КРЕДИТИ. Схоже на те, що ймовірність вступу в дію нових правил взємовідносин між кредиторами (банками) та споживачами фінпослуг (іпотекоотримувачами), які є не на користь останніх, нині дуже висока. Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект №7351 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання правових відносин між кредиторами та споживачами фінансових послуг» і 14 липня його було подано Президенту України для його остаточного резюме. Переважна більшість експертів переконана в тому, що гарант Конституції підпише цей документ.

Головним пунктом закону є право кредиторів вилучати на свою користь квартири або будинки, які були придбані за іпотекою за рішенням виконавчої служби без участі суду. Як вважає старший юрист компанії DLA Piper Родіон Ігнатенко, таким чином, недисципліновані клієнти, які отримали іпотечний кредит під заставу своєї нерухомості, ризикують залишитися без житла просто неба і ніякий суд їм не допоможе.

Втім, доречним буде сказати, що це правило не розповсюджуватиметься на кредитоотримувачів, які оформляли позику у комерційних банках до вступу у дію цього закону.

Для того, щоб банк мав усі підстави вилучати на свою користь закладене нерухоме майно, іпотекоотримувач повинен не сплатити платежі протягом трьох місяців.

Як зазначає адвокат Микола Розуменко, якщо кредитоотримувач відмовиться виселятися добровільно, то банк звертатиметься до суду, щоб мати  дозвіл на примусові дії.

«Згідно із Житловим кодексом, громадянам України повинно бути надано житло для тимчасового мешкання. Однак, якщо його не буде, то примусове виселення кредитоотримувачів все одно відбуватиметься», — зазначає він.

P.S.

Коли верстався номер, стало відомо, що Національний банк добився вилучення норми, яка б дозволяла банкірам відселяти боржників із кредитного житла.