Жахлива трагедія початку весни 1943 року — знищення нацистами міста Корюківки, що на Чернігівщині, разом із жителями досі лишається невідомою у Німеччині та Європі. З цього факту подивувався німецький журналіст Бернхард Клазен з берлінської газети «Тагесцайтунг», котрий нині працює в Україні. Він вирішив більше довідатися про цей нацистський злочин, поговорити з його очевидцями та істориками.

Директор Корюківського історичного музею Людмила Бабич та науковий співробітник музею Оксана Толкачова надали німецькому гостю всю необхідну інформацію, ознайомили з документами та результатами пошукових робіт.

За словами фахівця Українського інституту національної пам’яті Сергія Горобця, про корюківську трагедію не знали і в СРСР, і в Україні. Комуністичному режиму цей факт був невигідний. Адже довелося б говорити про бездіяльність чернігівського партизанського з’єднання під командуванням Олексія Федорова. Понад 3 тисячі озброєних бійців, що були за 15 кілометрів від Корюківки, навіть не спробували захистити жителів міста, яких два дні знищували 500 нацистських карателів.

Бернхард Клазен пообіцяв сприяти  поінформуванню громадськості і влади Німеччини, європейських країн про цю трагедію. Подібні злочини проти людства не мають повторитися.