Завершився візит народних депутатів України, міністра юстиції, заступника міністра аграрної політики та продовольства і Міністра Кабінету Міністрів України, провідних українських бізнесменів до Ізраїлю.

Метою візиту не були протокольні зустрічі, як зазвичай. Цього разу політики та урядовці  поставили амбітну, проте цілком реальну мету: максимально використати успішний досвід Ізраїлю і вивести Україну з того стану стагнації, в який її штучно загнали.

Делегація була представницькою та безпрецедентно великою: майже 60 осіб. Такий склад викликаний серйозними намірами обох країн здійснити прорив у двосторонніх відносинах у всіх сферах життєдіяльності: і в економіці, і в медицині, і в аграрному секторі, і в освіті та культурі. І цей прорив повинен стати проривом України, яка чітко усвідомила: розвиток країни не можна припиняти навіть в умовах воєнних дій. І досвід Ізраїлю тут безцінний.

За словами глави делегації народного депутата Георгія Логвинського, український візит до Ізраїлю став можливим завдяки фінансовій підтримці неурядових організацій і не коштував бюджету жодної копійки. Також політик заявив, що результатом візиту стало налагодження прямих зв’язків з депутатами Кнеcсету та з членами ізраїльського уряду, тобто з людьми, котрі мають повноваження для прийняття рішень.

Зліва направо: Борислав Розенблат — нардеп, співорганізатор візиту, Олександр Вишняков — почесний консул Ізріїлю на заході України, Посол України в Ізраїлі — Геннадій Надоленко, Талі Полосков —  депутат Кнесету, голова Асоціації дружби «Ізраїль – Україна», Георгій Логвинський — нардеп, організатор візиту, Борислав Береза — нардеп, Ганна Онищенко — Міністр Кабінету Міністрів, Владислава Рутицька — заступник Міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції. Фото надане КМУ

Першого дня роботи делегації відбулася робоча зустріч зі спікером Кнессету Юлієм Едельштейном да депутатом, главою парламентської групи дружби «Ізраїль – Україна» Талі Полосков. Пані Полосков – співорганізатор візиту з ізраїльського боку.

Спікер розповів про допомогу, яку надає Ізраїль тяжкопораненим в АТО українським бійцям. Більше того, п. Едельштейн, до речі, виходець в Чернівців, запевнив, що його країна готова надавати значно більшу підтримку в лікуванні та реабілітації, психологічну допомогу тим, хто постраждав на сході України та потребує допомоги. Також спікер зазначив, що в українського та ізраїльського народів багато спільного і, об’єднавши високі технології та вміння працювати, ми досягнемо всіх цілей, які поставимо під час роботи членів делегації в Ізраїлі.

Окрім того, на зустрічі були присутні посол України в Ізраїлі Геннадій Надоленко та почесний консул Ізраїлю у Західному регіоні України Олег Вишняков.

«Ми , як, напевно, ніхто, розуміємо, як важко було Ізраїлю всі роки існування, – каже Георгій Логвинський, воювати і водночас будувати країну. Це унікально. Сьогодні Україна теж виявилася втягнутою у воєнний конфлікт. Але зупинятися нам не можна. Думаю, ми зможемо скористатися досвідом Ізраїлю і розвиватимемо країну нехай і в умовах війни».

«Найперше, що вразило у Кнессеті – ізраїльському парламенті, це відкритість, – каже член делегації народний депутат Юрій Дерев’янко. – Одразу при вході у приміщення висить електронне табло, на якому одразу видно, хто присутній у залі. А за кнопкодавство – кримінальна відповідальність.  До того ж у Кнессеті дуже нестійка більшість: із 120 депутатів: 59 – в опозиції, 61 – в коаліції. Кожен голос депутата і його позиція дуже важлива. Велика кількість фракцій (найменша фракція – 4 особи – має «золоту акцію»), і це теоретично може призвести до нестабільності. Проте Ізраїлю вдається в умовах постійної військової загрози утримувати стабільність. Депутати Кнессету кажуть, що для них дуже важливо мати власну державу, незалежний парламент. Це особливо відчувається в країні, де понад усе цінують можливість жити на своїй землі, захищати її, тому питання безпеки найбільше обговорюють у Кнесеті». 

Міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко (праворуч) використає ізраїльський досвід у підвищенні ефективності роботи Секретаріату КМУ. Фото надане КМУ

«Ми не можемо, не маємо права чекати, поки маховик важкої бюрократичної машини в Україні розкрутиться. Нам треба діяти негайно. Або вже, як то кажуть, на вчора чи на позавчора, – каже ГеоргійЛогвинський. – Україна перебуває у стані затяжного  конфлікту близько двох років. Ізраїль – близько 70. Однак, країна стрімко й успішно розвивається. Тож досвід саме цієї країни, котра на піску та камінні у стані війни побудувала одну з найуспішніших держав, стане у пригоді Україні більше, ніж досвід будь-якої іншої».

«Ізраїль – це чудовий приклад того, як країна може успішно розвиватися за умов постійної зовнішньої нестабільності, – продовжив член делегації народний депутат  Валерій Пацкан. – Маючи населення, яке лише трохи перевищує 8 мільйонів (20% – араби), ізраїльтяни зуміли створити процвітаючу інноваційну висококонкурентну економіку на тлі постійних зовнішніх загроз країн-сусідів. Отже, цей приклад яскраво показує, що попри пряму зовнішню агресію Росії та інші економічні виклики, перед якими стоїть наша держава, ми зрештою можемо досягти успіху, якщо чітко визначимо длясебе пріоритети і не будемо відволікатись на перманентні політичні чвари і боротьбу».

Неодноразово під час офіційних зустрічей акцентували на вирощуванні та зберіганні агропродукції. Успішний досвід Ізраїлю в цьому планують застосувати в Україні, вирощуючи фрукти та овочі з мінімальним застосуванням хімічних добрив або взагалі без них.

«Несприятливі кліматичні умови не заважають Ізраїлю забезпечувати власні потреби в сільськогосподарській продукції на 95%. – зауважує заступник міністра аграрної політики та продовольства Владислава Рутицька. – Досягти таких успіхів Ізраїль зміг за рахунок багаторічних досліджень в галузі сільського господарства. Сьогодні Ізраїль – провідний гравець у сфері агротехнологічних інновацій у світі. Окрім того, під час візиту української делегації ми мали змогу обговорити досвід ізраїльських колег у сфері іригації та управлінні водними ресурсами, тепличного сільського господарства, добрив та захисту рослин. Технології в сільському господарстві – це високі врожаї, збільшення частки якісного експорту та найголовніше – наповнення полиць українських магазинів чистими, без «хімії» продуктами власного виробництва. А це гроші в український бюджет та збережене наше здоров’я, яке однозначно має пріоритет перед будь-якими проектами та перспективами. З ізраїльськими колегами ми окреслили спільні проекти, які найближчим часом плануємо реалізувати на території України. Приміром, український бізнес-проект розвитку плодоовочівництва. Проект уже працює в південних областях України (Запоріжжя, Херсон, Миколаїв та Одеса) і розрахований на підтримку 30 000 малих/середніх фермерів та малих підприємств – виробників плодоовочевої продукції. У 2015 році проект охопить 1000 малих та середніх фермерських господарств у степовій частині України, зокрема у Запорізькій,  Миколаївській, Одеській та Херсонській областях. Аналогічний проект у минулому давав добрий результат: на один вкладений долар інвестицій господарство отримувало три долари».

Відносини між Україною та Ізраїлем могли б розвиватися жвавіше та продуктивніше. До прикладу, двостороння угоду про соціальне забезпечення. Її підписано 28 вересня 2012 року. І відтоді три роки Верховна Рада його не може ратифікувати.

«У 2013 році проект закону України «Про ратифікацію Угоди між Україною та Державою Ізраїль про соціальне забезпечення» після завершення процедури внутрішньодержавного погодження із відповідними міністерствами та відомствами вніс Президент України на розгляд Верховної Ради, – повідомляє член делегації голова парламентського Комітету з питань соціальної політики зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова. – Однак у 2014 році його знято з розгляду, оскільки «законопроект, внесений Президентом України або Кабінетом Міністрів України вважається відкликаним, якщо до його прийняття в першому читанні за основу повноваження Президента України або Кабінету Міністрів були припинені». Цей законопроект було відправлено до профільного міністерства (Мінсоцполітики) для доопрацювання фінансового обґрунтування».

