ДАТА. 45 років з часу заснування відзначив у Тернополі народний аматорський хор імені Івана Кобилянського. Урочини з цієї нагоди та творчий звіт колектив мав в Українському домі «Перемога». У залі не було порожніх місць, кожен концертний номер аматорів сцени супроводжувався щирими й теплими оплесками, на «біс» теж викликали. 

Xор 1968 року створили при тодішньому Тернопільському бавовняному комбінаті. Першим його художнім керівником став заслужений працівник культури України Іван Кобилянський.  Майже чверть століття він незмінно керував цим творчим колективом. За цей час хор здобував не раз звання лауреата різних  фестивалів народної творчості, тричі брав участь у телевізійному проекті «Сонячні кларнети». 1970 року отримав почесне звання «народний». Своє мистецтво колектив популяризував не лише на сценах багатьох областей України. Географія їхніх виступів була надто широкою: Німеччина, Болгарія, Польща, Латвія, Росія, Молдова, Білорусь. У репертуарі мав понад сто народних, козацьких, стрілецьких, повстанських, а також пісень сучасних авторів.

Економічна розруха 90-х років минулого століття вплинула й на розпад хору. Але через чимало літ ті, хто виступав в аматорському колективі, вирішив повернути добру славу хору, відродити його. Доклався передовсім до цього нинішній його художній керівник і диригент, заслужений працівник культури України Михайло М’якуш. У новий старий колектив повернувся, зокрема, перший його концертмейстер Тадей Базар, вокалісти Тамара Мацедон, Микола Масляк, Марія Кравченко, Богдан Білик та інші. Почалися репетиції. Перший виступ відродженого та оновленого хору тернополяни побачили у серпні 2011 року на відзначенні 25-річчя заснування першого в Україні Співочого поля в Тернополі. Відтак тернополянам запропонували великі концертні програми до Шевченкових днів та Дня Незалежності України.

Нині хор має назву імені свого засновника Івана Кобилянського. Колектив  єдиний в обласному центрі, який зумів відродитися, більше того, повернути собі почесне звання «народний». Заступник начальника управління культури облдержадміністрації Михайло Франків на ювілейному святкуванні вручив відповідне посвідчення. Тепер колектив представлятиме міський Палац культури «Березіль» імені Леся Курбаса.