BІЗИТ

Підписані в Афінах міждержавні домовленості сприятимуть розширенню ділових, культурних, освітніх, наукових зв’язків та обопільному зростанню економік

У рамках державного візиту Президента Віктора Януковича до Греції, як повідомляла наша газета, підписано низку двосторонніх документів, що стосуються співпраці наших двох країн у таких сферах, як повітряне сполучення, захист інформації, охорона здоров’я, юстиція тощо.

Угоди підписано у присутності президентів України та Греції після завершення розширених переговорів, що відбулися в Афінах під головуванням Віктора Януковича та Каролоса Папуліаса.

Серед них — міжурядова Угода про повітряне сполучення; Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Греції про взаємну охорону секретної інформації у сфері оборони; Протокол про співробітництво між Міністерством юстиції України та Міністерством юстиції, прозорості та прав людини Грецької Республіки; Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством здоров’я та соціальної солідарності Грецької Республіки у сфері охорони здоров’я; Меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України та Грецькою державною агенцією «Invest in Greece».

Пейзаж Еллади доповнює глибокий зміст високої нагороди. Фото Андрія МОСІЄНКА

У Греції є все

За підсумками українсько-грецьких переговорів Президент Віктор Янукович зробив заяву, у якій відзначив дружню атмосферу, дух взаєморозуміння, взаємної поваги й підтримки, що панували в залі.

«Двосторонні переговори продемонстрували чітку налаштованість обох сторін на конструктивний діалог і підтвердили обопільне прагнення до всебічного розвитку взаємовигідної співпраці», — зазначив Віктор Янукович.

Чільну увагу сторони приділили питанням реалізації масштабних і досить непростих реформ у наших країнах, які, проте, є необхідними для майбутнього розвитку. Президент висловив упевненість, що дружній Греції вдасться стабілізувати соціально-економічну ситуацію.

Варто зазначити, що попри негативний вплив світової кризи на економіки обох країн, торговельно-економічне співробітництво між Україною і Грецією має позитивну динаміку. А Греція є важливим зовнішньоекономічним партнером України, і ми й надалі будемо докладати зусиль для поглиблення нашої співпраці, запевнив глава нашої держави.

Серед пріоритетних галузей двостороннього співробітництва він назвав енергетику, суднобудування, сільське господарство, транспорт. А також схвально відгукнувся на участь грецьких інвесторів у реалізації Національних проектів в Україні.

«Хотів би висловити щиру вдячність грецькій стороні за незмінну підтримку євроінтеграційних прагнень України, — наголосив Президент. — Вона є особливо важливою в цей час, коли ми завершуємо переговорний процес щодо Угоди про асоціацію з ЄС, яка включатиме створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі». Україна також цінує позицію Греції у питанні лібералізації візового режиму для короткострокових поїздок своїх громадян до країн ЄС.

Це має забезпечити активізацію туристичних обмінів, зокрема, між нашими країнами, сприятиме розширенню різноманітних ділових, культурних, освітніх, наукових зв’язків, зростанню наших економік. Поліпшення можливостей для подорожей громадян України до Греції особливо важливе і для міжлюдських контактів. Насамперед це стосується численної грецької спільноти в Україні та значної української громади в Греції, яка нараховує близько 30 тисяч осіб.

Віктор Янукович завершив заяву запрошенням Президенту Грецької Республіки відвідати Україну з державним візитом.

Позитив  для громад

Конкретні напрямки співпраці глава Української держави обговорив із Прем’єр-міністром Греції Георгіосом Папандреу. Вони докладно обговорили питання розвитку співробітництва в торговельно-економічній сфері. Йшлося, зокрема, про реалізацію перспективних інвестиційних проектів, розвиток співпраці в енергетичній, сільськогосподарській сферах, галузі альтернативної енергетики.

Віктор Янукович наголосив на незмінності євроінтеграційного курсу України, зазначивши, що йдеться про наш головний зовнішньополітичний пріоритет, повідомляє прес-служба Президента.

А на тему ефективної міжпарламентської співпраці, яка є невід’ємною складовою двосторонніх відносин, Віктор Янукович обговорив із Головою Парламенту Грецької Республіки Філіппосом Петсалнікосом.

Віктор Янукович переказав співрозмовнику запрошення відвідати Україну з візитом та привітання від Голови Верховної Ради Володимира Литвина. Філіппос Петсалнікос вдячно прийняв це запрошення. І підкреслив, що візит Президента України до Греції є дуже потужним імпульсом у контексті виведення міждержавних відносин на якісно новий рівень.

Він вручив Президентові України медаль за значний особистий внесок у зміцнення відносин між Україною і Грецією. Зі свого боку Янукович запропонував грецькій владі на державному рівні надати підтримку Маріупольському державному університету, який підтримує широкі зв’язки з грецькою громадою як в Україні, так і у Греції.

Глава держави звернув увагу на внесок, який робить цей навчальний заклад для зміцнення українсько-грецьких зв’язків, чого не може зробити жодне міністерство закордонних справ. Пообіцявши розглянути таку можливість на державному рівні, Філіппос Петсалнікос звернув особливу увагу на роль навчальних закладів Маріуполя, Одеси, Севастополя у зміцненні двосторонніх відносин. Адже йдеться про виші, де не лише викладають грецьку мову, а й докладають зусиль для збереження спадку грецької культури в Україні.

Бізнес завжди конкретний

Другий день візиту Президент майже повністю присвятив участі в українсько-грецькому бізнес-форумі, а також спілкуванню з представниками ділових кіл північної Греції у Салоніках.

«Україна покладає сподівання на співпрацю з грецькими партнерами у реалізації масштабних інвестиційних проектів», — заявив Віктор Янукович у ході бізнес-форуму. Йдеться, зокрема, про нові можливості, які відкриваються для грецьких інвесторів у рамках реалізації національних проектів в Україні.

«Ми готові підтримати грецькі компанії, які зацікавилися проектами «Енергія природи» та «Чисте місто», — уточнив Президент. Україна також зацікавлена у поглибленні співпраці у використанні відновлюваних джерел енергії, електроенергетики та природного газу, підвищенні енергоефективності.

Віктор Янукович розповів колезі про пропозицію щодо будівництва сонячної електростанції на території Греції «під ключ». Українські підприємства готові також взяти участь у будівництві нафто- і газотранспортних об’єктів на території Греції. Україна також готова розглядати пропозиції про участь вітчизняних підприємців у програмі приватизації, оголошеній урядом Греції.