Тимчасовий Повірений
у справах Польщі
Даріуш ГУРЧИНЬСКІ

Сьогодні розпочинається державний візит до Польщі Президента Віктора Януковича. У Варшаві український лідер зустрінеться з Президентом Броніславом Коморовським, Прем'єр-міністром Дональдом Туском, маршалом Сейму Гжегожем Схетиною, маршалом Сенату Богданом Борусевичем. Завтра Віктор Янукович відвідає Гданськ. Очікується, що у ході візиту Україна та Польща підпишуть Дорожню карту на 2011-2012 рр. - план дій та співробітництва наших держав, а також Спільну декларацію, котра визначатиме головні напрямки нашої співпраці. Напередодні "УК" поспілкувався з Тимчасовим Повіреним у справах Польщі в Україні Даріушем Гурчиньскі, який розповів про сучасний стан українсько-польських відносин.

Стратегічним має бути зміст

- Пане Гурчиньскі, які гострі моменти в діалозі наших країн польська сторона сподівається вирішити завдяки державному візиту до Польщі Президента Віктора Януковича?

- Варто зауважити, що цей візит і справді є важливим, адже досі два президенти - Віктор Янукович та Броніслав Коморовський мали лише робочі зустрічі. Нас також радує і те, що українського главу супроводжує численна українська делегація, а до програми візиту, окрім переговорів на найвищому рівні включено два цікаві і важливі заходи -Економічний саміт і Форум регіонів. Співробітництво на регіональному рівні має для обох країн велике значення, і Польща прагне розвивати співробітництво з усіма областями України, і східними, і західними. Крім того, така співпраця важлива і в контексті проведення у наступному році нашого спільного заходу - Євро-2012. А на економічному саміті, як очікується, розглядатимуться питання двосторонньої співпраці в контексті євроінтеграційних переговорів України з ЄС. Щодо гострих моментів в українсько-польських відносинах, то я їх не знаходжу. Є певні проблеми, пов'язані з торговельним співробітництвом, зокрема повернення ПДВ польським фірмам, які працюють в Україні, питання з митною вартістю товарів, котрі імпортуються сюди з Польщі. Проте представники відповідних відомств двох країн працюють над ними.

- Українсько-польські відносини все ще мають рівень стратегічних?

- Так, звичайно. Річ у тім, що слово "стратегічні" часто вживається, але важливо, щоб за ним стояли відносини, наповнені конкретним змістом. Результати тих рішень, які наші країни приймають на високому рівні, мають відчувати прості громадяни Польщі та України. Ми надзвичайно зацікавлені у реалізації з боку вашої країни Плану дій щодо безвізового режиму з ЄС. Польща готова допомагати і радити українським колегам, яким чином реалізувати взяті на себе зобов'язання. Як ви знаєте, ми перейшли на візовий режим з Україною не в односторонньому порядку, а в рамках Шенгенської угоди. Так само, як й інші ваші європейські сусіди, Польща не хотіла вводити віз з Україною, розуміючи, наскільки особливими є наші відносини. Проте незважаючи на існування візового режиму, у наших консульствах українцям отримати візу легко. Польські консули завжди йдуть назустріч громадянам України, намагаються шукати особистий підхід у кожному окремому випадку.

Пам'ятати і рухатися вперед

- Останнім часом багато говорять про "перезавантаження" відносин Росія-Польща. Чи не відбувається це за рахунок відносин з Україною?

- Надзвичайно важливо виходити з того, що Україна -незалежна держава. І Польща, і Україна, і Росія зацікавлені у встановленні продуктивних партнерських відносин одна з одною. Справді, відносини Варшави і Москви певний час переживали досить складний період, проте за останні три роки ми зробили дуже багато, щоб поліпшити атмосферу нашого діалогу. Тож нині ступінь довіри між нашими державами встановився високий, хоча ще залишаються деякі болючі теми, яких треба торкатися обережно, враховуючи їхню емоційну складову. Передусім це історичні питання. Гірко це визнавати, але Смоленська трагедія стала тим сумним приводом, який відкрив серця простих поляків і росіян у ставленні одне до одного. Якщо говорити про Україну, то і тут є деякі історичні моменти, які можна трактувати по-різному. Але ми прагнемо виробити взаєморозуміння у поглядах на ті події, які приносили страждання нашим народам. Історію не можна змінити, її треба пам'ятати, віддавати шану жертвам, які боролися за краще майбутнє своїх народів, і йти вперед.

Ми хочемо, щоб ті механізми, які вже існують у наших відносинах з Росією, так само ефективно працювали у співпраці з Україною. Наприклад, спільно з російськими колегами ми створили так звану групу зі складних питань, яка свого часу зробила багато для того, щоб у квітні минулого року польський та російський прем'єри змогли зустрітися в Катині. Ми незабаром офіційно оголосимо про створення українсько-польського форуму партнерства. До його складу увійдуть представники інтелектуальної еліти двох держав: політологи, вчені, письменники. Форум розглядатиме не лише історичні питання, як це робить, наприклад, російсько-польська група. Українські та польські експерти працюватимуть передусім над стратегічним баченням наших відносин у майбутньому, обговорюватимуть питання безпеки, співпрацю України з ЄС. Форум вироблятиме рекомендації для політиків двох держав. Як бачите, ми зацікавлені, щоб відносини з вашою державою зачіпали усі можливі напрямки співпраці і не зводилися лише до історичного чи економічного аспекту. І не варто лякатися, коли між партнерами виникають якісь проблеми. Головне, що ми готові їх спільно розв'язувати і шукати вигідні для обох сторін рішення.

