НАДЗВИЧАЙНИЙ ВИПАДОК

 В їдальні Краснодонської гімназії масово отруїлися діти

Попередній діагноз — гострий гастроентерит, харчова токсикоінфекція.

«Дітей привозять і приводять з учорашнього дня. Всі вони – учні 1 — 4 класів віком від 7 до 10 років. У шкільній їдальні вони їли борщ, гречану кашу, рогалик з повидлом та чай», — розповів головний лікар Краснодонської центральної міської лікарні № 2 Григорій Расторгуєв.

А тут болить, дитинко? Фото з сайту i.obozrevatel.com

Станом на ранок 20 жовтня кількість дітей, які нездужали після харчування в їдальні навчального закладу, збільшилася до 53 осіб. Ситуацію відразу ж  взяло під жорсткий контроль Головне управління охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації. Стан дітей задовільний, більшість з них  лікування у стаціонарі не потребує. Проте аби не ризикувати їхнім здоров’ям, за всіма постраждалими спостерігають інфекціоністи.

Наразі вживають всіх необхідних заходів для лікування учнів та усунення джерела інфекції. В осередку захворювання фахівцями санепідемстанції здійснюється комплекс санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів. Взято проби води і залишків продуктів для встановлення джерела захворювання, проводиться обстеження працівників харчоблоку.

Як повідомляють в обласному управлінні охорони здоров’я, причини події називати ще рано. За словами заступника головного санітарного лікаря області Надії Качур, терміни придатності продуктів, якими годували дітей, не порушені. Продукти обстежують на токсикологію, бактерії і віруси, і класичний бактеріологічний аналіз триватиме до 5 днів. У Луганську область для надання консультативної та практичної допомоги відряджені фахівці Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив створити комісію і забезпечити проведення з виїздом на місце протиепідемічних заходів та лікування хворих для запобігання подальшому поширенню кишкової інфекції.

У цій гімназії всього навчається 684 дитини. З 19 жовтня учнів так званої «малої» гімназії (там навчаються діти 1 — 4 класів, це окрема будівля зі своєю кухнею) відправили на канікули до з’ясування ситуації. Їдальня теж не працює.

За фактом масового отруєння школярів у Краснодоні проводиться прокурорська перевірка.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Як повідомили в Луганському обласному центрі здоров’я, сьогодні після ранкового обходу 10 дітей, які отруїлися у гімназії, виписані. Таким чином, у Краснодонській лікарні № 2 залишаються 37 дітей. Вночі пройшли огляд та бактеріологічні дослідження учні 1 — 4 класів гімназії та їхні родичі, всього 85 осіб.

Тим часом на одному з краснодонських міських сайтів батьки інших учнів місцевих шкіл зауважують, що серед дорослих потерпілих немає. Тобто проби їжі ніхто не знімав — ані медсестра, ані директор, хоча зобов’язані. А чи є медсестра в цьому навчальному закладі?