Політична кар’єра президента Південної Кореї Пак Кин Хе опинилася під загрозою. Вже четвертий тиждень поспіль у найбільших містах тривають численні акції протесту, спричинені інформацією про неоднозначні зв’язки очільниці Південної Кореї Пак Кин Хе з її подругою Чхве Сун Силь, донькою скандально відомого в країні лідера релігійного культу «Йонсегьо». Припускають, що Чхве впливала на рішення Пак, а також використовувала цей вплив для особистого збагачення.

Політичний скандал у Південній Кореї вибухнув після того, як наприкінці жовтня журналісти кабельного каналу JTBC знайшли в сміттєвому баці одного з готелів Сеула планшет, на якому виявили 200 секретних документів, датованих 2012—2014 роками. Серед них — 44 чернетки промов Пак Кин Хе. З’ясувалося, що промови редагувала Чхве Сун Силь. Слідчі підозрюють її у втручанні в державні справи і використанні свого становища заради отримання фінансової вигоди. За версією слідства, вона змушувала підприємців жертвувати мільйони доларів підконтрольним їй фондам, допомагала у виборі помічників президента й особисто добирала одяг Пак Кин Хе. Тамтешні ЗМІ також пишуть, що Чхве постійно консультувала Пак Кин Хе і мала на неї істотний вплив. Офіційних посад у владі Чхве не обіймала, а після арешту у справі про незаконний доступ до секретних документів визнала свою провину.

Прокуратура Південної Кореї у межах розслідування скандалу допитала керівництво індустріальних гігантів країни, Hyundai і Samsung, щодо мільйонних внесків у формально неприбуткові організації подруги президента.

Президент Південної Кореї у спеціальному теле?зверненні попросила вибачення у своїх співгромадян за скандал. Вона визнала свою відповідальність за те, що її подруга отримала доступ до документів державного значення, але відкинула припущення, що Чхве Сун Силь якось пов’язана з релігійною організацією «Йонсегьо».

Чимало українців вже звикли вважати нормою присутність у свиті президента «сірого кардинала», який використовує свій вплив на першу особу країни з власною метою. Тому їм, можливо, буде важко зрозуміти обурення громадян Південної Кореї. Проте цей політичний скандал став причиною карколомного падіння рейтингу Пак Кин Хе. За даними компанії Gallup, на сьогодні лише п’ять відсотків громадян Південної Кореї вважають, що президент країни добре виконує свої обов’язки. Це стало найгіршим результатом не лише за всю історію президентства Пак, а й найнижчим рейтингом усіх президентів Південної Кореї.

Експерти також відзначають, що, незважаючи на публічні вибачення й розслідування прокуратури, Пак втрачає популярність. А опозиція, яка до останнього моменту не хотіла ініціювати імпічмент президента та дострокові вибори в країні, доходить висновку, що вже не зможе ігнорувати думку громадськості, яка лунає дедалі наполегливіше й гучніше.