СОЛОМ’ЯНА ПІДСТИЛКА

Італійці не хочуть бути крайніми у борговій кризі єврозони

Оголошуючи про заходи, потрібні для подолання боргової кризи, італійський міністр з питань пільг та субсидій Ельза Форнер не змогла стримати емоцій — вона розплакалася. І навіть повідомлення новопризначеного прем’єра та за сумісництвом міністра економіки Маріо Монті, який  вирішив почати економити з себе, відмовившись  від власної зарплати, не  розрядило ситуацію.

Отож днями  кабінет, очолюваний  Маріо Монті, схвалив пакет заходів суворої економії. Аби скоротити витрати бюджету, італійський  уряд готовий піти не лише  на заморожування пенсій, а й на введення нових податків (зокрема податку на нерухомість), а також на підвищення пенсійного віку до 62 років для жінок і до 66 для чоловіків уже з наступного року, а з  2018-го жінки також працюватимуть до 66 років.

Маріо Монті:  «Сльозами горю не поможеш..» Фото  з сайту sfexaminer.com

М. Монті запропонував  скоротити громіздкий адміністративний апарат, а урядовців зобов’язав повідомляти в податкові органи не тільки про поточні доходи, а й про розміри свого особистого статку.

На думку М. Монті, програма економії болюча, але необхідна. Адже Рим сьогодні стоїть перед непростим вибором: або йти на жертви, або стати основним винуватцем краху євро.

Раніше італійський прем’єр заявляв, що його країна націлена на бездефіцитний бюджет у 2013 р. і не має наміру просити допомоги у Міжнародного валютного фонду, на відміну від Греції, яка лише завдяки МФВ побачила нарешті проблисковий маячок у кінці тунелю. Міжнародний валютний фонд прийняв рішення надати їй черговий кредитний транш у розмірі 2,2 млрд євро. Тож загальний обсяг коштів, виділених МВФ цій країні за трирічною програмою «стенд-бай»,  сягнув 20,3 млрд євро.

Зазначимо, що все це відбувається напередодні  ключового саміту європейських лідерів, на якому  обговорюватиметься загальний план порятунку єврозони.  Вже завтра у Брюсселі оцінять ефективність зробленого.

А в цей час один із батьків євро визнав свою помилку. Екс-глава Єврокомісії Жак Делор заявив, що проект єврозони з самого початку був збитковим. За його словами, сама ідея єдиної валюти непогана, але політичні лідери, які запускали її, допустили недоліки при виконанні. Жак Делор визнав правоту таких країн, як Великобританія, які не побажали приєднуватися до євро, вважаючи, що єдина валюта не вийде без єдиної держави.

Реакцію нинішнього покоління європейських лідерів експерт вважає запізнілою і недостатньою. Він упевнений, що в сформованій ситуації винні всі без винятку країни ЄС.