Від Європейського Союзу вітчизняна Державна прикордонна служба отримала автомобілі та оснащення. Церемонія передачі 335 одиниць техніки й технічних засобів (загалом це в матеріальному еквіваленті понад 7 мільйонів євро) відбулася за участі Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, голови Представництва ЄС в Україні Яна Томбінськи та першого заступника голови ДПС Василя Серватюка.

Вони відвідали військову частину і військове містечко мобільного прикордонного загону Держприкордонслужби, оглянули новітні зразки автоматизованих систем прикордонного контролю, систем супутникового зв’язку, ознайомилися з елементами професійної підготовки прикордонників. Побували посадовці й у житловому комплексі, де зводяться квартири для прикордонників (здебільшого вони дістануться тим, хто воює в зоні АТО).

Новітні системи прикордонного контролю — необхідна складова євроінтеграції. Фото з сайту kmu.gov.ua

Глава уряду наголосив, що питання територіальної цілісності й незалежності України чи не головне у порядку денному світової спільноти. Він нагадав, що, згідно з мінськими домовленостями, російські військові та найманці повинні залишити територію України.

Говорив він і про надання практичної допомоги нашій стороні з ЄС та США для відновлення контролю над державним кордоном. «Щоб українська прикордонна служба була насправді європейською і виконувала завдання з унеможливлення незаконного перетину державного кордону і контролю за цим кордоном, наші європейські партнери виділили значний обсяг фінансового ресурсу, який вклали в придбання нової техніки, автомобілів, нових систем управління», — цитує слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Він подякував Яну Томбінськи та всім учасникам і представникам міжнародного дипломатичного корпусу за реальну допомогу Україні в боротьбі за цілісність її кордонів і зазначив, що торік уряд розпочав будівництво нової якісної європейської системи захисту державного кордону. «Проект «Європейський вал» дасть змогу закрити державний кордон від російських терористів, постачання нелегальної зброї, наркотиків, нелегальної міграції, важкої військової техніки», — наголосив Прем’єр.

Безпосередньо для зведення «Стіни» українська сторона просить модернізовану електронну систему контролю за своїм кордоном.

«Ми вже побудували понад сотню кілометрів протитанкових ровів, близько 50 спостережних веж, 400 кілометрів контрольно-слідових смуг», — додав глава уряду.

А до кінця року за бюджетні кошти планують звести 300 квартир для українських прикордонників. «Уряд ухвалив рішення вже в цьому році виділити 52 квартири, 48 з яких отримали учасники антитерористичної операції. До кінця року ще 300 квартир за кошти державного бюджету буде збудовано та придбано для українських прикордонників», — пояснив Арсеній Яценюк.

Ян Томбінськи зазначив, що цей захід та допомога ЄС — прояв солідарності. Він побажав, щоб ці машини служили безпеці й українському суверенітету, як і ЄС.

Про завдання уряду й ДПС ішлося також. Передовсім слід забезпечити всі технічні рішення для того, щоб безвізовий режим «став реальністю в 2016 році». У цьому контексті Арсеній Яценюк сказав, що прикордонники повинні уніфікувати українські електронні системи контролю із системами Інтерполу. Це дасть змогу на основних пунктах пропуску вже у вересні швидко перевіряти у базах даних будь-якого громадянина, який перетинає наш державний кордон. Планують, що до цього часу 49 пунктів буде підключено до системи контролю Інтерполу та ідентифікації особи.

«Завдання Державної прикордонної служби — це технічне вирішення питань для отримання Україною безвізового режиму», — підкреслив глава уряду.

А у військовому містечку мобільного прикордонного загону ДПС він спостерігав за роботою новітніх зразків автоматизованих систем прикордонного контролю та систем супутникового зв’язку, зокрема мобільних програмно-технічних комплексів автоматизації прикордонного контролю. Для другої лінії контролю за будь-якими документами (передовсім біометричними паспортами, які видають Україна та інші країни) вже придбано 16 таких комплексів.

Окремо Арсеній Яценюк подякував бійцям ДПС за те, що вони боронять Україну в зоні АТО.

Загалом учора прикордонники отримали 142 тепловізори, 142 патрульні автомобілі «Фольксваген-Амарок», 51 мікроавтобус «Фольксваген» Т5, 36 захищених ноутбуків.