Міжнародний центр миротворчості та безпеки Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у селі Старичі Яворівського району на Львівщині більшості українців відомий як просто Яворівський полігон. Враховуючи його географічне розташування, кращого місця для проведення українсько-американських командно-штабних навчань із залученням військ Fearless Guardian — 2015 годі й підібрати.

І саме сюди вчора прибув Президент Петро Порошенко, аби дати старт цим спільним маневрам, які набувають особливої актуальності через ситуацію, що склалася на певних ділянках нашого кордону, де відбувається повномасштабна агресія з боку сусідньої держави.

Військові із США ділитимуться досвідом з українськими колегами. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Президент наголосив на тому, що це війна не лише проти України: «Символічно, що саме в рік 70-ліття перемоги антигітлерівської коаліції над нацизмом через Україну знову проліг рубіж цивілізаційної битви, в якій вирішується, якою бути Європі, яким бути світу». Це війна не лише за незалежність України, а й за свободу, демократію Європи і світу, війна, у якій вирішуються питання, чи діятимуть у світі норми міжнародного права, чи будуть цілісними й недоторканними кордони, чи можна безкарно застосовувати силу лише через те, що в когось сверблять руки. Логічно було б запитати в адептів «руського міра»: чи є етнічна спорідненість приводом для безцеремонного втручання у внутрішні справи іншої держави? Чи сумісні авторитаризм та диктатура з європейською політичною культурою, в якій головна цінність — вільний громадянин з його правами у вільній державі?

За словами Президента, цілком природно, що за таких обставин якісно нового змісту й зовсім інших параметрів набуває стратегічне партнерство між Україною та США. Це виявляється в різних формах і на різних рівнях — від президентів і верховних головнокомандувачів до солдатів, повідомляє прес-служба глави держави. До цих навчань залучено 900 українських військовослужбовців та 290 десантників армії США. І цю подію Петро Порошенко назвав новим етапом у двосторонній співпраці, адже подібний захід проводиться на наших теренах уперше.

Українською та англійською мовами Президент навів слова колишнього командувача силами НАТО у Європі Уеслі Кларка, який зазначав, що українська армія зразка березня 2014 року і 2015 року — «це зовсім різні історії». Тож не буде перебільшенням сказати, що тут нині формується нове обличчя українського війська.

Петро Порошенко вручив державні нагороди військовим, які виявили мужність і високий професіоналізм у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України. Вручив Президент і ордери на житло та ключі від нових квартир військовим, які були поранені або відзначилися в АТО.

У ході навчань воїни відпрацьовуватимуть  взаємодію, зв’язок і координацію між підрозділами Збройних сил України, Нацгвардії, правоохоронних структур під час ведення бойових дій.