У жовтні цього року Дніпропетровщина відзначатиме 70-річчя визволення від німецько-фашистських загарбників та 70-річчя Битви за Дніпро. У регіоні ретельно готуються до святкування цих знаменних дат, у зв’язку з ними заплановано різні заходи. Зокрема, Дніпропетровська облдержадміністрація заснувала пам’ятну медаль «70 років форсування р. Дніпро на території Дніпропетровської області».

«Дніпропетровщина завжди на високому рівні проводила заходи, пов’язані з відзначенням дня Великої Перемоги і пам’ятних дат, які стали переломними у ході війни. Цього року в області організовано комплекс заходів щодо святкування 70-річчя Битви за Дніпро і визволення регіону від німецько-фашистських загарбників. І заснування пам’ятної медалі — це часточка нашої вдячності та шани тим, хто боровся за перемогу та відроджував наш регіон у післявоєнні роки», — зазначив очільник виконавчої влади області Дмитро Колєсніков.

Цією відзнакою вшанують мужність і героїзм ветеранів Великої Вітчизняної війни, які форсували Дніпро. Їх також нагородять за активну громадську діяльність, вагомий особистий внесок у розвиток Придніпров’я та з нагоди 70-річчя форсування Дніпра на території Дніпропетровщини.

На пам’ятній медалі, яку виготовлено з міді, з білого металу викарбувано рельєфне зображення сцени форсування Дніпра. Низ рельєфу охоплює георгіївська стрічка, на якій розміщено лаврові та дубові гілки з білого металу — символи військової слави. На гілках напис: «70 років» (цифри заповнено червоною емаллю). Над стрічкою ліворуч вказано дати ювілею: 1943–2013, виготовлені з жовтого металу. По колу медальйон охоплює стрічка із жовтого металу. На стрічці — напис рельєфними літерами з того самого матеріалу: «Форсування р. Дніпро». До медальйона кріпиться прямокутна колодка з металевою накладкою золотистого кольору з написом «Дніпропетровська область».