ВИСТАВКА

Скромна принадність домашньої фіалки стане гарним подарунком у День закоханих

Представниця одеського обласного клубу колекціонерів фіалок «Велес» Наталя Кіося визнає, що більшість тих, хто купують фіалки, роблять подарунок собі коханим. Так чи інакше, на виставці, що розгорнулася в залах Одеського музею західного та східного мистецтва у переддень свята всіх закоханих, охочих просто помилуватися ніжними квітами або ж започаткувати чи поповнити власну колекцію було чимало.  Відданий знавець і шанувальник фіалок Наталя Кіося каже, що ці квіти асоціюються в неї з маленькою дитиною: «Вони іноді вередливі, іноді слухняні. Часом ростуть як їм заманеться: що виросте з листочка, який беру від материнської рослини, теж не можу передбачити».

 

Тендітна і тривка краса фіалок вабить багатьох. Фото Івана ШЕВЧУКА

Оксана, співробітниця страхової компанії,  вже тримала в руках два листочки і не збиралася зупинятися на досягнутому. У фіалках її вабить те, що вони квітнуть цілий рік — щодва-три місяці, а вдома на невеличкому просторі можна розташувати чималу кількість цих рослин. «Близькі мого захоплення не поділяють, — зізнається Оксана, — проте коли фіалки гарно зацвітають — всі помічають і всім подобається». Щоправда, вона вважає, що горщик із фіалками — це не дуже хороша ідея для подарунка на день закоханих: «На 8 Березня це був би вдалий подарунок для мами, бабусі, можливо, сестри, але на 14 лютого краще вигадати щось інше». Дівчина каже, що на виставку потрапила випадково, проте полишає залу не з порожніми руками —  придбала листочок, з якого вже за півроку може сформуватися прекрасна квітуча рослина.

Із нею готовий посперечатися Богдан — молодий одесит, що працює у розташованому неподалік банку: «Фіалка — це чудовий подарунок. Живі квіти не зів’януть, не помруть за тиждень, а довго тішитимуть око і нагадуватимуть про того, хто їх подарував». Богдан каже, що утримався б від такого подарунка, тільки коли був би не певен, що дівчина доглядатиме за квіткою.