Сусідське лобі у ЄС

- У другому півріччі цього року Польща головуватиме в ЄС. Чи може Україна сподіватися на підтримку Варшавою її інтересів на переговорах з Євросоюзом ?

- Так, цей рік буде особливим для України. Оскільки з першого січня в ЄС головує ваш сусід Угорщина, а в другому півріччі головування перебере на себе Польща. Нам здається, що Україна повинна якомога плідніше використати цю нагоду для того, щоб реалізувати свій курс на зближення з ЄС. Більше того, наше головування починається саме після проведення саміту "Східного партнерства" (який відбудеться наприкінці травня у Будапешті), тож ми сподіваємося втілити всі напрацювання цього саміту у життя. Протягом останнього часу Україна справді проробила значну домашню роботу для наближення до стандартів ЄС. І ми переконані, що вона триватиме й надалі. Адже українська влада на всіх рівнях підтверджує своє бажання рухатися вперед і виконувати всі взяті на себе зобов'язання. У Польщі сподіваються, що Україна досягне прогресу на переговорах з укладення Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема щодо створення зони вільної торгівлі. Бажання Києва захистити і відстоювати свої економічні інтереси абсолютно зрозуміле, але ми переконані, що вам вдасться знайти ті точки дотику з позицією Брюсселя, які дозволять просуватися далі по шляху переговорів. Звичайно, ми були б раді, якби Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС саме під час головування Польщі у цій організації. Проте тут я абсолютно згоден з думкою, висловленою міністром закордонних справ К. Грищенком, що важливі не строки підписання угоди, а її якість. Адже від цього залежатиме, наскільки ефективно працюватимуть механізми цієї угоди і чи відчують українці реальну користь від її укладення.

- Як, на вашу думку, триває підготовка України до Євро-2012?

- Я щодня проїжджаю повз НСК "Олімпійський" і спостерігаю, як прогресує будівництво. Проте якщо серйозно, гадаю, в оцінках щодо підготовки до Євро-2012 варто довіряти українським високопосадовцям. Переконаний, нашим країнам вдасться провести цей чемпіонат на належному рівні. Важливо, щоб після чемпіонату інфраструктура - дороги, готелі, спортивно-ділові комплекси, - яка зараз будується у рамках Євро-2012, й далі розвивалася. Ця міжнародна подія має певним чином підхльоснути наші країни. Спорт - це те, що об'єднує і спортсменів, і вболівальників, і політиків, він ще більше об'єднав і наші країни.

ДOСЬЄ "УК"

Даріуш ГУРЧИНЬСКІ. 1989 року закінчив факультет журналістики Московського державного університету ім. М. Ломоносова, у 1994 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата наук. Працював другим секретарем відділу протоколу посольства Польщі в Росії, згодом деякий час - у польському посольстві в Казахстані. У 2007 році очолив відділ Російської Федерації Східного департаменту МЗС Польщі. З вересня 2010 року - радник Посольства Польщі в Україні.

ДУМКА ЕКСПЕРТА

Олександр СУШКО,
науковий директор інституту
Євроатлантичного співробітництва:

- На мою думку, візит глави Української держави до Польщі надзвичайно важливий, проте дещо запізнілий. Бо за винятком поїздки, пов'язаної з похованням трагічно загиблого Президента Леха Качинського, Віктор Янукович минулого року не здійснив жодного робочого чи офіційного візиту до цієї країни. А це не відповідає традиційно високому рівню наших відносин. Нагадую, що минулого року планувалася участь Президента України в економічному форумі, що проходив у польському місті Криниця (Віктор Янукович разом зі своїм колегою Броніславом Коморовським мав відкривати цей захід). Але з ініціативи української сторони цей візит було скасовано в останню мить. А от Президент Польщі побував за цей час в Україні двічі - на саміті Ялтинської європейської стратегії та у Харкові, де вшанував пам'ять похованих на місцевому цвинтарі польських офіцерів, розстріляних загонами НКВС у 1940 році. Тобто, як бачите, з нашого боку за цей період було виявлено менше інтересу до розвитку двостороннього діалогу. На мою думку, головна причина цього полягає в тому, що керівництво України намагається вирішувати усі чутливі зовнішньополітичні питання з Брюсселем, Берліном чи Москвою, формуючи таким чином певний дисбаланс на користь Росії.

Важливість нинішнього офіційного візиту Віктора Януковича полягає передусім у тому, що Україна таким чином продемонструє Польщі свою вдячність за її постійну відчутну підтримку нашої країни, зокрема в ЄС. А також покаже, що Київ усвідомлює і належним чином цінує той потенціал, який має Польща як країна-член ЄС. Адже з усіх питань, які цікавлять Київ, Польща займає вигідну для нас позицію, і саме вона підтримує Україну і у запровадженні безвізового режиму з Євросоюзом, і на переговорах щодо Угоди про асоціацію. Звичайно, нам є про що поговорити і на двосторонньому рівні. Зокрема, в енергетичній сфері та щодо спільної промоції Євро-2012.