Резюмуючи ці сто днів, які прожила наша країна, я хотів би їх охарактеризувати тільки однією фразою: ми вистояли. Ми вистояли як Українська держава. Ми вистояли як український народ.

Вперше за історію української незалежності ми зіткнулися з неприкритою російською військовою агресією. Росія розв’язала цю війну. Росія анексувала українську територію Автономної Республіки Крим. Не зупинившись на Кримі, вони намагалися і намагаються зараз піти далі. І все, що відбувається в Донецьку і Луганську, є прямою російською військовою інтервенцією.

Ми разом зібрали всі сили, зібрали в кулак нашу волю і продемонстрували, що Україна — це не територія, а держава, а українці — це не населення, а народ. Народ — із великої літери.

Український народ — мудрий

Коли ми з вами сто днів тому затверджували програму дій Уряду і формували новий склад Кабінету Міністрів України, розуміючи, що казна пуста, бюджет розграбований, державні компанії — банкрути, платити нічим ні за зовнішніми, ні за внутрішніми боргами, — нам важко було спрогнозувати, які неймовірні проблеми будуть стояти перед країною.

Колишній президент, розграбувавши країну, втік з держави, і український парламент оголосив про проведення дострокових президентських виборів. У цих умовах, коли майже 40 тисяч військових збройних сил Росії знаходилися і знаходяться в безпосередній близькості до українських кордонів, коли Росія направила тисячі терористів на територію України і коли було все спрямоване на те, щоб зірвати президентські вибори, — ми продемонстрували, що український народ мудрий. І саме в першому турі Україна отримала главу держави, а ми провели чесні і прозорі вибори. У нас тепер є Президент, і Україна представлена і всередині держави, і зовні як держава, яка внаслідок чесних і прозорих виборів довела, що ми віддані демократичним принципам, і незважаючи на всі спроби зірвати президентські вибори, у нас є законний Президент.

Влада діятиме як єдине ціле

Як глава українського Уряду хочу чітко заявити: Президент, парламент і Кабінет Міністрів будуть діяти як єдине ціле. Мільйони українців очікують реальних змін. І ці зміни також лежать у площині єдності, спільності завдань і політичної відповідальності. Політичної відповідальності за те, за що люди стояли на Майдані, і за те, за що зараз тисячі наших хлопців зі зброєю в руках воюють. А воюють вони за нашу країну, за наше майбутнє, за український стяг, за український герб, за наші українські родини і за нашу європейську країну.

Україна позбудеться терористів, і ми звільнимо Донецьк і Луганськ від тих, хто також посягає на їхнє майбутнє. Бандитизм і тероризм, який спонсорує Росія, буде знищений.

Щодо економічної ситуації. Нам вдалося уникнути в економічній сфері цього жахливого слова — дефолт, а по-простому це банкрутство держави. Всі соціальні виплати, повністю всі пенсії і заробітні плати, всі соціальні стандарти, які прийняті чинним Законом України «Про Державний бюджет», виплачуються.

За цей період ми отримали фінансову допомогу від наших західних партнерів. Мова йде про відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Окрім Міжнародного валютного фонду, це Світовий банк, це Європейський банк, це Європейський банк реконструкції і розвитку, це Уряд Сполучених Штатів Америки, це Уряд Канади, це Уряд Японії, це Європейський Союз з макрофінансовою допомогою. Це дало можливість Україні далі платити людям, не оголосити дефолт і не впасти в економічну прірву, з якої треба виходити не роками, а десятками років.

Гірка таблетка для економіки

У рамках нашої програми економічної стабілізації країни ми змушені були йти і будемо йти далі на непопулярні кроки в короткостроковій перспективі. Але нам вкрай необхідні заходи, які не робилися в Україні протягом останніх 20 років, які не є популярними і яким зараз ніхто не буде аплодувати. Для того, щоб вилікувати хворобу економічної розрухи, хворобу економічного банкрутства, ми повинні пройти через складні, але правильні заходи економічної стабілізації. Ці таблетки дуже кислі, дуже гіркі, але їх треба використати для того, щоб потім організм української економіки був сильний, живий і здоровий.

Ми прийняли рішення про одне з найбільших скорочень витрат державного апарату. Починаючи з того, що чисельність державних чиновників скорочена на 25 тисяч осіб і закінчуючи тим, що ми урізали всі видатки на органи державного управління. Фактично зараз фінансуються тільки захищені статті — це заробітна платня.

Нам вдалося протягом останнього місяця вперше за рік дати можливість профінансувати так звані незахищені статті. Загалом ми відправили 2,5 мільярда гривень на те, щоб кожна область отримала кошти на ремонт школи, лікарні, на закупівлі найнеобхідніших речей.

Нам вдалося в економічному плані також зробити кілька позитивних кроків. При падінні економіки, при зменшенні промислового виробництва нам все-таки вдалося позакривати хоча б низку податкових і митних ям. Загальний обсяг імпорту за останніх 5 місяців впав на 20%, тобто товарів в Україну ми завозимо на 20% менше, ніж у минулому році. Але при цьому ми збільшили доходи митниці в доларовому еквіваленті на 13%. Якщо порахувати з курсовою різницею — це 64% додаткових доходів.