Цікава і змістовна зустріч відбулася у – Міністра Кабінету Міністрів Ганни Онищенко з її ізраїльським колегою Секретарем Уряду Ізраїлю Авіхаєм Мандельблітом. «Відбулася дуже насичена і корисна розмова, під час якої ми обговорили структуру урядів України та Ізраїлю, особливості порядку прийняття рішень, зокрема, зосередили увагу на ролі урядових комітетів, – каже Міністр – Крім того, окремою темою перемовин стала система електронного документообігу та особливості роботи з нею в Україні та Ізраїлі. Матеріали на найближче засідання Кабміну ми вже запланували передавати всім керівникам міністерств і відомств в електронному вигляді. Також у ході зустрічі розповіла колезі про ще один напрям роботи, над яким особисто я дуже плідно працювала – реформу системи державного управління, одним з пріоритетів якої є підвищення ролі міністрів у здійсненні державної влади. Ми в Секретаріаті вже переглянули нехарактерні повноваження Кабміну, щоб у подальшому зменшити виконання не властивих йому функцій. Кабінет Міністрів має формувати політику держави, виконувати стратегічну та координаційну роль, а міністерства повинні самостійно відповідати за свою сферу діяльності. Будемо і надалі підтримувати тісну співпрацю з ізраїльськими колегами, обмінюватись досвідом, запозичувати успішні нововведення і методи роботи». 

Члени української делегації вели перемовини з уповноваженими особам Ізраїлю про зону вільної торгівлі. Ключові моменти вже узгоджено. У жовтні до Ізраїлю поїдуть експерти-економісти. Згодом делегацію Ізраїлю прийматиме Київ. Тоді й узгодять всі деталі та укладуть остаточний договір на рівні МЗС. Далі – слово парламентарям. Вони повинні ратифікувати двосторонній договір, і торгівля між двома країнами отримає зелене світло.

Надзвичайну зацікавленість обох сторін викликала інвестиційна тема. А саме гарантія захисту ізраїльських інвестицій в Україні.  За словами Георгія Логвинського, для реалізації проекту із залучення іноземних, зокрема ізраїльських, інвестиції, слід ратифікувати міжнародну угоду про захист інвестицій. «У цій угоді повинні бути дуже чітко прописані гарантії для потенційних інвесторів, які чекають меседжу: вкладати гроші в Україну можна і треба. Це не повинна бути рулетка. Тому Україна мусить дати гарантії інвесторам, – каже Георгій Логвинський. – Для цього необхідно виписати арбітражне застереження і обумовити, який саме високоавторитетний міжнародний суд чи трибунал, на яких умовах та за яким законодавством розглядатиме спір, якщо він виникне. Це буде гарантією для інвестора, що його гроші не пропадуть. Ми зобов’язані це зробити. Адже потенційно, коли до нас зайдуть ізраїльські банки, корпорації чи приватні інвестиції, Україна цілком може отримати кілька мільярдів доларів. Плюс робочі місця».

За словами депутата, найближчим часом буде реалізовано два проекти у медичній галузі. Україна із залученням приватних інвестицій та під патронатом депутатів, що були у складі делегації, побудує приміщення для нового надсучасного опікового центру. Все обладнання для нового медзакладу надасть ізраїльська сторона. Крім того, у Києві буде відкрито ізраїльський діагностичний центр, де жителям України зможуть встановити правильний діагноз та призначити лікування. У подальшому передбачається відкрити такі центри діагностики у кожному обласному центрі.     Іншим проектом передбачено відрядження 20 ізраїльських лікарів, з їхнім обладнанням до Києва для проведення унікальних складних операцій, яких в Україні не роблять. Також передбачено навчання українських медиків.

«Усі ці проекти, всі наші плани реальні. Вони неодмінно будуть реалізовані. – зазначив Гергій Логвинський. – Як бачите, вони розраховані на роки. І якщо все йтиме успішно, то співпраця буде постійною. Це Україні вкрай необхідно».