Про це повідомив голова Держземагентства (ДЗА) Сергій Рудик під час брифінгу з журналістами перед «прямою телефонною лінією» Кабміну. Він нагадав, що 17 червня парламент рекомендував уряду в односторонньому порядку провести демаркацію держкордону з Росією. 

До агресії готувались

Свої пропозиції щодо того, як це можна зробити, ДЗА уже спрямувало у Кабмін і Президенту, повідомив очільник земельного відомства. За його словами, демаркацію кордону майже виконано на ділянках Україна — Білорусь та Україна — Молдова. А ось  на російському кордоні є проблеми.

«Із п’яти областей, що межують з РФ, у двох, Сумській і Чернігівській, ситуація більш-менш під контролем. Там обидві сторони вели роботи з демаркації. У Харківській області ситуація гірша, але не критична. А ось у Луганській та Донецькій Росія свідомо стримувала роботу. Як наслідок, маємо 1600 кілометрів  кордону без демаркації», — зауважив Сергій Рудик, додавши, що українсько-російська комісія з цих питань працювала з 2010 року і збиралась 18 разів разом із Білоруссю. Але питання так і не зрушило з місця.

Про свідому підготовку до агресії, на думку голови ДЗА, свідчить і те, що Росія встановила тільки один стовпчик на цих 1600 кілометрах за норми сім на два кілометри.

Нині ДЗА шукає карто?графів та геодезистів, зокрема військових, які мають відповідний досвід роботи й готові працювати у Донеччині та Луганщині, де все ще тривають бойові дії. Голова земельного відомства зауважив, що частина робіт з демаркації потребуватиме виїзду в поля, що ризиковано. І задля підняття духу своїх працівників готовий бути з ними поруч. Звісно, будуть передбачені відповідні грошові заохочення.

Земля військовим і родинам Небесної Сотні

Повідомив Сергій Рудик і про свою ініціативу з видачі учасникам бойових дій на сході, зокрема з Нац?гвардії, а також родинам Небесної Сотні земельних ділянок. За його даними, за дорученням колишнього першого віце-прем’єр-міністра Віталія Яреми силові відомства нині готують списки військових із зони АТО. У свою чергу тервідділення ДЗА надали інформацію про наявність у зембанку понад двох тисяч ділянок на понад 18,3 тисячі гектарів.

На запитання журналістів «Землю якого призначення видаватимуть та у яких обсягах?»  Сергій Рудик відповів, що це буде насамперед земля сільгосппризначення, що перебуває у розпорядженні ДЗА, а також ділянки для садівництва та приватної забудови у межах та поза межами населених пунктів. Останніх буде значно менше, бо ними опікуються органи місцевого самоврядування, і саме від них залежить, скільки землі вони знайдуть у себе. Щодо обсягів, то це залежатиме від регіону та населеного пункту, де розташовуватиметься ділянка, а також її призначення. Це може бути і від шести до 12 соток у садовому товаристві чи при дачній забудові, і два-три гектари, якщо йдеться про землю сільгосппризначення, уточнив він.

Скористатись пріоритетним правом з отримання земділянок зможуть ті військові, хто не використали свого права на безкоштовну приватизацію і особисто  звернуться з цим клопотанням у територіальне відділення ДЗА з документами, які підтверджують їхню участь в АТО, уточнив голова земельного відомства. «Зрозуміло, зараз їм не до цього, тому допускається, аби вони могли заявити про себе через безкоштовну телефонну «гарячу лінію» Держземагентства», — зауважив він.

 На сьогодні йдеться про те, аби землю отримували за місцем проживання. При цьому за наявності земель різного призначення заявник зможе обирати, яку землю він хоче: для ведення сільського господарства, садівництва, городництва чи під забудову.

На запитання «УК» щодо того, які запобіжні заходи буде передбачено, щоб у списки не потрапили сторонні люди, які не воювали, але захотіли землі, а також, щоб тих, хто воювали не забули, Сергій Рудик відповів, що, крім силових відомств, інформацію щодо військових паралельно нададуть облдержадміністрації. Тож ДЗА матиме повну інформацію.

«Хай люди безпосередньо звертаються до нас. Якщо їх не буде у списку, але вони доведуть, що брали участь в АТО, теж зможуть отримати землю», — запевнив він.

Щодо родин Небесної Сотні, то право отримати землю матимуть близькі родичі: мати, батько, діти та чоловік (дружина), які у попередні роки не скористалися правом на безкоштовне отримання земділянки згідно із законом, повідомив Сергій Рудик. Приміром, якщо в родині двоє чи троє дітей не скористалися цим правом раніше, то всі зможуть зробити це зараз. Годувальника ми їм не повернемо, але хоч чимось допоможемо, резюмував він. А також додав, що зробить усе можливе, щоб розробка проектів землеустрою через держпідприємства обходилася цій категорії не по 3—4 тисячі гривень, як нині у Київській області, а в сотні гривень.

До речі. Голова ДЗА також попросив усіх, у кого виникають запитання із земельних відносин, не соромитись і телефонувати на безкоштовну телефонну лінію агентства:

0800 301 071. «Усі запитання, які надходять на неї, перебувають під моїм особистим контролем, — запевнив він. — І відповідь надається впродовж 14 днів».