На вимогу ДП «Енергоринок» Міністерство енергетики і вугільної промисловості України у зв’язку із заборгованістю за послуги електропостачання обсягом 6 мільярдів гривень погодило повне припинення різниці перетоків електричної енергії на тимчасово не підконтрольну українській владі територію Луганської області, що здійснює ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання».

Знеструмлення боржників відбулося вночі проти 25 квітня, але внаслідок ситуації було знеструмлено деякі населені пункти на підконтрольній Україні території. Без електропостачання залишилися чотири селища Новоайдарського району, а це 1680 абонентів. Облдержадміністрація доклала максимальних зусиль для подолання надзвичайної ситуації. Протягом доби успішно завершено роботи з підключення ПС 35 кВ «Трьохізбенка».

Заборгованість перед ДП «Енергоринок» змусила вдатися до крайніх заходів. Фото з сайту radiosvoboda.org.ua

Як повідомляє прес-служба обласної державної адміністрації, всі магістральні лінії електропередач взято під посилений контроль Збройних сил та ГУ Нацполіції в Луганській області.

«Щодо питання можливого знеструмлення попаснянського водоканалу у відповідні інстанції було спрямовано документи про те, що точки підключення цього комунального підприємства не можна зарахувати до таких об’єктів, які вважаються перетоками. Тож водоканал працює у звичному режимі та отримує електроенергію в повному обсязі», — повідомив перший заступник голови ОДА Роман Власенко.

На щастя, на підконтрольній уряду території області надзвичайну ситуацію ліквідували. Тож на думку посадовця, події не загострюватимуться. Для регіону це має бути непоганим знаком у контексті подальшої долі Щастинської ТЕС.

«Вважаємо, що вся ця ситуація має позитивно позначитися на роботі ТОВ «ЛЕО», яке змушене працювати три дні на тиждень, де бракує навіть пально-мастильних матеріалів, бо немає обігових коштів через зобов’язання з перетоків на тимчасово непідконтрольну територію, — каже Роман Власенко. — З точки зору енергобезпеки це, мабуть, необхідно було зробити ще у 2014 році. На сьогодні це, вважаю, адекватна відповідь на націоналізацію українських підприємств, які залишалися на окупованій території. Якщо раніше в нас був якийсь обов’язок подавати електроенергію для таких підприємств, і то було своєрідною запорукою, що гроші на оплату електрики бодай якось надходитимуть до ТОВ «ЛЕО», то тепер, коли окупаційна влада заводи і шахти націоналізувала й зупинила, в нас уже немає підстав для надії, що борг за надану електрику вдасться зменшити».