«Ви передали дітям хліба» — таку назву мав виступ «УК» від 11 липня цього року, в якому йшлося про норми харчування для дітей в оздоровчих закладах України на прикладі Рівненщини. Відповідно до постанови Кабміну №1591 від 22.11.2004 року, норми ці, нагадаємо, було невиправдано занижено. Скажімо, фруктів одній дитині, що перебуває на оздоровленні, можна з’їсти лише 100 грамів на день, солодощів — 30 грамів, а з одного грама чаю треба приготувати… 5 склянок напою! Ось і виходить, що діти (особливо старшої вікової групи) оздоровлювалися… напівголодними. Натомість перевіряльники справно карали оздоровчі комплекси солідними штрафами за кожен «переданий» дітям шматок хліба. Дожилися!

Звісно, директори оздоровчих комплексів забили на сполох. Їх підтримала Рівненська облдержадміністрація, яка й просила уряд звернути увагу на проблему, що, як кажуть, накипіла. Результат не забарився: на засіданні 6 серпня уряд вніс зміни до згаданої постанови, узгодивши добові норми харчування у закладах оздоровлення та відпочинку з фізіологічними потребами дітей.

— Зокрема збільшено норми споживання м’яса, м’ясопродуктів, риби, а також свіжих овочів, фруктів, соків. Це рішення дасть змогу урізноманітнити асортимент страв у меню закладів оздоровлення та відпочинку.

Енергетична цінність раціону тепер повністю відповідає енерговитратам дітей певного віку, адже застосована, як і належить, вікова градація. 4500 кілокалорій на день — це, погодьтеся, вже не 3200, — каже директор ДСОК «Корчагінець», що в Острозькому районі на Рівненщині, заслужений працівник освіти України Іван Дячук. — Тому тішить, що в такий складний для країни час уряд оперативно відреагував на ситуацію. Тепер 30-грамових порцій морозива нам шукати не доведеться.

Директори оздоровчих комплексів не лише Рівненщини, а й цілої України вдячні за об’єктивне висвітлення проблеми та підтримку вашій газеті. Здорове майбутнє дітей — наша спільна перемога.

Постанова набуде чинності з 1 січня 2015 року: до того часу потрібно  змінити всю необхідну документацію, внести зміни до калькуляцій тощо.