Чимало вже сказано про необхідність кардинальних змін у сфері оборонного відомства. Час і події вказали на недоліки, яких накопичилося за роки велика кількість. Нарешті військові стали відкритішими для суспільства, визнали необхідність залучення свіжих сил. Приклад тому — робота цивільних в окремих секторах міністерства. Не забарилися і перші результати. Про це йшлося під час брифінгу, присвяченого питанням роботи Ради реформ оборонного відомства, за участю заступника міністра оборони Юрія Гусєва та керівників проектів Ради реформ, представників «Волонтерського десанту».

Зокрема Юрій Гусєв назвав чотири виконані пункти із поки що восьми запланованих. По-перше, впроваджено тотальні електронні закупівлі. В ході експерименту, який триватиме до початку наступного року, завдяки таким закупівлям з червня зекономлено 27 мільйонів гривень. Заступник міністра переконаний, що електронні торги здатні змінити систему забезпечення армії. «Вона вже не буде такою, як раніше, — переконаний він. — Назад до паперових закупівель дороги немає».

Прозора система електронних торгів викорінює зловживання. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

По-друге, впровадили стандарти і понад двадцять технічних умов на речове забезпечення в армії. Змінилися вимоги щодо якості тканини, до покрою польової форми, взуття. Стандарти — практика всіх країн  НАТО. З сенсаціями навколо неякісного матеріалу для пошиття форми покінчено. Створили концерн і наглядову раду, робота яких змінить систему корпоративного управління державними підприємствами. Підготовлено і подано на реєстрацію у Верховну Раду законопроекту про державне і приватне партнерство у сфері національної безпеки і оборони.

За оцінкою військового чиновника, це проміжні результати. Крім цих проектів триває активна робота над впровадженням реформ у забезпеченні харчуванням військовослужбовців та логістики. А ще у процесі розробки проект з евакуації поранених солдатів з поля бою та електронні медичні картки військовослужбовців. Результати їхнього запровадження обіцяють презентувати за кілька місяців.

Керівник проекту «Електронні закупівлі» Артур Переверзєв зауважив, що у планах Міністерства оборони — повністю перевести систему державних закупівель міністерства в електронний формат, запровадити повноцінний електронний документообіг та запустити спеціальний сайт для проведення державних закупівель.

Про матеріальне забезпечення військовослужбовців поінформував керівник робочої групи з питань удосконалення системи матеріального забезпечення при Міноборони Костянтин Лєснік. З його слів, затверджено перелік предметів єдиного бойового комплекту для військовослужбовців. Це 65 предметів форми одягу, спорядження та засобів індивідуального захисту. Запроваджено технічні умови на 22 найменування предметів форми та захисні балістичні окуляри-маску. Відповідно до нових ТУ закуповують необхідне для потреб армії. З грудня бійці носять експериментальні зразки взуття. Результати узагальнили і зробили деякі корективи, зокрема щодо матеріалу. З урахуванням практики та доцільності вирішили виготовляти один, але якісний вид взуття — демісезонний.

Крім того, за минулий місяць експерти робочої групи спільно з Центральним управлінням метрології та стандартизації озброєння Збройних сил погодили та затвердили до використання в Міноборони перші угоди зі стандартизації в НАТО (STANAG).

— Відтак характеристики нових балістичних окулярів, універсальних літніх камуфляжів «Варан» для українських військовослужбовців повністю відповідають вимогам провідних армій світу, — зауважив Костянтин Лєснік.

Як стало відомо, «Варан» — це новий вид камуфляжного малюнку для літньої форми одягу, завдяки якому бійці практично стають невидимими на місцевості й під променями приладів нічного бачення. Нині форму з «Вараном» бійці 79-ї бригади носять ще як експериментальну. Спеціалісти припускають, що вже наступного року цей малюнок стане основним забарвленням одягу військовослужбовців нашої армії.

На думку керівника проекту, до кінця наступного року нова модель матеріального забезпечення пошириться й на інші напрями ресурсного забезпечення.