ПОСIВНА 2011

Цьогорiчнi веснянi польовi роботи мають пройти без «нп» i ускладнень

Як твердить народна мудрість, добрий господар "сани готує влітку, а воза взимку". Саме за цим принципом намагалися діяти в уряді та Мінагропроді, готуючись до цьогорічної весняної посівної кампанії. Передусім вивчили вузькі місця, проблеми, які можуть виникнути в ході її проведення. А при визначенні площ запланували збільшення під ті сільгоспкультури, дефіцит яких відчуває сьогодні наша країна.

Оскільки провести сівбу без достатнього запасу пального, а виростити високий урожай без добрив неможливо, то тут хліборобам на допомогу прийшла держава. Ще 16 лютого Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що для проведення весняно-польових робіт уряд забезпечить аграріям пільгові ціни на пальне. У свою чергу, на виконання настанов уряду Міністерством аграрної політики і продовольства було підготовлено запаси дизельного пального та складено графік постачань, виділено кошти для фінансування майбутнього врожаю, наявні зернові для посівів. Загалом, за словами міністра Мінагропроду Миколи Присяжнюка, для учасників цьогорічної посівної буде надбано 150 тис. тонн здешевленого дизпалива, 50 тис. тонн бензину і 600 тис. тонн добрив. Добрива сільгоспвиробникам продаватимуть за цінами на 10% нижчими за ринкові, паливо - на 7-8% дешевше. У першу чергу, ці ресурси отримають ті з них, хто буде вирощувати продукцію за державним замовленням за форвардом.

Особливістю цьогорічної весняної польової кампанії є те, що вперше за останні десятиліття для забезпечення роботи вітчизняних аграріїв уряд виділив фінанси для українських виробників під майбутній врожай сільгосппродукції (форвардні закупівлі) на 5 млрд гривень, з яких 1,5 млрд вже є в Аграрному фонді. Вони вже розподілені по областях: нині заступники голів адміністрацій разом з начальниками сільгоспуправлінь завершують відпрацювання угод з тими виробниками, які працюватимуть за форвардними контрактами на постачання сільськогосподарської продукції.

За словами Миколи Присяжнюка, одним із головних завдань Мінагропроду є збільшення посівних площ та виробництва сільськогосподарської продукції: "Є амбітне завдання до 2015 року підвищити збирання зернових до 80 млн тонн на рік, довести вирощування насіння олійних до 15 млн тонн і збільшити виробництво м'яса до 4 млн тонн на рік". Згідно з планами Мінагропроду, посівна площа під урожай 2011 року в усіх категоріях господарств становитиме 26,6 млн га. Зокрема, зернові займуть на 528 тис. га більше, ніж минулого року. Площі ярого ячменю зростуть на 70 тис. га, гречки -на 80 тис., проса - на 27 тис. та кукурудзи - на 71 тис. га. Цукрові буряки вирощуватимуть на 2 млн га. Для забезпечення посівів в Аграрному фонді є понад мільйон тонн зернових.

Щодо якісного посівного матеріалу, то в абсолютній більшості регіонів його запаси навіть перевищують стовідсотковий показник. Нині у деяких південних районах Криму сівба ярих підходить до завершення. Мине ще кілька днів, і за сприятливих погодних умов розпочнуться повномасштабні весняні польові роботи. Сподіватимемося, а впевненість у цьому вже висловило керівництво Мінагропроду, пройдуть вони без ускладнень, всупереч "прогнозам" окремих експертів.

СУМЩИНA

Олександр ВЕРТІЛЬ

Нинішньої весни на хліборобів краю чекає доволі значний обсяг робіт: загальна посівна площа за всіма категоріями господарств прогнозується на рівні 1 млн 20 тис. га, що на 34 тис. більше минулорічного.

Як розповів начальник головного управління агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації Володимир Івченко, сьогодні область має значно вищий ступінь готовності, ніж торік. Бо не марнували зимові дні, а створювали належну матеріально-технічну і фінансову базу.

