Всесвітня шахова олімпіада в норвезькому місті Тромсе запам’ятається любителям древньої гри неабияким рівнем конкуренції. За середнім рейтингом квартету лідерів чоловіча збірна України у складі Василя Іванчука, Руслана Пономарьова, Павла Ельянова та Олександра Мойсеєнка була другою після команди Росії.

Наша жіноча четвірка — Анна і Марія Музичук, Анна Ушеніна і Наталія Жукова у стартовому списку фаворитів розташувалася на третій позиції, поступившись лише китаянкам та росіянкам. Нагадаю, що обидва турніри проводять за швейцарською системою в одинадцять турів.

На старті чоловіча збірна України зустрілася з Тунісом. Жіночий квартет екзаменував збірну Люксембургу. Лідери обох наших команд у першому турі були вільні від гри. Але це не завадило синьо-жовтим виграти усі партії — 4:0.

За тур до закінчення змагань жіноча збірна України фактично гарантувала собі медалі Всесвітньої шахової олімпіади. У ключовому поєдинку наші чарівні дівчата зуміли обіграти команду Росії, за яку виступає їхня колишня співвітчизниця Катерина Лагно. Нагадаю, що через цей скандальний випадок збірну Росії не хотіли допускати до Олімпіади. Усе вирішило особисте втручання президента ФІДЕ Кірсана Ілюмжинова. Вирішальну перемогу нашому квартету принесла Наталія Жукова.

Чоловіча збірна розійшлася миром з Азербайджаном.

ТАБЛО «УК»

Всесвітня шахова олімпіада-2014
Тромсе, Норвегія, 10-й тур  

Жінки

Україна — Росія — 2,5:1,5

Ганна Музичук — Катерина Лагно — нічия

Марія Музичук — Валентіна Гуніна — нічия

Ганна Ушеніна — Олександра Костенюк — нічия

Наталія Жукова — Ольга Гіря — 1:0

Лідери: Росія — 18; Китай, Україна — по 17; Німеччина — 16.

Чоловіки

Україна — Азербайджан — 2:2

Василь Іванчук — Шахріяр Мамедьяров — 0:1

Руслан Пономарьов — Теймур Раджабов — нічия

Павло Ельянов — Рауф Мамедов — 1:0

Олександр Моісеєнко — Ельтадж Сафарлі — нічия

Лідери: Китай — 17; Угорщина — 16; Франція, Україна, Росія, США, Узбекистан, Індія, Азербайджан, Польща — по 15.

Сьогодні українські чоловіки грають з Угорщиною, а жінки — з Китаєм.