ГАРЯЧА ТОЧКА

Список  близькосхідних країн,  від поїздок до яких 
рекомендує відмовитись вітчизняне МЗС,  поповнив Ємен

Ситуація в сучасному Ємені, який нині займає більшу частину території, названої древніми  римлянами  «Арабіа Фелікс» — «Щаслива Аравія», далека від подібних епітетів: у країні триває протистояння влади і опозиції.

Не встигли  опозиціонери відсвяткувати від’їзд президента Ємену Алі Абдали Салеха до  сусідньої Саудівської Аравії, де він нібито лікується після  отриманих внаслідок  нападу на офіційну резиденцію поранень, як  прихильники Салеха повідомили про його наміри якомога швидше повернутися до країни. Принаймні, за словами одного з  міністрів, про вигнання президента, який перебуває при владі з 1978 року,  не йдеться, попри вимоги опонентів, які закликають до його відставки.

Подальший перебіг подій, на думку експертів,  залежить від кількох сил. З одного боку  це — сім’я президента, яка навіть будучи ослабленою, зберігає управлінські важелі, зокрема керує  органами безпеки.  З другого  —конгломерат  опозиційних партій і  народний рух. Як завжди, на  вістрі змін   молодь, яка закликає  створити перехідну президентську раду  за участю всіх  політичних сил країни, щоб  заповнити  владний вакуум  аж до  проведення  позачергових виборів, сформувати уряд,  змінити конституцію, заснувати законодавчий орган.

Проти повернення  опального керівника  до влади може виступити і міжнародне співтовариство – не лише країни Перської затоки, а й європейська спільнота та США. Водночас, поширюються побоювання щодо подальшої нестабільності у країні, населеній різними племенами, яка одночасно є базою для Аль-Каїди. І тоді регіональний конфлікт ризикує набути інших масштабів. Актуальною залишається загроза експорту насилля, а також масова міграція  населення  через брак питної води і харчів.

У зв’язку з цим  вітчизняне Міністерство закордонних справ закликало сторони конфлікту негайно припинити насильство, проявити максимальну стриманість та відмовитися від кроків, які здатні спричинити подальше загострення ситуації. Співвітчизникам МЗС наполегливо рекомендує тимчасово утриматись від поїздок до Ємену, а тим  українським громадянам, які наразі перебувають на території країни, — залишити її.