МЕТА

Дороге російське паливо спонукає відроджувати вітчизняну галузь

Україна має намір значно збільшити обсяги газу власного видобутку. Ця позиція керівництва держави  стала наріжним каменем підсумкової конференції «Український діалог з питань вироблення енергетичної політики: природний газ і енергетичне майбутнє України».

«Були й кращі часи з видобутку нафти й газу. І наша геологічна структура, наша територія, наші родовища можуть відновити ті обсяги видобутку, які були раніше», — зазначив Прем’єр-міністр Микола Азаров, виступаючи на цьому представницькому зібранні. Уряд володіє повною інформацією про перспективні площі, на яких можна значно збільшити видобуток нафти та газу. Не відкладаючи у довгу шухляду розмови про партнерство, Прем’єр запросив інвесторів брати участь у їх розробці та освоєнні.

Завдання України просте й зрозуміле: зменшити залежність економіки від імпортованого та надзвичайно дорогого газу. У цьому контексті глава уряду вкотре висловив сподівання, що найближчим часом вдасться переглянути газові контракти 2009 року і вийти на європейську ціну блакитного палива для нашої країни.

Водночас Микола Азаров нагадав, що видобуток вуглеводнів в СРСР розпочався саме в Україні, і саме наша держава давала левову частку природного газу в енергетичному балансі СРСР. А вже потім було відкрито родовища газу в Сибіру.

Крім збільшення власного видобутку вуглеводнів, Україна взяла курс на політику підвищення енергоефективності, реалізацію програм енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії. «Глибоко переконаний, що в нашої нафтогазової галузі та енергетики велике майбутнє, і будьте певні, що для реалізації цих перспективних завдань уряд докладе всіх зусиль», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

А профільний міністр Юрій Бойко на підсумковій прес-конференції озвучив думку, що цьогоріч Україна може збільшити обсяги закупівлі газу від заявлених раніше 27 млрд кубометрів. Це може статися в разі зниження його ціни. Проте сьогодні є намір купити стільки, скільки задекларовано.

Остання його зустріч  з главою ВАТ «Газпром» Олексієм Міллером продемонструвала бажання обох сторін знайти компроміс у питанні зниження ціни на газ, передає УНІАН. Ці перемовини дають упевненість, що Україна знайде взаєморозуміння з Російською Федерацією та європейськими фінансовими інституціями в питанні створення тристороннього консорціуму з управління своєю ГТС.

Для її модернізації найбільше підходить модель саме тристороннього консорціуму. При цьому необхідно забезпечити гарантії обсягів транзиту газу з боку РФ і залучити кошти з боку Європейського Союзу для реалізації проекту.

«Наші переговори, присвячені транзиту, базуються на двох речах, — продовжив Юрій Бойко. — По-перше, ми повинні мати гарантії обсягів транзиту до Європи з боку наших партнерів з Росії. По-друге, ми повинні долучити Європу для того, аби вона дала кошти на реконструкцію ГТС». Але сьогодні фінанси з боку Європи не надходять. Тож роботи доводиться проводити власним коштом.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»