Останньої середи 2015 року Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зібрав урядовців, щоб ухвалити постанови й акти, які працюватимуть на користь бюджетного і податкового законодавства, ухваленого парламентаріями тижнем раніше. Глава уряду розпочав вступну частину заходу з нагадування про підтримку народними депутатами позиції уряду щодо зменшення ставок з податку на додану вартість на заробітну плату та зменшення вдвічі єдиного соціального внеску. «Це дасть змогу отримати додатковий ресурс, стане поштовхом до економічного зростання», — сказав Арсеній Яценюк, додавши, що він особливо сподівається на відповідні кроки бізнесу.

Наші споживачі свій вибір зробили вже давно. Фото з сайту zik.ua

Так званий вивільнений державою ресурс для підприємців слід використати заради створення робочих місць та зростання рівня заробітних плат. Суть успіху вкладається в таку формулу: детінізація зарплат, відмова від їх виплат у конвертах. «Це найрадикальніше зменшення ставок ЄСВ. Однак цей крок потребує додаткового бюджетного ресурсу для Пенсійного фонду. Ми розпочали виплату пенсій за січень 2016-го вже цього року. 14 мільярдів гривень спрямовано до Пенсійного фонду», — наголосив Прем’єр.

Окремо йшлося про роботу ПАТ «Укрнафта». Арсеній Яценюк нагадав, що уряд вніс до Верховної Ради закон, який передбачав повернення контролю над цією компанією державі. Новий голова правління «Укрнафти» поставився з розумінням до рекомендаційних звернень Прем’єра і поповнив державний бюджет на 1 мільярд 700 мільйонів гривень. Це не що інше, як дивіденди. Цю новину, озвучену Арсенієм Яценюком, міністри зустрічали оплесками.

А тиша в залі виникла, коли настав час ухвалювати дві урядові постанови, які стануть відповіддю на дії Росії. Йдеться про заборону ввезення на митну територію товарів з РФ та про запровадження ставок в’їзного мита щодо товарів, які походять із Росії. «На кожну російську дію Україна вживатиме контрзаходи», — так аргументував свою позицію Прем’єр.

Та перед цим він зробив лаконічний вступ-нагадування. Мовляв, у вівторок Президент підписав закон про внесення змін до законодавства щодо зовнішньоекономічної діяльності. Тож тепер Україна може вживати контрдії щодо країни-агресора чи держави, яка своїми діями шкодить українській економіці. Нині ні для кого не таємниця, що така країна — Росія. Спершу вона незаконно анексувала Крим, потім здійснила інтервенцію в Донецьку і Луганську області. Арсеній Яценюк нікого не здивував словами: «Це лише частина плану знищення країни. Ми зупиняємо дипломатичну агресію Росії, ухвалюємо рішення про запровадження мораторію на 3 мільярди доларів. Це був не борг, а хабар Кремля Януковичу за відмову підписати угоду про ЗВТ із ЄС. Росія відмовилася реструктуризувати цей борг. Інших умов, аніж ті, котрі було запропоновано для інших кредиторів, Кремль не отримає. Або Росія прийме пропозицію України, або буде відповідне судове рішення».

Він також говорив про спроби Росії послідовно тиснути на вітчизняну економіку та українських товаровиробників. Щоправда, за три роки нашій стороні вдалося зменшити обсяг експорту з РФ із 35 до 12,5%. «Росія щоденно вживає заходів, щоб обмежити український експорт на свою територію, порушує багатосторонні та двосторонні угоди з нами. Путін підписав указ про запровадження заходів проти української економіки, а Державна дума з наступного року призупинила дію ЗВТ між Україною і Росією та запровадила обмежувальні заходи проти наших товарів. Саме тому вітчизняний уряд може вжити контрдії проти незаконних дій Росії. Ми так чинитимемо щоразу».

Арсеній Яценюк наголосив, що підтримані урядовцями постанови спрямовано на захист українського ринку. Їх буде оприлюднено опісля того, як Росія де-факто розпочне «політику експортних обмежувань».