З минулого року в Києві запрацював проект «Картка киянина». За його допомогою міськрада запланувала полегшити й поліпшити життя киян, зокрема пільговиків: пенсіонерів, інвалідів та інших. Основна функція, покладена на електронну картку, — це ведення обліку пільговиків міста, їхніх соціальних виплат, виявлення кількості користувачів безкоштовного проїзду у метрополітені та здійснення різних соціальних послуг. Впроваджує картку департамент соціальної політики КМДА спільно з банком «Хрещатик» та районними управліннями соцзахисту населення. 

За даними КМДА, її одержали близько 400 тисяч осіб. За допомогою «Картки киянина» вони мають змогу користуватися знижками у деяких торгових мережах та аптеках КП «Фармація», де ліки можна придбати  зі знижкою 30%. За словами заступника голови КМДА Руслана Крамаренка, користувачі картки зекономили на купівлі ліків 1,7 мільйона гривень, вже функціонують 30 соціальних аптек, ще 10 готують до відкриття. Також користувачі карток, котрі мають пільги, безкоштовно їздять у метро.

— Компенсація за пільговий проїзд становила у 2013 році 18,7 мільйона гривень. З огляду на реальні поїздки пільговиків, ця сума набагато менша — 5,8 мільйона гривень, — зазначає Руслан Крамаренко. — На цьому прикладі видно економію 13 мільйонів гривень. А в 2012 році метрополітен надав дані, що вони перевозять пільговиків на 44 мільйони гривень. Різниця дуже велика, а реальні затрати, які має нести місто, у сім разів менші. Раніше вважалось, що усі 60 тисяч пільговиків щодня двічі користуються метрополітеном, насправді ж, середня кількість пасажирів-пільговиків на добу становить 8,3 тисячі. Тепер є змога зекономлені кошти спрямувати на інші соціальні програми. Приміром, торік з міського бюджету на соціальні рахунки «Картки киянина» перераховано за міськими програмами соціальної підтримки киян 12 мільйонів гривень для 43 тисяч пільговиків.

Останнє опитування показало, що використання «Картки киянина» підтримує 82% киян. Тому цей проект поступово розширюється. І вже з цього року одержати картку може не лише пільговик, а й кожен житель, що зареєстрований і проживає в Києві. Та й процедура отримання картки значно спрощена, не треба, наприклад, чекати два місяці як раніше, а потрібно, взявши паспорт та ідентифікаційний код, лише звернутися до будь-якої філії банку «Хрещатик», написати заяву і через два тижні одержати багатофункціональну електронну «Картку киянина».

Для зручності та універсального отримання соцпослуг у перспективі картка має функціонувати як своєрідний електронний документ, до якого буде внесено персональні дані користувача. Вона одна замінить багато документів та різних карток і надасть змогу одержувати медичні послуги у поліклініці й лікарні, здійснювати житлово-комунальні оплати та інші платежі, отримувати пільги та субсидії, здійснювати покупки зі знижкою в різних магазинах, користуватися послугами перукарень, ресторанів, театрів й кінотеатрів тощо, здійснювати проїзд як у метро, так і в наземному громадському транспорті.

Нині «Картка киянина» надає знижки у таких торгових мережах: ПП «Білла Україна», ПП «Торговий дім «Вест лайн», ПрАТ «Фуршет», ТОВ «Новус Україна». Залучено до участі в проекті «Видавничий дім «Толока» і торгову мережу «Фокстрот». Компанія «Тріолан» теж надаватиме власникам карток можливість безкоштовного підключення до кабельного телебачення та до Інтернету. Також на користувачів картки чекає і мережа соціальних аптек «Фармація».

У КМДА повідомляють, що «Картки киянина» не видаватимуть примусово. Лише за бажанням і з доброї волі людина може її оформити. Іменну картку видають на п’ять років. Якщо у період своєї дії вона пошкодиться чи загубиться, потрібно зателефонувати за номером 15-51 і повідомити про проблему, картку тимчасово заблокують. Уперше її поновлюють безкоштовно, всі наступні рази треба буде сплачувати за собівартістю (нині 45 гривень). Хоч картку видають лише жителям Києва, в подальшому планують видавати тимчасову картку і громадянам інших міст країни, котрі з якихось причин, приміром, у зв’язку з роботою, деякий час перебувають у столиці. Якщо приїжджі користуються і пільгами на безкоштовний проїзд у громадському транспорті, вони можуть пред’являти посвідчення.