ПОДІЯ

Визначено лауреатів Премії Кабінету Міністрів імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за 2010 рік

Переможці обиралися таємним голосуванням на засіданні Комітету з присудження премії, який очолює віце-прем'єр-міністр Віктор Тихонов. Попередньо посадовець зазначив, що на здобуття урядової відзнаки було подано понад 40 робіт на номінації "Літературні твори для дітей та юнацтва", "Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва", "Театральні вистави для дітей та юнацтва", "Кінотвори для дітей та юнацтва".

У першій номінації найбільше голосів набрала Марія Пономаренко (Марія Григоренко) за твори "Жайвір", "Сонячна країна - моя Україна", "Усміхнений сонях", у другій - Марина Пузиренко з книжкою "Лускунчик". Творча група Рівненського академічного обласного театру ляльок з виставою "Лісова пісня" (за мотивами драми-феєрії Лесі Українки) стала переможцем у номінації "Театральні вистави для дітей та юнацтва", а режисер Оксана Карпус (Українська студія анімаційних фільмів, м. Київ) перемогла з анімаційним фільмом "Театральний роман".

Водночас Віктор Тихонов наголосив на необхідності проводити ширшу інформаційну кампанію щодо Премії Кабінету Міністрів ім. Лесі Українки з тим, щоб участь в ній могли брати якомога більше українських авторів, повідомляє прес-служба віце-прем'єра.

"Літературні твори, театральні вистави і кінофільми для дітей є життєво необхідною складовою формування світогляду майбутнього покоління українців. Вони поглиблюють знання дитини, формують загальну та естетичну культуру", - наголосив віце-прем'єр.

Також Віктор Тихонов доручив Держкомтелерадіо з урахуванням рішення Комітету в місячний термін підготувати та внести до Кабінету Міністрів подання щодо оголошення подяки Прем'єр-міністра письменникам Рисцову В. О., Тітову Ю. М., художниці Ковальчук В. В., творчій групі Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка у складі: художника-сценографа Семенюка О. В., акторів Пасічняк О. В., Гнатковського О. І., Левченко Н. І., Захарчука І. Р.

ДOВІДКOВO

Літературну премію імені Лесі Українки засновано Радою Міністрів УРСР у 1970 році. Премія присуджується в чотирьох номінаціях у розмірі 10 тис. гривень за рахунок коштів, передбачених Держкомтелерадіо на ці цілі у державному бюджеті.