Учорашнє засідання уряду було останнім у цьому році, тож глава уряду Микола Азаров коротко підбив підсумки за 2013-й, окреслив основні напрямки роботи на наступний рік і поставив низку завдань, виконання яких має забезпечити нормальне функціонування держави у період Новорічних свят.

Перш за все він торкнувся останніх домовленостей між президентами України та Росії, що відкривають значний ресурс для подальшого розвитку. Микола Азаров нагадав, що днями взяв участь у засіданні Вищої євразійської економічної ради на рівні глав держав, у рамках якої провів переговори з Головою Уряду РФ Дмитром Медвєдєвим. Зустріч тривала близько 1,5 години (а не 5 хвилин, як про це повідомило одне з українських інтернет-видань). Один із головних підсумків переговорів — це запевнення російської сторони, що всі домовленості глав наших держав виконуватимуться вчасно.

Дністровська ГАЕС є яскравим прикладом вдалого розвитку виробництва. Фото з сайту emersonprocess.com

Диктат ринків

Практичним підтвердженням позиції Росії стало отримання Національним банком 3 мільярдів доларів першого траншу за  розміщення українських євробондів за кошти Фонду національного добробуту Російської Федерації. «Наступні 12 мільярдів ми очікуємо на початку наступного року. Використати цей фінансовий ресурс ми повинні з максимальною ефективністю. Не може бути й мови, щоб «залатати» кредитними коштами поточні проблеми, проїсти цей ресурс», — заявив Микола Азаров.

Кредит має піти на модернізацію промислових потужностей, кардинальне підвищення якості вітчизняної продукції, технологічне переозброєння, підвищення продуктивності праці. Випуск конкурентоздатної продукції на новітніх технологічних лініях дасть довготривалий ефект оздоровлення і розвитку економіки, зміцнить наші позиції на зовнішніх ринках, зокрема Європейського та Митного союзів.

Прем’єр констатував, що найбільше проблем нині накопичилося у промисловості, де скорочення виробництва за січень—листопад становило близько 5%. Більшою мірою на негативну динаміку вплинула зношеність засобів виробництва, що сягнула 65% (у деяких галузях — до 75%).

Тому отримані фінансові ресурси — російський кредит, економія коштів внаслідок здешевлення газу і пов’язане з цим підвищення прибутковості підприємств, а також китайські кредити — створюють умови для масштабної індустріальної модернізації країни. Негайно розпочати роботу в цьому напрямку повинні віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко разом із Мінпромполітики, Мінекономрозвитку, Міненерговугілля, Мінагрополітики.  

Микола Азаров виокремив два глобальних завдання: «Перше: щоб кожна копійка кредитних ресурсів пішла в модернізацію економіки і дала відповідний ефект. Друге: створити умови, щоб модернізацію здійснили всі підприємства, які збираються залишатися на українському ринку. Ми не можемо собі дозволити жодних вкладень у підприємства, де немає обгрунтованих, реальних планів модернізації. Це всі повинні чітко усвідомити.  І довести це до керівництва кожного підприємства у своїй сфері управління: держава сьогодні готова допомогти тому, хто здатен випускати конкурентоспроможну продукцію, і не буде утримувати тих, хто проїдає ресурси. Працювати по-старому наша економіка вже не буде. Це не адміністративний наказ, а жорсткий диктат  ринків».

Енергозаощадження не скасовано

Так само це стосується ЖКГ, підприємств теплоенергетики, інших галузей промисловості, які отримують певний ресурс завдяки зниженню ціни на російський газ. «Не повинно бути ейфорії, що досягнуте зниження ціни дає «зелене світло» на безоглядне використання газу. Категорично — ні! Навпаки, у нас є можливість для системного посилення заходів, спрямованих на зниження споживання газу, на впровадження енергоощадних технологій. Контроль і відповідальність за енергоефективну модернізацію буде тільки посилено», — заявив глава уряду.

При цьому він підкреслив, що є об’єктивні підстави для зниження граничного рівня ціни на природний газ для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів — з початку року ціна знизиться майже на третину. Для промислових споживачів зниження відбуватиметься поступово, щоб вийти на зазначений рівень у четвертому кварталі 2014 року. «Хочу підкреслити, що держава жорстко проконтролює, щоб усю закладену знижку було використано споживачами, а не монополістами. А незалежним регуляторам ринків електроенергії і комунальних послуг, органам місцевого самоврядування, Держцінінспекції необхідно терміново розпочати роботу з перерахунку тарифів на газ та теплову енергію, щоб за січень споживачі сплатили вже за новими, зниженими тарифами», — сказав Прем’єр, запевнивши, що тарифи для населення залишатимуться стабільними.

Майданне відлуння

Микола Азаров, зокрема, зазначив, що вдалося стабілізувати відносини з Росією й отримати прийнятну ціну на газ, не тільки виконати, а й збільшити соціальні зобов’язання держави, уникнути падіння ВВП, не допустити розкручування інфляційних процесів, втримати від девальвації національну валюту. Було реалізовано значну кількість інфраструктурних, енергетичних, соціальних та інших проектів як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях. Значних результатів досягнуто і в науково-інформаційній галузі та аграрному секторі. 

Втім, Прем’єр зауважив, що всі позитивні підсумки року «заглушив інформаційний шум Майдану»: «Так, уряд принципово підтримує і забезпечує право громадян на вільне висловлення думок. Але не можна життя всієї країни «підганяти» під думки окремої частини населення. Не можу не сказати про те, що діяльність опозиції та певних екстремістських сил, які діють під її прикриттям, реально заважає суспільству нормально жити. Треба нарешті вголос відверто сказати, що протести і провокації опозиції завдають відчутної матеріальної шкоди десяткам, а то й сотням тисяч людей», — сказав Микола Азаров.

За приклад він навів нещодавній зрив роботи Київради, яка мала затвердити рішення про виплати зарплати працівникам бюджетної сфери за листопад і грудень. Тож напередодні Новорічних свят глава уряду закликав опозицію та мітингувальників припинити «дезорганізацію життя суспільства, припинити перешкоджати нормальній роботі органів влади».

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів надання державної допомоги сім’ям з дітьми (проект Закону);

♦ Про Основи забезпечення продовольчої безпеки України (проект Указу Президента);

♦ Про затвердження Порядку надання медичної допомоги хворим на туберкульоз особам, взятим під варту, засудженим до позбавлення чи обмеження волі або арешту (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення Концепції Державної цільової програми формування та реалізації державної кадрової політики на період до 2020 року (розпорядження уряду);

♦ Про залучення позики від Європейського інвестиційного банку для реалізації інвестиційного проекту «Бескидський залізничний тунель (Будівництво Бескидського тунелю)» (розпорядження уряду).