У травні збільшення доходів від підакцизних товарів — тютюну і алкоголю становили 40%, в попередньому місяці — 19,5%. Що стосується акцизу на нафтопродукти, ми додатково отримали в Державний бюджет близько 2 мільярдів гривень на відміну від минулого року, де через компанії Курченка і через схему відмивання коштів до Державного бюджету не надходило жодної копійки.

За ці два місяці ми почали відшкодовувати податок на додану вартість. 11 мільярдів гривень — це те, що ми протягом останніх двох місяців відшкодували суб’єктам підприємницької діяльності, які здійснюють свою діяльність прозоро і відкрито.

Також окремо хотів би зазначити, що ми прийняли законопроект, за яким тепер оприлюднюється вся інформація щодо всіх суб’єктів, які отримують відшкодування ПДВ. Я можу чітко заявити, що зараз відшкодування поточного ПДВ здійснюється в автоматичному режимі, і одна з основних корупційних складових, яка була протягом останніх п’яти років, — «відкати» за відшкодування ПДВ — не існує.

Що стосується відшкодування податку на додану вартість по минулих періодах. Було прийнято рішення, яке узгоджене з нашими західними кредиторами, щодо емісії облігацій внутрішньої державної позики на суму боргу. Уряд прийняв відповідне рішення на загальну суму 16,7 мільярда гривень, з яких зараз вже близько 10 мільярдів гривень знаходяться на оформленні для того, щоб суб’єктам підприємницької діяльності видати облігації ПДВ ОВДП.

Газ буде

Що стосується нашої енергетичної незалежності, а точніше — енергетичної залежності. Ми прийняли пусті газові сховища.

За останні два місяці в українських газових сховищах вже накопичено більше 12 мільярдів кубічних метрів газу. Думаю, що ми завершимо цей місяць цифрою вище 13 мільярдів кубічних метрів газу. Звичайно, цього не вистачає для того, щоб пережити зиму. Але цього вистачає, щоб обігріти український народ взимку.

Зараз ми робимо все для того, щоб диверсифікувати джерела енергопостачання. Ми підписали, завдяки зусиллям Європейської комісії, реверсний потік. 500 мільйонів кубічних метрів газу, які ми на даному етапі можемо отримувати щомісячно з Польщі, Угорщини і Словаччини, є першим кроком до енергетичної незалежності.

Ми далі очікуємо на остаточне рішення сусідів, тому що партнерами їх навряд чи можна назвати. Верховна Рада України буде проінформована про остаточні результати, про ціну і про умови контракту, якщо такий контракт буде підписаний. Якщо не буде підписаний, значить, доля наших двосторонніх стосунків буде вирішуватися в суді.

У рамках наших політичних завдань хочу всім нагадати, що українці в листопаді повстали за своє європейське майбутнє. І тому Уряд України підписав політичну частину Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Що стосується економічної частини, то Європейський Союз в односторонньому порядку відкрив ринки для України. Загалом відкрито ринки за більше ніж 120 товарними позиціями, в першу чергу по агропромисловій і промисловій продукції. Таке одностороннє відкриття ринків Європейським Союзом дає українському бізнесу додаткові доходи в обсязі 500 мільйонів євро до 1 листопада поточного року.

Економічна частина Угоди з Європейським Союзом повинна бути підписана якомога швидше. Наш курс на Європу незворотний. І підписання цієї Угоди є першим кроком до того, щоб у перспективі Україна стала членом Європейського Союзу.

Переконаний, що ми заслуговуємо на те, щоб бути членом Європейського Союзу. І наш поступ щодо європейського майбутнього незворотний, впевнений і рішучий.

Ми сформували українське військо

Що стосується Збройних Сил, армії і Національної гвардії. Ви розумієте, що на всі економічні проблеми у нас наклалися видатки, які ми не могли спрогнозувати три місяці тому, а саме видатки на бойові дії із захисту національної незалежності України, захисту нашого суверенітету і захисту людей від бандитів.

Загалом було прийнято рішення про виділення додаткових коштів у розмірі 6,7 мільярда гривень на потреби української оборони, Національної гвардії, Прикордонної служби і Міністерства внутрішніх справ. Окрім цього, за цей період ми безпосередньо профінансували 10,5 мільярда гривень на потреби національної безпеки і оборони.

Знаємо і усвідомлюємо всі проблеми, які є в забезпеченні армії. Але якщо 20 років єдине, що робилося в Збройних Силах, — це продавали те, що ще можна продати, і навіть те, що неможливо продати, якщо корупція роз’їла і знищила всю систему національної безпеки і оборони, якщо в БТР і танках не те що пального — акумуляторів не було, якщо Збройні Сили не уявляли, як виглядають бронежилети, то за ці три місяці ми сформували українське військо, Національну гвардію і сили безпеки в країні. Вони захищають країну.