Насамперед обрахували потребу в коштах. А це становить 1,2 млрд грн (принагідно - збільшення витрат пов'язане з підвищенням зарплати селянам, або на 11%, та придбанням матеріально-технічних ресурсів - 24%).

Основна частка коштів - власні ресурси господарств - майже мільярд гривень. Решта 18% - запозичення в комерційних фінансових установах.

Якщо є гроші, то буде й те, що потрібно для весни. Зі значним запасом заготовлено насіннєвий матеріал (до того ж, кондиційний) полагоджено трактори, культиватори, плуги, дискові борони, сівалки. Рівень готовності грунтообробної техніки становить майже 99%, що вище середньоукраїнського показника. За останні три роки техніку оновлено майже на дві третини, відтак у ремонтників значно поменшало клопотів. Зростають запаси пально-мастильних матеріалів: дизельного пального та бензину закуплено майже 88% до потреби - це один з кращих показників по Україні.

Обходиться і без кадрових проблем. На весняно-польових роботах будуть зайняті 5549 трактористів-машиністів. Із них 4616 нині у штаті сільгосппідприємств, а решту залучать з числа випускників професійно-технічних училищ, практикантів, інших категорій працівників з відповідним фахом.

ХAРКІВЩИНA

Світлана ГАЛАУР

Один з найпрестижніших санаторіїв Харківської області - "Курорт "Березівські мінеральні води" зібрав під своїм дахом керівників сільськогосподарських підприємств та начальників управлінь агропромислового розвитку регіону. Але приїхали вони туди не відпочивати, а вчитися.

- Три останні роки в області не проводилися подібні навчання, хоча раніше це було непорушним законом, -зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. - Ви ж бачите, як у всьому світі змінюється ставлення до сільського господарства, як усе більшої гостроти набуває проблема продовольчого забезпечення. Тож ми повинні враховувати ці тенденції, а не покладатися лише на сприятливі погодні умови.

Перший крок у цьому напрямі, як наголосив держслужбовець, - успішне проведення всього комплексу весняно-польових робіт. Щоб вчасно вийти в поле та відсіятися в оптимальний термін, закладено вже значний заділ: тракторний парк готовий на 90 відсотків, культиватори та сіялки підготовлені на 95%, що загалом на 2-6% більше ніж на цей час торік. Що до дизельного пального, то його запаси становлять 67% від потреби (на цей час 2010 р. вони ледь сягали 51%), бензином запаслися на 64% від необхідного. На 100 % забезпечені господарства області кондиційним насінням, на 102% - мінеральними добривами та майже повністю - засобами захисту рослин.

ВOЛИНЬ

Валерій МЕЛЬНИК

Керівники волинських аграрних підприємств підтримали ініціативу облдержадміністрації щодо випуску продукції в регіоні, яка за Радянського Союзу була в пошані, та через недолугі аграрні реформи виявилася малорентабельною, а то й збитковою.

Порівняно із минулорічними показниками, зокрема, заплановано збільшити посіви цукрових буряків на 9 тис. га і на тисячу - гречки. Розшириться і клин другого хліба поліщуків - картоплі. А із зернових, що традиційно сіються у регіоні, увага зросте до жита.

Як розповів начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко, торік виробництво цукру збільшилося більше, ніж удвічі. Цього року заплановано поліпшити цей показник. Тому обласна рада прийняла програму економічної підтримки виробників, які вирощуватимуть соціально важливі культури.

Згідно із нею, за кожен посіяний гектар гречки господарникам заплатять по 100 грн. Передбачена і підтримка для селян. Колись традиційно тут сіяли чимало жита, а нині його нестачу вже відчули хлібопекарні області. Як наслідок - згідно із ринковими законами ціна зросла до 1,7 тис. грн за тонну. Отож фінансову підтримку влади відчують і ті, хто посіяв злак, без якого не спечеш улюбленого хліба-чорнушки.