ДУХОВНІ СКАРБИ

У столиці  відбулися II  Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал»  та виставка релігійних раритетів

Тетяна ЧЕБРОВА
для «Урядового кур’єра»

Окрім традиційного ярмарку художньої, дитячої та non-fiction літератури, в Арсеналі пройшли презентації нових книжок, автограф-сесії зірок української та світової літератури, майстер-класи, виставки арт-буків і коміксів. А ще — Всеукраїнський конкурс книжкового дизайну та ілюстрації, поетичні й музичні перформанси, концерти, кінопокази. І — всеукраїнська благодійна акція зі збору книжок для дітей.

Почесним гостем цьогорічного «Книжкового арсеналу» була зірка європейської літератури — італійський письменник Алессандро Барікко. Тим часом у столичному музеї «Духовні скарби України» працює виставка «Книга на всі часи» — відвідати її можна до 18 жовтня. Тут експонують майже 40 релігійних раритетів: видані у Києві книжка Іоникія Галятовського «Месія правдивий» 1669 року, «Апостол» 1630 року, «Євангеліє» 1697 та 1746 років, видання XVII—XIX століть з інших українських міст, Молдови та Росії. Обкладинки багатьох з них зроблені зі срібла, прикрашені мініатюрними барельєфами, емалями, фініфтю. 

Більшості цих сакральних книжок досі не бачив ніхто із сучасників, бо вони зберігаються у фондах Національного музею історії України чи у приватних колекціях.

Ярмарок представив справжній арсенал книговидання. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

А поєднала «Книжковий арсенал» та виставку «Книга на всі часи» унікальна Біблія з літографіями Сальвадора Далі. Фоліант у червоній шкірі вагою майже 16 кілограмів, обкладинка якого інкрустована рельєфним позолоченим підписом видатного художника-сюрреаліста й прикрашена діамантом у 4 карати, презентували і в «Мистецькому арсеналі», і в музеї на Десятинній, 12, де  на стінах розвішані кілька десятків зі 105 сакральних сюжетів, відтворених геніальним іспанцем. Ці друковані роботи Далі може відрізнити від оригінальних літографічних відбитків лише фахівець: виконані вони в натуральний розмір (приблизно 48 на 35 сантиметрів у вертикальній чи горизонтальній орієнтаціях), причому використані не чотири фарби, як у звичайній поліграфії, а сім.

Одні лише літографії Далі роблять цю Біблію унікальною. Фото Володимира ЗАЇКИ

Пам’ятаю, як уперше я побачила цю серію біблійних ілюстрацій у Музеї Далі в Парижі — енергетика була такою, що просто розплакалася. Фотографувати в залах було заборонено, знайти репродукції робіт в Інтернеті в ті часи — неможливо. Нині на спеціальному сайті можна навіть замовити рідкісне видання. Щоправда, коштує така Біблія понад 39 тисяч гривень,  згідно з контрактом надруковано лише 500 її примірників. Права на відтворення ілюстрацій геніального художника були придбані у власника літографій — колекційного дому Альбаретто, а ексклюзивними правами на видання російськомовного варіанта Біблії з ілюстраціями Далі володіє «Клуб сімейного дозвілля».

Україна стала п’ятою країною у Європі, яка отримала право на видавництво Біблії з літографіями Далі — на початку 1990-х років цю книжку видали в Німеччині, у 2011 році фоліант з’явився в Чехії, згодом — у Словаччині. Для України цей витвір мистецтва виготовляли друкарі, палітурники і ювеліри з трьох країн: Чехії, Словаччини та Німеччини. Кожна книжка має свій порядковий номер. Нині надруковано 10 екземплярів.

Організатори виставки «Книга на всі часи» пояснили, що за традицією, яка існує в європейських країнах, перший примірник «Біблії Далі» видавці дарують главі держави — вона є в президентських бібліотеках Німеччини, Італії, Чехії, Словаччини, а тепер — і України. Цим вагомим томом поповнилися також фонди Національного музею історії України та музею «Духовні скарби України». Четвертий ек­земпляр книжки, де вміщені тексти Старого й Нового Завітів з літографіями Сальвадора Далі, був подарований послу Королівства Іспанії в Україні Хосе Родрігесу Мояно.

Священне Писання Далі проілюстрував на замовлення пристрасного ша­нувальника його творчості Джузеппе Альбаретто. Сюрреаліст позна­йомився з цим італійським мільярдером 1956 року, коли родина Альбаретто відпочивала на Коста-Браві, неподалік від дому художника.

У перше видання Biblia Sacra були вклеєні оригінальні відбитки літогравюр, які Далі допрацьовував власноруч. Перший її примірник, прикрашений білою шкірою й золотом, подарували тодішньому Папі Римському Павлу VI.