Переміщення колон із товарами першої необхідності в онлайн-режимі відстежував Перший Національний канал у рамках проекту «Про головне». Понад 70 автомобілів із майже 800 тоннами вантажу приїде до міста Старобільськ на Луганщині. Там «гуманітарку», згідно з міжнародними нормами, приймуть представники Міжнародного комітету Червоного Хреста. Вони вже розподілять крупи, борошно, макаронні, кондитерські вироби, м’ясні та рибні консерви, соняшникову олію, мед, засоби гігієни, товари для дітей, медикаменти серед донеччан та луганчан, які живуть у підконтрольних терористам зонах.

Товари для виживання жителів сходу коштували Кабінету Міністрів додаткових 10 мільйонів гривень. Міністерство аграрної політики та продовольства надало вантажі, а Міністерство інфра?структури забезпечило транспортування цієї допомоги. Охороняли вантажівки представники ДАІ, працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій забезпечували координацію руху, а голова Державної інспекції з безпеки на наземному транспорті Валерій Черненко контролював переміщення самої колони.

У ході телемарафону міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка розповів, що аграрії Донецької і Луганської областей зібрали близько 3 мільйонів тонн зернових. Що відбувається у цих регіонах, він достеменно не знає, однак, за останніми даними, на Донеччині зібрано 2 мільйони тонн, а на Луганщині — близько 750 тисяч тонн зернових.

Окремо міністр висловився щодо гуманітарного вантажу від північного сусіда: «В Росії неконтрольована африканська чума свиней. Ми не впевнені, що там безпечні продукти харчування і що в них немає отруйних речовин. Нині територія Росії неконтрольована для поширення вірусів, тому не можна допускати «гуманітарний конвой» звідти».

Вантажівки з Києва повезли 240 тонн найнеобхіднішого. Фото з сайту fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net

Міністр соціальної політики Людмила Денісова акцентувала на тому, що представники Червоного Хреста працюють у зоні конфлікту, тому обізнані із ситуацією щодо потреб населення якнайкраще. Найголовніше, що спеціалісти з організації знають напевне, куди саме доставити вантаж. Однак жителі із зони конфлікту можуть і самі телефонувати на урядову «гарячу лінію» за номером 080-050-73-09, повідомити про стан справ, незалежно від проблеми — чи це нестача води, чи харчів. Міністр пообіцяла, що представники Кабміну одразу візьмуться за розв’язання цих проблем.

Близько 12-ї з Бориспільської траси поблизу Києва на схід вирушили 19 автомобілів із понад 240 тоннами товарів першої необхідності. Із Харкова у постраждалі внаслідок бойових дій райони 280,7 тонни гуманітарної допомоги доставлять 26 великовантажних автомобілів, 18 з яких підготовлені силами Харківської ОДА, решта — сусідніми областями та Міністерством аграрної політики та продовольства (5 автомобілів із 70 тоннами борошна та 8 тоннами води надано Мінагрополітики, 2 автомобілі — Полтавською областю, 1 автомобіль — ДСНС Черкащини). Орієнтовний час прибуття колони з Харківщини — 17-та вечора. За словами голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського, автомобільна колона тримає постійний радіо- та супутниковий зв’язок з колонами, які вирушили з Києва та Дніпропетровська.

Користуючись прямим зв’язком, у ефірі телемарафону він подякував громадянам України за підтримку співвітчизників у східних регіонах: «Волонтерська допомога, розуміння наших громадян — на найвищому рівні. Мені дуже приємно, що я громадянин України».

А начальник управління ДАІ в Харківській області Ігор Швидкий зазначив, що вся колона буде розбита на дві частини, які супроводжуватимуть екіпажі ДАІ. Зокрема на Луганщину вони мають довезти 12 тонн хліба, 30 тонн борошна, 3 тонни кондитерських виробів, 44 тонни води, 21,5 тонни цукру, 30 тонн картоплі, 17 тонн капусти, 19 тонн цибулі, інші овочі, фрукти.

Голова Харківської ОДА Ігор Балута зауважив, що за досвідом попередніх відправлень гуманітарних вантажів з його області в зону проведення АТО розподіл допомоги відбувається з розрахунку 19 тонн на 10,5 тисячі осіб. При цьому за логістику та розподілення вантажу відповідальна Держслужба з надзвичайних ситуацій.

Із Дніпропетровська (автошлях Дніпропетровськ — Павлоград — Донецьк за 30 кілометрів від міста) на схід виїхав 21 автомобіль з вантажем загальною вагою 179,9 тонни.

Начальник головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області Ігор Романюк розповів, що весь вантаж опломбовано. А потім запевнив, що, незважаючи на складну ситуацію в регіоні, ДСНС гарантує безпечну доставку автоколон з гуманітарною допомогою до місця призначення.