Перегорнуто останню сторінку найбільшого в Україні книжкового форуму в місті Лева. Видавці поринули у звичний робочий ритм — підготовку нових книжок. Хіба що автори з ностальгією згадують добру енергетику і тріумф свого гостювання на форумі. Організатори аналізують рівень проведення заходу, зокрема  з приємністю зазначають, що головні показники мало чим відрізняються від заявлених напередодні: до Львова приїхало понад 700 учасників, привезено кілька десятків тисяч назв книжок, відбулося майже півтори тисячі заходів. Та не менш важливо, чим запам’ятається і чим збагатить шанувальників книжки ХХII Міжнародний форум видавців.

Про читання — критично

На книжковому ярмарку у Львові не бракувало ні книжок, ні атракцій. У нинішній складній ситуації вони складали барвисту мозаїку сьогодення, смаків і потреб сучасного суспільства. Серед найважливіших заходів стало засідання круглого столу «Чи потрібна державі розумна нація? Відповідність політики влади стану книговидання і читання в країні», організоване  Асоціацією видавців і книгорозповсюджувачів. Тож у залі Музею мистецтва давньої української книги  яблуку ніде було впасти. Тональність дискусії задав президент асоціації Олександр Афонін,  критично проаналізувавши стан вітчизняного книговидання. Ситуація з підготовкою і випуском книжок цього року в Україні не з кращих: зменшилися обсяги і наклади, інші проблеми гальмують розвиток галузі. А книжка  залишається стратегічним  продуктом  для кожної країни, тож має стати доступною для кожного.

Тим часом  не так апокаліптично оцінюють стан вітчизняного книговидання голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький, міністр освіти і науки  Сергій Квіт, перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. Посадовці навели аргументи, які засвідчили зміну державних підходів до цієї гострої проблеми,  зосередившись на заходах, що мають вивести книговидавничу галузь на європейський  рівень.

Такі ятки на вулицях додавали оригінальності Львівському форуму. Фото УНIAН

Закономірно, що книжковий форум не абстрагувався від драматичних подій реальності,  його домінантою стала тема війни на сході України. Тож  найбільший попит мала література воєнної тематики. Бестселером став роман Сергія Лойка «Аеропорт».

— Гортаючи сторінки книжки, наче наново переживаєш ті трагічні дні, коли всі ми, затамувавши подих, чекали звістки з уже нікому не потрібного донецького летовища, який захищала  жменька «кіборгів», — розповідає  аспірант Назар Сорока. —  Захищала так, наче обороняла останній клаптик рідної землі, а ми, безсилі чимось допомогти хлопцям на тому сплюндрованому ворожими снарядами руйновищі, молили Господа, щоб уберіг їх. Ця книжка — як оголений нерв  країни.

«Аеропорт» побив рекорди з продажу: за два дні було реалізовано 10 тисяч примірників. Знаковою подією цьогорічного Форуму стала презентація книжки легендарної української льотчиці, народного депутата України Надії Савченко «Сильне ім’я Надія», написаної у російському полоні тендітною жінкою, яка витримала 73 дні голодного протесту і її не зламав путінський режим.

Школярі приходили класами

На Львівському форумі спостерігався ажіотажний попит на навчальну і наукову літературу. Продиктований він зокрема початком навчального року, а також дефіцитом підручників. Тож і педагоги, і батьки заглядалися на шкільні новинки. Якими будуть майбутні підручники, у Львові могли побачити всі охочі: їх презентувало видавництво «Генеза», однак взяти новенькі книжки в руки школярі зможуть лише за місяць-півтора.

Проблему видання шкільних підручників, зокрема для 4 і 7 класів, не оминули і на згадуваному «круглому столі». Міністр освіти   Сергій Квіт повідомив, що кошти, яких бракувало на друк, вдалося знайти, і учні отримають книжки безплатно.

Приємно було бачити вже із самого ранку біля виставкових вітрин  батьків із дітьми. Хто-хто, а  вони зі своїх рученят гарно ілюстрованих книжок вже не випускали.  Є майбутнє в нації, якщо книжка в дитячих руках. Хоч далеко не кожній родині  вона по кишені — ціни просто шокували: гарно ілюстрована на високоякісному папері та у твердій палітурці книжка коштувала 100—150 гривень!

Вирішальний  для більшості львів’ян та гостей міста  саме фінансовий чинник — можливість придбати книжку без надбавок. Реальність, щоправда, розвіює міфи, що на форумі на придбанні книжок можна заощадити. Більшість видавництв, переважно місцевих,  справді пропонують продукцію за ціною виробника. Але є й такі, хто не нехтує вищим заробітком.

Трохи відвертіше поділилися секретами бухгалтерії приїжджі видавці. Продавати продукцію за собівартістю, кажуть, невигідно. Тим паче, якщо в портфелі видавництва літературний шедевр чи книжка з числа бестселерів, на які попит ажіотажний. Називають й інші аргументи.

— Якщо продавати книжки на форумі за відпускною ціною, — сказала  представниця одного зі столичних закладів, — цього не витримає економіка жодного видавництва. А не братимемо участі у  виставках — втратимо читача.

Видатки у приїжджих і справді чималі: недешево обходиться дорога, готелі,  виставкова площа. То звідки взятися на форумі недорогій книжці, якщо стрімко зросла її вартість — здорожчав папір, поліграфічні послуги, енергоносії?

Така ось арифметика нерідко стає на шляху інтелектуального продукту до читача.