ПОЗАПЛАНОВІ КАНІКУЛИ

Через різке зниження температури в країні  призупиняють роботу дедалі більше навчальних закладів

Один за одним шкільні класи порожніють: зимові холоди радують українських школярів незапланованими канікулами. Дбаючи про здоров’я своїх вихованців, навчальні заклади тимчасово призупиняють заняття. Адже зима не жартує — ще з понеділка позначка термометра за вікном невпинно опускається дедалі нижче, а в деяких областях сягає 30-градусної відмітки.

Оскільки синоптики ще минулого тижня попереджали про суворі морози, в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту 27 січня видали наказ «Про роботу навчальних закладів в умовах низьких температур». Тож при зниженні температури повітря до –20 керівники обласних та районних управлінь освіти і науки, загальноосвітніх шкіл, дитсадків, вишів, інтернатів та інших освітніх закладів можуть призупинити навчальний процес.

Якщо з понеділка в найхолодніших регіонах на канікули спочатку пішли учні 1–4 класів, то у вівторок-середу — решта школярів. За даними профільного відомства, станом на 31 січня у зв’язку з низькою температурою зупинили навчання 6405 шкіл.
 

З 1 лютого припинилися уроки в київських школах. Причому одразу і для учнів початкової школи, і для старшокласників, адже якщо, скажімо, сім’я виховує двох дітей, через морози вдома залишаться обоє – і старший нагляне за меншим.

«Призупиняючи навчання у зв’язку із сильними морозами, ми не розділятимемо початкову школу і старшу — на канікули повинні йти всі класи, — запевняє «УК» міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. — У першу чергу, скажімо, щоб уникнути випадків переохолодження учнів, які добираються до школи з інших сіл. Та й загалом дитина шостого-сьомого класів за своїми фізіологічними особливостями досить близька до п’ятикласника».

У регіонах мороз лютує по-різному. У школах Хмельницького тимчасово зупинили навчання ще в понеділок. Поки що небезпечна дорога до знань на Луганщині, Вінниччині, Івано-Франківщині — тут на період шалених морозів свої двері зачиняють не лише школи, а й дитячі садки. Як повідомили «УК» у прес-службі Івано-Франківської облдержадміністрації, у зв’язку з екстремальними погодними умовами прийнято рішення призупинити роботу навчально-виховних закладів, поки за вікном від –23 до –27 градусів.

Додаткові зимові канікули жодним чином не позначаться на весняних. Фото Ірини НАЗІМОВОЇ

ВОЛИНЬ. Справжні зимові морози прийшли і на Волинь. Якщо в Луцьку стовпчик термометра зупинився на позначці –21, у сільській місцевості опустився ще нижче. Тож не дивно, що в області теж призупинили навчання в усіх школах, ввели обмеження на відвідування позашкільних навчально-виховних закладів.

Учні 1—4 класів мають канікули з 30 січня по 4 лютого, решта школярів не відвідують навчальні заклади відучора. Також у цей період заборонено проведення дитячих культурно-масових та спортивних заходів. Водночас робота дитсадків не припинялася — аби не створювати батькам, більшість із яких працює, додаткових труднощів. «У нашому дитсадку №14 дуже тепло! — розповідає Людмила Врублевська, мама трирічного Мирослава. — Але йти до закладу потрібно півгодини, а двигун машини запустити не змогли… Тому син залишився вдома».

ЖИТОМИРЩИНА. Значне зниження температури, що супроводжується смалким вітром, стало причиною припинення занять у більшості шкіл області. В окремих районах позапланові канікули стосуються лише учнів молодших класів, але, як повідомили в обласному управлінні освіти, якщо прогноз синоптиків про подальше посилення морозів підтвердиться, старшокласники теж залишаться по домівках. Зумовлено це насамперед тим, що на Поліссі населені пункти не лише малонаселені, а й розташовані на значній відстані один від одного. Тому багатьом школярам доводиться користуватись автобусами, що навіть за незначного збою графіків руху транспорту може призвести до обмороження дітей на зупинках.

Зате дошкільні заклади працюють у звичному режимі, бо далеко не всі батьки мають змогу залишити своїх малюків удома під чиєюсь опікою. Втім, дітей у групах нині значно менше, ніж зазвичай, а час їхнього перебування на свіжому повітрі тепер залежить від погодної ситуації за вікнами теплих корпусів дитсадків. Якщо температура нижча за –16 градусів, а швидкість вітру сягає 3-7 м/с, прогулянки для малюків заборонені.

Загалом у Міносвіти радять під час канікул за можливістю організувати дистанційне навчання, поки що перенести проведення масових розважальних чи спортивних заходів просто неба та керуватися офіційними прогнозами Укргідрометцентру на наступну добу. До речі, у відомстві запевнили, що додаткові зимові канікули жодним чином не позначаться на весняних.

Матеріал підготували
Інна КОВАЛІВ, 
Валерій МЕЛЬНИК, 
Віктор ШПАК, 
Ольга ЛОБАРЧУК,
«Урядовий кур’єр»