Нещодавно українські експерти й урядовці стали свідками того, що скупі цифри органів статистики підтвердили в Україні (уперше за два роки) зростання обсягів виробництва. Так, за інформацією Державної служби статистики, у січні-лютому 2016 року цей показник становив 2,9%. Але більше вражає інше число: обсяги зростання промвиробництва у лютому 2016 року до лютого минулого — 7,6%.

Такого справді не було протягом двох років, і «УК», який щомісяця аналізує стан різних галузей економіки від Держстату, було цікаво самому з’ясувати, чи є в цьому хоча б невелика тенденція до подальшого зростання (чи досягнуто врешті-решт економічного дна). Що спостерігається в окремих галузях і які прогнози на найближчі місяці роблять експерти?

Металургія три місяці тішить

Поки що таке становище не можна вважати повноцінною тенденцією, адже оперуємо малими проміжками часу або низькою базою порівняння. До того ж якщо порівняти приміром показник обсягів виробництва промпродукції у січні 2016 року з цифрою аналогічного періоду 2015-го, то він мінусовий (-1,7). А в показниках зростання (збільшення) виробництва окремих найважливіших галузей економіки у січні 2016-го (до січня 2015 року) і взагалі суцільний «мінус»: добувна промисловість -2,6%, харчова -2,2%, текстильна -0,3%, деревообробна -8,3% тощо.

Як зазначає головний економіст Dragon Capital Олена Білан, все ж таки збільшення обсягів інвестицій у IV кварталі 2015 року і зростання обсягів виконаних робіт у будівництві в лютому 2016-го — обнадійливі чинники для загального підвищення ВВП надалі.

Ще одна галузь, яка «заробила» очки в розвиток економіки і сприяла становленню позитивного ВВП країни у січні-лютому 2016 року, — металургія. Так, згідно з інформацією об’єднання «Металургпром», у січні-березні 2016 року метпідприємства України збільшили виплавлення сталі до 6,11 мільйона тонн (зростання в цей період порівняно з відповідним періодом 2015 року — 18,6%). Виплавка чавуну становить 5,88 мільйона тонн (зростання на 24,4%), загального прокату — 5,31 мільйона тонн (зростання на 18,4%). Виробництво металургійного коксу теж зросло на 34,9%. Щоправда, знизився випуск стальних труб  (-15,4%).

Однак найголовніше, що могло б свідчити про сталість тенденції зростання галузі, — це підсумки березня 2016 року. Так, виробництво в цьому місяці чавуну, сталі і загального прокату збільшилося на понад 30% порівняно з відповідним торішнім періодом.

Втім, такі оптимістичні настрої в кореспондента «УК» виявилися марними. За словами президента об’єднання підприємств «Металургпром» Олександра Каленкова, обсяги виробництва і продажу меттоварів за два-три перші місяці року не свідчать про те, що галузь піднімається з дна і поступово нарощує обертів. «Так, ситуація з цінами на нашу продукцію нині значно краща, ніж торік. Це стосується й залізорудної сировини. Однак більшість підприємств працюють збитково. Тому ми не очікуємо, що у квітні-травні матимемо такі показники, як на початку року», — зазначив він. За словами пана Каленкова, загалом галузь у другому кварталі цього року не надасть додаткових балів до загального «кошика» вітчизняного ВВП.

Фармація  цвістиме?!

Розчарування стосувалося і будівельної галузі країни. За словами незалежного експерта ринку Олени Распутної, не можна казати про бодай невелику тенденцію до зростання обсягів будівництва. «Можливо, економісти це й побачили, приміром, у лютому 2016 року. Я не відчула зростання ні тоді, ні зараз: чимало фірм закриваються, кількість працівників галузі скорочують. Те, що цього року, та й наприкінці минулого ми спостерігали пожвавлення на ринку первинної житлової нерухомості, — зовсім не тенденція. Люди просто забирали свої кошти з банківських депозитних рахунків і вкладали їх у житло. Ми всі розуміємо, цей процес не може тривати довго», — констатувала вона.

