ПРОГНОЗ

Україна пройшла найхолодніший період цьогорічної зими

Морози та снігопади, що завітали до нас у другій половині січня, спочатку потішили українців: що ж це за зима без снігу та з плюсовою температурою? Проте радість тривала недовго. У перші дні лютого стовпчик термометра подекуди падав нижче -30 градусів, а потужні хуртовини частково паралізували інфраструктуру країни. Прориви труб, обриви на мережах електропередач, кучугури на автодорогах та ожеледиця на тротуарах додали клопоту не тільки пересічним громадянам, а й комунальникам, медикам та працівникам Міністерства надзвичайних справ, які рятували людей з холодних пасток як на вулиці, так і у власних домівках.

Напередодні Дня святого Валентина начальник Українського гідрометеорологічного центру МНС Микола Кульбіда повідомив теплу звістку: відсьогодні  в Україні спостерігатиметься послаблення морозів і підвищення температури. За його словами, мінімальна температура у ці дні становитиме мінус 14—19 градусів уночі та мінус 6—11 градусів удень. 15—17 лютого середня температура підвищиться ще на три градуси. Буде і сніг. Микола Кульбіда підкреслив, що така температура спостерігатиметься до кінця лютого: «Вважатимемо, що найхолодніші періоди цієї зими Україна вже пережила».

Надворі таки потепліло. Фото з сайту bigpicture.ru

Він також спрогнозував загалом погоду на березень. За його словами, зараз важко дати точний прогноз температури повітря у перший місяць весни, але вона не відхилятиметься від середніх показників: швидкого потепління чекати не слід. Микола Кульбіда додав, що весна до нас прийде в нормальні строки, тобто в середині березня, повідомляє УНІАН.

Крім того, за словами начальника Укргідрометцентру, нині немає підстав очікувати високого весняного водопілля. Микола Кульбіда поінформував, що на цей час запаси снігу становлять від 10 до 16 міліметрів, що менше за норму. Водночас у річках, зокрема в Дніпрі, Десні та Прип’яті рівень снігу та криги дещо перевищує норму.

Проте синоптик зауважив, що рівень весняного водопілля зумовлюється цілим комплексом чинників, і ще раз наголосив: «На сьогодні немає підстав очікувати високої води».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»