ПРОГНОЗИ
 

Експерти впевнені, що ціни на житло коливатимуться в межах 50%
 

Прогнози, тим паче на ринку нерухомості, невдячна справа. Але без них звичайні люди просто не зможуть орієнтуватися в реаліях і робити висновки - чи купувати або продавати нерухомість, чи, можливо, ще почекати.

Сьогодні фахівці-ріелтори у вельми пригніченому стані, особливо після офіційних заяв вищого керівництва країни про те, що 2011-й стане роком початку масового будівництва недорогого соціального житла.

Однак дехто з фахівців все ж таки намагається оптимістично дивитися в майбутнє, киваючи на завершення будівельної та іпотечної кризи в Європі і Америці й вплив цих процесів на Україну. Мовляв, ціни на житло почнуть зростати.

Добре там, де нас немає?


Так, фахівець з нерухомості Андрій Пишний заявив кореспонденту "Урядового кур'єра", що саме ці чинники протягом 2011 року значно змінять ситуацію і ціни на нерухомість в нашій країні навіть почнуть зростати, "як це і повинно бути". "Погляньмо на мапу: так, у Франції, Німеччині та навіть країнах Східної Європи ринок нерухомості на початку року дещо стабілізувався. А вартість іпотечних кредитів у європейських країнах повернулася на докризові 2-6%. Навіть у Латвії - країні, яка найбільше постраждала від кризи, непогані справи нині на цьому ринку . А що стосується зростання цін на нерухомість в азіатських країнах, включаючи Китай, напевне, знають усі. Таким чином, світ готовий до зростання цін на житло", - зазначає він.

Чи це насправді так? Треба сказати, що деякі факти, викладені експертом, влучають у десятку. Так, за даними компанії Status Home, у 2010 р. стабілізувалась ситуація на більшості європейських ринків. Відтак комерційні банки отримують фінансування за рахунок випуску та продажу цінних паперів, забезпечених закладними на прокредитовану нерухомість.

Як зазначають фахівці, вартість іпотечних кредитів у Європі знову стала невисокою. Також триває зростання цін на нерухомість у країнах Близького Сходу, Північної Америки та Азійсько-Тихоокеанського регіону (з 2008 року вартість житла там зросла відповідно на 5,1%, 4,2% та 9,9%).

Однак не все так безхмарно. Наприклад, США 2010 року мали невдалу спробу виправити ситуацію запуском державної програми, за якою бажаючі, які купували житло вперше, отримували позику на першочерговий внесок для іпотечного кредиту. Проте, вдалося отримати лише частковий ефект і падіння цін начебто припинилося, але ненадовго.

Що стосується, наприклад, Латвії, то навіть ухвалений закон про еміграцію 1 липня 2010 року, згідно з яким іноземці мали право отримати вид на проживання, якщо купували нерухомість на суму не менше 141 тис. євро, не дав результатів. А саме цей законопроект, як вважали місцеві ріелтори, повинен був докорінно змінити ситуацію на ринку.

Отже, в цих країнах ціни на житло істотно не зростають.

Утім, за словами аналітика з нерухомості Віктора Мануйленка, рівняння на азійські ринки недоцільне. "Адже там нині закладено принцип "мильної бульбашки". Економіка цих країн і 2009, і 2010 року працювала, як європейська та американська раніше, на "розігріві". Тому припускаю, що цілком можлива "вибухова" реакція на ринку саме там у цьому році", - зазначає він.

Падіння не припиниться

Отже, що чекає на український ринок нерухомості 2011 року, якщо казати чесно і без патетики?

Керуючий директор компанії ARPA Real Estate Михайло Артюхов упевнений, що ціни на ринку нерухомості можуть знизитися ще на 5-7%, але потенційні покупці, які плекають надію мати житло і накопичили гроші, повинні придбати його сьогодні. "Купуючи сьогодні, ви можете отримати добру знижку - 15-20%. По-друге, якщо ви купуєте житло для себе, то проживете в ньому мінімум 7-10 років. За цей же час нерухомість зросте в ціні на 150%. Тому я кажу, що для покупця, а не для інвестора зараз важливим є не динаміка цін на ринку, а наявність квартири, яка б йому подобалася", - зазначає експерт.

Така думка, звісно, має свої переваги, але ніхто не може впевнено сказати, що саме протягом місяця може статися ще один істотний обвал ринку. Адже він "спить". Хоча щодо обвалу, то ескперти впевнені, що його не буде.

Так, за словами голови правління Спілки консультантів із нерухомості Віктора Несіна, обвал цін на житло в Україні вже стався. "Обвал - падіння цін навпіл. Це сталося ще 2009 року. Тому казати, що ціни 2011 року знову впадуть удвічі, гадаю, немає жодних підстав. Але протягом року ціни можуть коливатися в межах 50%. Певно, знизиться вартість нерухомості, що була переоцінена", - додає він.

Голова Національної ради Ріелторської палати Олександр Бондаренко в свою чергу вважає, що протягом 10 місяців нинішнього року ціни на вторинному ринку нерухомості знижуватимуться на 1,2-1,7% щомісяця. До листопада житло повинно подешевшати ще на 12-17%. "Я аргументую цей висновок таким чином: нині житло на первинному ринку коштує 1 тис. доларів за кв. метр. У нормальних країнах ціна на вторинному ринку на 20% вища, ніж на первинному. Отже, нерухомість на вторинному ринку повинна коштувати 1,2 тис. дол. за кв. метр. Давайте перевіримо цей прогноз у грудні цього року", - наголошує експерт.

Тут слід додати, якщо на первинному ринку країни протягом найближчих місяців з'являтиметься житло вартістю нижче 1 тис. дол. за кв. метр, то і ціна "старої" нерухомості до кінця року опиниться на позначці, нижчій 1,2 тис. дол. за кв. метр.