Додамо, що за інформацією Держстату, у січні-лютому обсяги виконаних будівельних робіт у країні становили лише 98% аналогічного торішнього показника. Також на 12% за цей період скоротилися обсяги зведення житла (січень-лютий 2016 року до січня-лютого 2015 року).

Що ж до іншої доволі важливої галузі нашої економіки — фармацевтичної індустрії, то за січень-лютий 2016 року, за даними Держстату, обсяги її виробництва збільшилися на 12,8% порівняно з аналогічним періодом 2015-го.

Проте, вважає консультант з маркетингу компанії «Бізнес-Кредит» Олена Карчевська, ані вартісна, ані натуральна частки вітчизняних виробників фармпрепаратів на всьому ринку за рік суттєво не змінилися, хоч тренд їхнього зростання все-таки помітний. «Обсяги аптечного продажу ліків вітчизняних виробників за січень-лютий 2016 року зросли на 35% у грошовому вимірі, а в упаковках — на 3%. Показники щодо іноземних фармпрепаратів — відповідно зростання на 8% та падіння на 9%», — зазначає вона.

Це свідчить про те, що люди стали набагато менше купувати іноземні ліки цілими упаковками через подорожчання, а часто придбавають їх окремими блістерами (див. графік).

Тож вітчизняні ліки (значно дешевші, ніж іноземні) дедалі більше витісняють закордонних виробників фармпрепаратів на українському ринку. Олена Карчевська впевнена, що тренд зростання частки вітчизняних препаратів зберігатиметься.

Про зростання частки вітчизняних ліків на ринку каже й директор департаменту зовнішніх зв’язків холдингу STADA CIS Іван Глушков: «Позиції українських фармкомпаній на роздрібному ринку ліків за рік справді вагомо підвищилися. Компанія «Фармак» зберегла за собою першу позицію. На друге місце з четвертого перейшла інша вітчизняна фармкорпорація — «Артеріум». У ТОП-5 також «Дарниця» (щоправда, вона опустилася з третього на четверте місце) та «Здоров’я» (піднялася з восьмого на п’яте)».

Що стосується обсягів виробництва українських ліків у другому кварталі 2016 року, то експерти також прогнозують їх зростання. Проте у перспективі, враховуючи постійне зменшення кількості населення та його низьку купівельну спроможність, збільшувати обсяги випуску фармпрепаратів вітчизняним заводам галузі буде дуже важко. Хіба що скеровувати велику частину ліків за кордон (нині чимало підприємств галузі збувають свою продукцію в різні країни).

У січні-лютому 2016 року невелике зростання спостерігали і в машинобудуванні — 1% до аналогічного періоду 2015-го. Проте у січні цього року такий показник стосовно січня минулого був від’ємним (-2,8%). Тож у цій галузі про будь-який тренд до зростання говорити не доводиться.

Немає підвищення обсягів виробництва у вітчизняному АПК: цей показник за січень-лютий цього року становить лише 97,9% відповідного торішнього. Проте показовим він буде наприкінці маркетингового року, який закінчиться 30 червня.

Щоправда, зросли дещо обсяги виробництва продуктів харчування — на 1,7%, однак цей показник за січень (до січня 2015-го) був від’ємним (-2,2%). Тобто тренду ще не помітно.

Від редакції.Навіть підсумки роботи деяких галузей (приміром, металургії) у березні цього року та фарміндустрії (за січень-лютий) поки що не дають втішних прогнозів на те, що загалом економіка почала потроху підніматися з дна (правда  і надалі зростатимуть обсяги виробництва й експорту ліків). Принаймні в цьому впевнена більшість експертів. Фахівці, як бачимо, у своїх оцінках дуже обережні. Тому висновки про сталість чи несталість тренду зростання обсягів виробництва чи навіть ВВП варто робити лише в липні цього року. А державним органам влади слід більше надавати уваги тим галузям, які справді досягають певних успіхів, щоб закріпити позитивний тренд.