Певне уявлення про деякі зниклі народи й цивілізації у нас може сформуватися тільки після того, як ознайомимося із залишеними ними артефактами. Немає пам’яток — слід цілого народу в історії загублено.

Наше суспільство також може канути в Лету через те, що для частини українців нівечення, руйнування пам’ятників стало звичною справою. Можна навіть сказати, хобі. Чинять варварство і не каються. Навпаки, ще й вихваляються своїми непристойними вчинками у соціальних мережах. Звідти цю смажену інформацію передруковують усі кому заманеться, зокрема всеукраїнські газети.

Якщо дотримуватися хронології подій, то спочатку мені трапилася у кількох варіантах інформація про те, що в країні сплюндровано, знесено з постаментів стільки-то пам’ятників вождю світового пролетаріату. Подію прокоментував впливовий державний чиновник. Потім у тиражній обласній газеті відзвітували, що Полтавщина першою в країні зовсім позбулася таких пам’ятників. Повідомлення було сповнене радісної патетики. Мовляв, як це круто, що ми так вчинили з цією знаковою політичною персоною. А, між іншим, чимало цих пам’ятників були справжніми витворами цього виду мистецтва.

Синхронно з цими подіями в «духовній столиці» України не затихали словесні й не тільки баталії навколо пам’ятника гетьманові України Іванові Мазепі. Одні хотіли бачити його на чільному місці в Полтаві, а їхні опоненти намагалися розбити і потай обливали фарбою. Це протистояння триває й досі. Тим часом в інтернеті з’явилися тривожні повідомлення про плюндрування на території області меморіальних дощок, що увічнюють пам’ять загиблих в АТО. Тільки вночі з 10 на 11 вересня в Полтаві невідомі зруйнували 5 таких дощок. Правоохоронці шукають вандалів, та чи знайдуть? Бо й у травні у Полтаві зловмисники розбили 3 меморіальні дошки. Але винних так і не встановлено. Тільки на міліцейському сайті з’явився фоторобот імовірного руйнівника.

Щоб додати компетентним органам мотивації, заступник голови Полтавської обласної ради, учасник АТО Анатолій Ханко у Фейсбуці звернувся до депутатів із закликом не голосувати на наступній сесії за надання коштів (по 2 мільйони гривень на кожну структуру) обласним підрозділам СБУ та Нацполіції, допоки вони не знайдуть зловмисників і не притягнуть їх до відповідальності.

Було б добре, якби депутати звернули увагу й на те, в якому стані пам’ятник українським козакам на території музею-заповідника «Поле історії Полтавської битви». Його треба модернізувати або хоч пофарбувати й хащі навколо вирубати. А то стоїть у кущах над дорогою, що веде з Полтави на Диканьку, звичайний невеликий непримітний, зварений із металевої труби, хрест. Та ще й іржавий. І навпроти нього, через дорогу, височіє великий, із каменю, пам’ятник шведам, полеглим у цих місцях у 1709 році. Інакше, як наругою над пам’яттю козаків, це не назвеш. За такого ставлення до своїх святинь не варто і нам сподіватися на вдячність від нащадків.