СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ

Уряд, роботодавці й профспілки визначили правила гри на наступні два роки

Їх викладено у Генеральній угоді про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 - 2012 роки. Урочиста церемонія її підписання відбулася у Клубі Кабінету Міністрів за участю Прем'єр-міністра Миколи Азарова, голови Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні Олексія Мірошниченка й голови Федерації профспілок України Василя Хари.

Глава уряду з'явився у залі практично без запізнення, що стає вже доброю традицією. Так само, як і лаконічність в усіх її проявах. На переконання Миколи Азарова, реалізація принципів документа створить умови для стабільного економічного розвитку, істотно поліпшить якість життя населення, бо вона містить орієнтири та окреслює стандарти життя, яких слід досягти впродовж окресленого періоду.

Йдеться про цьогорічне забезпечення зростання середньої платні не нижче 17,8% від минулорічного показника. Наступного року мінімум очікують на рівні 15%, а вже 2012 заплановано зростання не нижче 16% від попереднього року. Крім того, у 2010 - 2012 роках зростання реальної середньомісячної платні гарантовано на рівні не нижчому за зростання реального ВВП. Усе це, звичайно, грунтуватиметься на створенні великої кількості нових робочих місць.

Соціальний діалог, за словами Миколи Азарова, є не формальністю, а нагальною потребою сьогодення. Бо лише так можна формувати і втілювати соціально-економічну політику в демократичній державі, якою є Україна. А громадськість повинна усвідомити необхідність запропонованих новою владою кардинальних реформ.

Василь Хара напівжартома додав, що протягом семи місяців профспілки вели майже війну за збереження не лише чинних соціальних стандартів, а й за подальше їх підвищення. І результат у вигляді угоди, хоч і є компромісним, максимально зблизив позиції сторін-підписантів.

Власне, після короткої презентації угоди всі означені особи під оплески членів уряду, представників бізнес-кіл, роботодавців і профспілок скріпили документ власними підписами й цілком задоволені залишили залу. Крім Миколи Азарова, який на короткій десятихвилинній прес-конференції пояснював журналістам основні засади економічної політики чинного уряду.

Так стало відомо, що лише після ухвалення Податкового кодексу Кабмін має намір скоригувати макропрогнози економічного розвитку України на 2011 рік. Життя не стоїть на місці, тож зараз це робити недоцільно.

Поділився Прем'єр і тим, що проект Податкового кодексу нині вже не є предметом будь-яких розбіжностей у відносинах з Міжнародним валютним фондом. Місцями є суто дискусійні питання, але в цілому сторони досягли взаємоприйнятного компромісу, продиктованого доцільністю дуже обережного підходу при формуванні доходів державного бюджету. Це ж стосується й оподаткування підприємців-фізичних осіб.