ПОДІЇ

Відчуживши «Газпрому» свою газотранспортну систему, Білорусь вибуває із системи енергетичної безпеки

 

Росія і Білорусь підписали контракти на постачання і транспортування газу в 2012–2014 роках. Окрім цього, «Газпром» підписав угоду на купівлю 50% акцій «Белтрансгазу». Вартість операції становить $2,5 млрд. Таким чином, «Газпром» став єдиним власником усієї газотранспортної системи Білорусі. Першу половину «Белтрансгазу» російська монополія придбала на початку 2000-х років також за $2,5 мільярда. 

Як прописано у нових контрактах, ціна на газ для Білорусі у 2012 році становитиме $165,6 за тисячу кубометрів. Вартість палива в 2013–2014 роках визначатиметься за формулою, де враховуватимуться: ціна газу для споживачів Ямало-Ненецького автономного округу, вартістю транспортування до кордону з Білоруссю і зберігання у підземних сховищах на російській території. До того ж, у 2013-2014 роках ціна буде коригуватися залежно від рівня інфляції. Проте не вказано рівень інфляції «зайчиків» чи рубля.

У Росії середня ціна на газ наступного року становитиме $106-107 за тисячу кубометрів. Білорусь до кінця цього року отримуватиме паливо за $244 за тисячу кубометрів, як прописано у контрактах, укладених 2006 року.

Як заявив після підписання контрактів міністр енергетики Росії Сергій Шматко, на «газових війнах» між Росією і Білоруссю «поставлена велика жирна крапка», — повідомляють російські ЗМІ.

У контексті цих подій актуальним є питання, що чекати Україні у процесі перемовин з «Газпромом» щодо ціни на блакитне паливо у 2012 році.

«Білорусь пішла на значні поступки. Вона практично позбулася економічної, і не лише, незалежності. Адже умови нового договору — це лише кредит, за який білоруси розраховуватимуться своїми підприємствами. Ця ціна тимчасова. Економічна модель, що проводила влада цієї країни, зазнала поразки, і сильніші партнери диктують уже свої умови. Разом з акціями «Белтрансгазу» білоруси віддали Росії можливість контролювати економіку власної держави і, зрештою, частину суверенітету», — таку думку висловив провідний енергетичний експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко під час прес-конференції на тему «Новий газовий контракт Росії та Білорусі: наслідки для України». 

«Білорусь втратить доходи від транспортування газу, прибутки всі будуть у Москві. Білорусь ще знизить свою вагу у міжнародних відносинах і з Росією, і з Європейським Союзом. Вона вибуває із системи енергетичної безпеки, і я не впевнений, що отримає взамін на тривалий час дешевий газ. Росія підвищуватиме ціни і для своїх споживачів. Проблеми «Газпрому» вказують на те, що монополіст намагатиметься отримувати високі доходи саме на внутрішньому ринку, а Росія таким чином проводитиме економічну експансію на колишньому просторі СРСР. Мінімальні тимчасові економічні вигоди жодним чином не можуть виправдати остаточну втрату міжнародного авторитету та загрози щодо повної втрати незалежності», — сказав колишній уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. І додав, що віддавати ГТС – це означає віддавати під контроль всю економіку і державу в цілому. Білорусь пішла на це, не маючи 100% суверенітету, вони є союзною державою і керувати усім буде Москва, а не Мінськ. Рано чи пізно ціна на газ зросте, але труби вже ніхто назад не поверне. Те що Білорусь стає газпромівською, нівелює статус незалежної держави.

 Обидва експерти у своїх оцінках переконують, що для України такий варіант аж ніяк не підходить. За дешевий газ доведеться платити активами (рентабельними галузями, а не окремими підприємствами), політичні поступки відходять на інший план. «Ми вже маємо приклад харківських домовленостей. Від економічної незалежності залежатиме доля України і власників приватизованих галузей», — такі підсумки зробили аналітики під час конференції.