здоров'ю людини фальсифікованими препаратами, та обсягів їх виробництва. Зокрема, у США виробництво та розповсюдження фальсифікованих та неякісних лікарських засобів карається позбавленням волі на термін від 20 років до довічного ув'язнення, у країнах Європи - до 10 років, у Китаї максимальним покаранням є розстріл.