Керівництво Полтавської облдержадміністрації планує звернутися до Верховної Ради України з проханням дозволити їм продавати частки державного майна у підприємствах, що давно перебувають у стадії банкрутства і наростили перед своїми працівниками величезні борги. Відповідне доручення під час оперативно-розпорядчої наради дав голова Полтавської облдержадміністрації Віктор Бугайчук. Він пояснив, що це роблять з метою наповнення Пенсійного фонду, відрахування до якого зменшуються через простої в промисловості.

 Йдеться про підприємства: ВАТ «Завод ГРЛ», ДП ВО «Знамя», ДП «Нафтогазгеологія» та інші. «Банкрутство 28 підприємств триває понад встановлені законодавством строки. За ці роки такі підприємства наростили борги на суму 55,1 мільйона гривень, левова частка яких (понад 42,9 мільйона гривень) належить дев’ятьом підприємствам із державною часткою майна, — каже начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області Валерій Руденко. — Майно цих підприємств неможливо продати, бо там є державна частка. Водночас підприємства фактично роками не працюють, і санатори не в змозі відновити їхню роботу. Законодавчо визначені терміни для процедури банкрутства давно спливли, а питання не вирішується, борги ростуть».

Він також зазначив, що цього року через перебої в роботі великих промислових підприємств Полтавської області зменшилися надходження до Пенсійного фонду від сплати страхових коштів (за півроку на 8 мільйонів гривень порівняно з відповідним періодом минулого року). Нині надходження з початку року становлять 2 мільярди 611,1 мільйона гривень. Водночас потреба на виплату пенсій зросла на 136,6 мільйона гривень, або на 3,4 відсотка, і становить за півріччя 4 мільярди 201 мільйон гривень.

Відповідно самозабезпечення власними коштами у 2014 році зменшилося порівняно з аналогічним періодом минулого року на 2,3 відсотка і становить 62,1 відсотка. У Полтаві цей показник знизився із 119 до 115 відсотків. Став дотаційним Кременчук, де пенсійні видатки покриваються тільки на 89,4 відсотка.

Низьким є самофінансування у сільських районах, зокрема в Чорнухинському, Кобеляцькому, Зіньківському, Семенівському, Чутівському, де цей показник не перевищує 38 відсотків.

Тож невтішна статистика спонукає до дій. Якими вони будуть — вирішуватимуть парламентарі.