ЩО ЗМІНИЛОСЯ

30 травня 2012 року підписано Указ Президента України «Про відомчі заохочувальні відзнаки»

Олександр СОПОВ,
директор ВТО «ОРДЕН»
для «Урядового кур’єра»

26 грудня 2012 року, майже через 7 місяців після підписання указу, відбулося засідання Комісії державних нагород та геральдики, згідно з рішенням якої 35 міністерств та відомств отримали нові емблеми та відомчі заохочувальні відзнаки. Всі вони зібрані на сайті vto-orden.com.ua. Враження від них неоднозначні.

Рівень розробки багатьох відзнак викликає, м’яко кажучи, здивування — руки професіоналів там явно не відчувається. Дуже сподіваюсь, що наступний крок реформи відбудеться  — затверджуватимуться не ескізи, а зразки. Чому? Професіонали добре розуміють, що навіть не дуже вдалий ескіз відзнаки за бажання може бути втілений в металі як витвір мистецтва! Та може бути і навпаки…

Можливо, є сенс показати затверджені зразки на виставці в Адміністрації Президента України або в Музеї історії. Не певен, що керівники відомств побажають виставити на загальний огляд свої неякісні відзнаки в порівнянні з більш досконалими. Та й прізвища авторів потрібно знати. При кожному Президентові відзнаки повинні бути кращими, ніж за попередні роки. Інакше це не розвиток, а занепад.

Встановлення граничної кількості відзнак, без сумніву, приведе до зростання їх авторитету та заощадження бюджетних коштів. На жаль, назви нагрудних знаків здебільшого не відображають специфіки відповідних міністерств та відомств і вони залишилися загальними та досить одноманітними: «Знак пошани», «За сумлінну службу», «За відзнаку в службі», «За досягнення…» тощо. Приємні винятки: «За захист конкуренції», «Першовідкривач родовища». Позитивно була зустрінута узагальнена система «вислужних» медалей з єдиною назвою та однотипним малюнком смужок на колодках.

Викликає здивування брак планок, встановлених указом Президента, у більшості відзнак несилових відомств. Також не зрозумілі правила їх носіння. Пропоную затвердити для носіння на повсякденному одязі не більше трьох у рядок та не більше дванадцяти взагалі.

Здається, є сенс підтвердити легітимність подяк, грамот, почесних грамот, медалей та нагрудних знаків, які існували до указу № 365. Інакше заслуженого ветерана, який прослужив 24 роки та в якого всі груди в нагородах, спочатку потрібно буде знову нагородити подякою, грамотою, Почесною грамотою і т.д. А це смішно.

До речі, напевне потрібно створити сайт управління Державної геральдики та церемоніалу з ескізами всіх затверджених емблем, прапорів та відзнак, гербів міст України та розмістити на ньому український аналог «Сборника законодательных актов о государственных наградах СССР», в якому буде чітко і зрозуміло написано, кого і за що нагороджують орденами, медалями чи присвоюють почесні звання.

Нагорода повинна бути красивою і вагомою

ПРЯМА МОВА

Віктор БУЗАЛО,
кандидат історичних наук:

— Приємно, що нарешті з’явилася і перша з урядових відзнак, про необхідність існування яких писалося в попередніх статтях «Урядового кур’єра» (7 грудня 2011 р. та 22 червня 2012 р.). 26 грудня 2012 року Комісія державних нагород затвердила дизайн нагрудного знака «Першовідкривач родовища», заснованого постановою Кабінету Міністрів України № 80 ще 1 лютого 1995 р. Сподіваюся, що «перша ластівка» не буде останньою.

Микола ОМЕЛЬЧЕНКО,
президент Клубу колекціонерів:

— Негативна сторона Указу № 365, яка проявилася після його втілення в життя, — чиновникам  нагородні знаки, простим працівникам — грамоти або взагалі нічого, — що вельми неправильно і знищує принцип стимулювання праці. Важко повірити, але Міністерство молоді та спорту України не зможе нагородити ніякою своєю відзнакою волонтера, який два тижні визволяв людей із снігових заметів, тренера, який все життя присвятив вихованню дітей, або спортсмена, який не є членом національної збірної. «Навіщо дорога, яка не веде до храму?» Невже ми забули, що здоров’я нації — це масовий спорт, а не чиновники і чемпіони!

— Повторюся, але реформування державної нагородної системи стало кричущою необхідністю. На жаль, у Комісії державних нагород та геральдики немає жодного фалериста або геральдиста (вперше за всі роки існування такої структури).

За що нагороджують медаллю «За врятоване життя»? — «…за активну благодійну, гуманістичну та іншу діяльність у справі охорони здоров’я громадян»?! Ні для кого не таємниця, що не завжди нагороджуються найдостойніші. У моєму мізку не вкладається принцип нагородження медаллю «За врятоване життя» людей, що надали матеріальну допомогу для лікування дитини! Для цього повинні бути медалі за благодійність або меценатство, а взагалі такі речі зазвичай люди не рекламують. До речі, Героїв України в державі — 275, орденом Свободи нагороджено 28, а орденом Ярослава Мудрого І ступеня — четверо громадян України. Яка нагорода вища?