ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

В уряді намагаються стимулювати українські родини народжувати більше дітей 
 

Потенційних батьків це повідомлення нещодавно заскочило зненацька: у ЗМІ пройшли чутки, ніби державну допомогу при народженні дитини отримуватимуть не всі сім’ї. З іншого боку, в уряді запевняють, що додатково виділили 1 млрд грн для забезпечення в усіх регіонах саме цієї статті витрат. То чого слід очікувати в осяжному майбутньому?

Крапки над «і» у цьому надчутливому питанні вчора спробував поставити Прем’єр-міністр Микола Азаров. Урядове засідання він одразу розпочав із красномовних цифр, за якими стоїть прагнення уряду й надалі стимулювати народжуваність у країні.

Так, Прем’єр заявив, що з 1 грудня допомога при народженні першої дитини зросла на 8 тисяч грн. За другу дитину держава збільшила допомогу на 5 тисяч, а за третю і кожну наступну батьки отримуватимуть на 30 тисяч грн більше порівняно з квітнем цього року. При цьому на 1300 грн зросла й одноразова виплата — тепер вона становитиме 8700 грн. Наступного року ці показники зазнають ще більших змін у бік підвищення — на 3; 5,5 і 11 тисяч грн відповідно.
 

 З грудня виплати на дитину зросли, а наступного року матерям платитимуть ще більше. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Захист —  річ непроста

Втім, народити здорову дитину — це одне. А виростити її захищеною від житейських проблем, дати якісну освіту — справа набагато складніша. Як для повних, так і соціально вразливих родин. «Для цього держава до 18 років супроводжує такі родини і сиріт різними видами державної допомоги, — повідомив Прем’єр. — І вона збільшуватиметься відповідно до зростання можливостей економіки».

Скажімо, наступного року фінансування дитячих будинків і прийомних сімей обійдеться бюджету на 20% дорожче. Допомога на дітей віком до 6 років, над якими встановлено піклування чи опіку, зросте на 200 грн. А до 18 років зростання буде на 310 грн. У 2,3 раза збільшиться й державна допомога малозабезпеченим родинам.

Нині, за словами Прем’єра, різні види такої допомоги малозабезпеченим, багатодітним сім’ям, дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства сягають понад 26 млрд грн. Наступного ж соціальні виплати зростуть у середньому на 10,5%. Це, на думку Миколи Азарова, найкраща відповідь на заяви про зменшення рівня соціального захисту населення.

Це все матеріальний рівень, який втрачає сенс без моральної турботи про майбутнє. Діти повинні бути захищені від насильства дорослих і однолітків, алкоголю і наркотиків, кримінального світу. А також — отримати гідну освіту і роботу. Мета Миколи Азарова — зробити так, «щоб не було, як зараз, у двох третин молодих людей бажання шукати щастя за кордоном».

Вирішити ці питання одним помахом чарівної палички неможливо. А ось що цілком до снаги Міністерству освіти і науки, молоді та спорту, то це  розробити нову Державну програму підтримки сім’ї до 2015 року. «До речі, попередня програма завершилася ще торік. І міністрові не треба було чекати вказівки від Прем’єр-міністра, щоб ініціювати нову», — не втримався Микола Азаров від «компліменту» на адресу керівника відомства.

Генпрокуратура розбереться

Розповів глава уряду і про свою зустріч із лідерами громадських організацій, які опікуються проблемами материнства і дитинства. Прем’єра втішає, що ці об’єднання не просто «нарізають» завдання уряду, а готові ділити з ним і роботу, і відповідальність за результат. За результатами цієї зустрічі створюється робоча група для тотальної перевірки дитячих будинків та інтернатів. «Висновки за нею будуть моментальні і найжорсткіші, — суворо попередив Микола Азаров. — Я ставлю завдання виконати цю роботу і навести порядок щонайбільше протягом двох місяців».

Крім того, профільному міністерству, Мін’юсту й Мінсоцполітики глава уряду доручив розробити сучасні програми профпідготовки і комплексної адаптації та правового захисту сиріт. Громадським організаціям Микола Азаров пообіцяв узяти всі ці питання під особистий контроль. «І зроблю це — всім повідомляю», — категорично запевнив Микола Азаров підлеглих і присутніх в урядовій залі журналістів.

Особливу стурбованість Прем’єра викликають кричущі факти порушення безпеки дитячого харчування. Йдеться про неякісні продукти, заниження норми вартості обідів і при цьому страшні націнки, що більше нагадують ресторанні. Постачальники послуг отримують із державної кишені додаткові нічим не обгрунтовані кошти — такі порушення зафіксовано на Вінниччині, Рівненщині, Київщині. Але всіх перевершили столичні чиновники. У Дніпровському районі видатки штучно завищили на 740 тис. грн. Дарницьке й Печерське управління освіти безпідставно перерахували постачальникам 1,7 млн грн.

«Доручаю фінансовій інспекції перевірити всі закупівлі дитячого харчування в країні, — резюмував Микола Азаров. — І з допомогою правоохоронних органів нарешті навести тут порядок». Це крайній захід, адже всі заклики до совісті й честі чиновників залишаються голосом одинака в пустелі. От і вимагає Прем’єр від представника Генпрокуратури, який бере участь у всіх засідання уряду, «звернути увагу на зухвалі порушення закону, взявши цей виклик на особистий контроль».

А наступного тижня на засіданні Кабінету Міністрів уряд планує розглянути пропозиції щодо вдосконалення законодавства у бік жорсткіших норм, які дадуть змогу безумовно припиняти виробництво неякісних і небезпечних продуктів харчування.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦Про  внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення заходів з протидії недобросовісній конкуренції (проект Закону);
♦Про утворення територіальних органів Державного агентства рибного господарства (постанова Кабінету Міністрів);
♦Про затвердження Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (постанова Кабінету Міністрів);
♦Про перерозподіл деяких видатків, передбачених Міністерству освіти і науки, молоді та спорту на 2011 рік (розпорядження уряду);
♦Про віднесення посад працівників Державної судової адміністрації до відповідних категорій посад державних службовців (розпорядження уряду).

Відеозвіт взятоз сайту kmu.gov.ua