Те, що російські прикордонники минулого тижня багатьох українців не пустили в Росію, вочевидь, було тільки початком посилення уваги до наших співвітчизників, які перетинають кордон сусідньої держави. Уже зранку 15 березня органи прикордонного контролю Прикордонної служби ФСБ Російської Федерації почали цікавитись у громадян України та осіб без громадянства, які хочуть перетнути українсько-російський кордон, чи достатньо в них коштів для проживання у Росії або ж чи є у них гарантії надання таких коштів. 

Державна прикордонна служба України з цього приводу звертає увагу громадян України, що згідно із Положенням, затвердженим постановою Уряду РФ від 24 квітня 2003 р. № 241 підтвердженням наявності коштів для проживання та виїзду або гарантією їх надання є:

а) гарантійний лист сторони, що запрошує, оформлений в установленому порядку;

б) запрошення іноземного громадянина або особи без громадянства до Російської Федерації, оформлене в установленому порядку Федеральною міграційною службою РФ або її територіальними органами, Міністерством закордонних справ РФ або його представництвами на території Російської Федерації;

в) оформлений належним чином договір про туристичну поїздку іноземного громадянина або особи без громадянства до Російської Федерації й документ, що підтверджує їх прийом зареєстрованою російською туристичною організацією;

г) дійсні для виїзду з Російської Федерації проїзні квитки або документ, що підтверджує гарантію їх придбання у пункті пересадки на території Російської Федерації у випадку транзитного проїзду через територію РФ.

За даними Держприкордонслужби України, через брак підтвердження наявності коштів для проживання та виїзду, а також полісу медстрахування 184 громадянина України вже отримали відмову у перетині державного кордону Російської Федерації.

Але яку ж конкретно суму потрібно мати з розрахунку на день перебування в Росії? У Держприкордонслужбі на це зауважують, що інформації про те, яка сума вважається достатньою при її пред’явленні у пункті пропуску через державний кордон Російської Федерації, у зазначеному Положенні немає.

Щоправда, з цих правил є й винятки. Підтверджувати наявність засобів для проживання та виїзду або пред’явлення гарантії їх надання не вимагається у разі:

а) слідування у службове відрядження до іноземного представництва, консульської установи, міжнародної організації, її представництва або підрозділу, акредитованих у РФ, або в інших цілях, передбачених службовим відрядженням;

б) офіційних візитів до Російської Федерації;

в) прямування до РФ члена сім’ї іноземного громадянина, котрий працює в Російській Федерації, для спільного проживання;

г) прямування до Російської Федерації особи, визнаної у цій державі  біженцем.

Отож, перед тим, як їхати до сусідньої держави, запасіться грошима. До речі, МЗС ще наприкінці року рекомендувало українцям, які збираються їхати до Росії, перевірити, чи не заборонено їм в’їзд на територію цієї країни. Перевірити це можна за допомогою сервісу на веб-сторінці Федеральної міграційної служби (ФМС) Російської Федерації.