Що стосується подальших кроків. Далі буде складно. Не менш складно, ніж сьогодні. На кожен такий виклик нам разом спільно треба шукати відповідь. Саме тому вкотре я хотів би зазначити, що такі відповіді ми будемо шукати разом — разом всі інститути української державної влади.

Виклики долатимемо разом

Нам треба шукати політичні, економічні і безпекові відповіді. В політичній сфері Уряд чітко задекларував свою позицію: Україні потрібно завершити процес конституційних змін. В рамках змін до Конституції ми вважаємо, що влада повинна бути децентралізована. Деякі державновладні і фінансові повноваження повинні бути передані на регіони, щоб місцева влада, з одного боку, отримала важелі впливу, а з іншого — отримала всю повноту відповідальності. Концентрація влади в одних руках чи в одних інститутах призводить або до диктатури, або до втечі в Росію.

Саме тому ми звертаємося до парламенту з тим, аби завершити процес конституційних змін, який би передбачав децентралізацію влади, передачу влади від центральних органів державної виконавчої влади на місця; зміну Бюджетного і Податкового кодексів і надання економічних стимулів для регіонів щодо залучення інвестицій, збільшення кількості робочих місць і відповідальності перед людьми; позбавлення органів прокуратури функції так званого загального нагляду, яка є одним з найбільш корумпованих елементів чинної правоохоронної системи.

Четвертий елемент — це завершення судової реформи. На жаль, законопроект, який був прийнятий парламентом, відрізняється від законопроекту, запропонованого Урядом щодо люстрації судової системи. І сумнівність цієї люстрації зараз очевидна. Саме тому ми також звертаємося до парламенту з тим, щоб зробити все для очистки судової системи від корупції, яка там є до сьогоднішнього дня, і не тільки там.

Наше друге спільне завдання — це реальна боротьба з корупцією. На верхніх ешелонах вдалося досягнути того, що ми розрушили піраміду корупції, де збирали з самого низу і несли на самий верх. Але чи знищена ця корупція в середній і нижній ланці? Ні, вона, звичайно, не знищена. Саме тому в рамках нашої реальної боротьби з корупцією ми звертаємося до парламенту — заснування Національного антикорупційного бюро і подальша дерегуляція — вже зроблені серйозні кроки щодо зменшення кількості дозволів вдвічі, нова редакція Закону України «Про прокуратуру» і політична відповідальність всіх політичних сил, які запропонували своїх кандидатів як в Уряд, як в центральні органи влади, так і на місця. Без «посадок» нічого не вийде. Народ повинен побачити, що за скоєння злочину є відповідальність. Пустими словами нікого не переконаєш.

Що стосується подальших кроків в економіці. Зараз ми знаходимося в складній ситуації, яка полягає в тому, що в банківській системі не вистачає коштів на кредитування. Абсолютно природно, що починаючи з початку поточного року ми втратили майже 20% депозитів українців. Коли по телевізору показують, що стоять російські війська, коли в Слов’янську, Донецьку, Луганську йдуть бойові дії з терористами, коли є просте людське відчуття страху, — люди забирають депозити. Загалом було забрано близько 70 мільярдів гривень цих депозитів. А це — витік з економіки, а це — неможливість кредитування.

Проте на фоні цієї картини у нас зараз почалися позитивні зрушення. Позитивні зрушення в тому, що за останні 10 днів люди почали повертати кошти в банківську систему. Приріст невеликий — 0,4%. Але у нас кожні 0,01% — це вже позитив, це вже дає надію на те, що банківська система почне працювати і почне знову кредитувати.

Також у рамках нашої роботи в Кабінеті Міністрів України ми повинні змінити в цілому систему державного управління в країні. Ми повинні її адаптувати до європейських стандартів. Ще раз підкреслюю, що на фоні війни, на фоні стрільби, на фоні тероризму це робити непросто. Але, окрім цих завдань, є стратегічні завдання. Стратегічні завдання, які полягають в тому, що модель місцевої і центральної влади повинна відповідати тим стандартам, які є сьогодні в Європі.

Ми отримали не тільки фінансову, але й технічну допомогу від наших європейських партнерів. Створена група підтримки України в Європейському Союзі. В кожному міністерстві у нас будуть фахові консультанти і аналітики, які разом зі спеціально призначеною особою, а саме заступником міністра в кожному міністерстві з питань європейської інтеграції, будуть змінювати систему управління в органах державної влади.

Такі завдання стоять зараз перед цим Урядом. Такі завдання стоять зараз перед країною.

Країну потрібно зберегти!

Наша спільна мета — це зберегти країну. Наша спільна мета — дати українцям впевненість у завтрашньому дні, захистити їх, допомогти тим родинам, які втратили годувальника, допомогти сім’ям, чий батько воював за Україну як герой і загинув. Допомогти кожній українській родині відчути впевненість в українському майбутньому, відчути нашу спільну силу і вірити в те, що за нами всіма — велике майбутнє, що ми разом, ми як український народ великим поступом пройдемо всі випробування, всі ці драматичні сторінки української історії.

Так формується нація, так формується держава — через кров і піт, через волю і віру, через впевненість і єдність. Це формула нашого успіху. І Україна буде успішною державою.