ОСВІТА

Незрячим треба аудіо- і книги, що друкуються рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Більш як 215 тис. примірників різноманітної літератури у спеціальних форматах зберігає фонд Центральної бібліотеки для сліпих ім. Островського. Не раз, переживаючи скрутні часи, бібліотека дарувала незрячим духовне прозріння. А нині становище можна порівняти з аномальним явищем - уже кілька років сюди не надходить жодної нової книги.

Гості й читачі різних поколінь - від школярів до людей похилого віку - з хвилюванням слухали недавно промову директора бібліотеки, інваліда І групи по зору Юрія Вишнякова. За його словами, вже рік через припинення роботи Республіканського будинку звукозапису та друку для сліпих не виходять брайлівські видання і не озвучується література. Лише дякуючи меценатам і небайдужим людям, які трохи підтримують існування бібліотеки, її полиці поповнюються сучасною аудіолітературою та дитячими пізнавальними книжками з рельєфно-звуковими ефектами.

Бібліотека обслуговує не лише киян, а й людей сільської місцевості. Спеціальний відділ надсилає книжки поштою або відправляє з автоперевізником до лежачих, одиноких стареньких людей, серед яких є й сліпоглухонімі. Отже, книга для них - це порятунок у непростому житті. Запрошує відвідувачів з вадами зору й Інтернет-центр, що існує при бібліотеці. Встановлені та обладнані брайлівською клавіатурою і спеціальними озвученими програмами комп'ютери допомагають відшукати потрібну й цікаву інформацію. Та хіба машина може замінити "живу" книгу?

- Ми постійні читачі нашої бібліотеки, - ділиться своїми враженнями з кореспондентом "УК" Віктор Піскун. - Хоча і маємо залишковий зір, але читати звичайні книжки важко, тому користуємось брайлем і озвучкою. Нам шкода, що бібліотека опинилася в скруті. Адже від цього страждають самі незрячі, котрі не мають нормального доступу до сучасної літератури.

- Бібліотека для нас - не просто місце, де зберігаються книги, - підхоплює слова чоловіка дружина Світлана. -Тутешні працівники завжди поспішають допомогти й порадити вибрати того чи іншого автора. Вони з такою щирістю ставляться до роботи, що знають майже всі смаки сотень читачів. Нам би ще підкинули новинок...