ВИСТАВКА

У Чернігові презентували свої роботи майстри художньої емалі

Cтійке переконання, що на виставці буде представлено розмаїття вигадливо розмальованих перснів, сережок, браслетів та брошок, додавало настрою і змушувало прискорити крок. Адже досі з емальованих виробів доводилося спостерігати переважно буденні речі: відра, друшляки, миски, каструлі...

Ось так, з очікуванням чогось незвичайного, підійшла до Національного історико-архітектурного заповідника "Чернігів стародавній". І сповна одержала свою порцію дива: вироби з емалі були... картинами. Та якими! Очей не відірвати!

Та перше, що захотілося роздивитися, - портрети жінок: Мавка у маєві весни, жінка у вечірніх тонах із свічкою в тонкій долоні та поглядом Мадонни, східна красуня з піалою, сільська берегиня, котра повертається з городу... Ці та інші картини дружини відомого митця Олександра Бородая - Тамари Турдиєвої - сповнені ніжністю і світлом.

У творах самого майстра переважають історичні міфологічні мотиви та мудра й трохи химерна філософія сучасного світу. На виставці також представлені роботи доньки подружжя, Юлії, яка закохана у природу, її вічний кругообіг і причаєні дива. Тож назва цього заходу - "Мистецька родина" - цілком слушна.

"Олександр Бородай відновлює традиції Давнього Єгипту, Візантії і Київської Русі, - гомоніли, повільно переходячи від твору до твору відвідувачі виставки. - У нього є своя майстерня, учні й послідовники".

"А столичні станції метро "Видубичі" та "Осокорки" бачили? Теж робота цих емальярів. І в соборах вони працювали, і в харківській підземці замовлення виконували"...

Як твориться таке диво? Майстри розповідають, що майбутню картину покривають однотонними сірими відтінками емалевих фарб, після чого лишається сподіватися, що "співавтор" -піч з температурою 700-900 градусів - оживить кольори саме так, як хотів майстер. Після термічної обробки виріб стає барвистим, та інколи бувають зовсім несподівані результати, часом такі, що зводять усю копітку роботу нанівець. Перші, тренувальні, кроки в цьому виді мистецтва Олександр Бородай робив, розмальовуючи... браковані кришки емальованого посуду.

Твори талановитого митця експонувалися в Європі, США, Канаді. Раз у два роки в Києві проходить фестиваль емалі імені Олександра Бородая, на якому зблизька і здалека збираються його друзі, колеги, учні.

... Довго стою перед виробом з простою назвою "Вітер": вкрите тонким малюнком сріблясте тло з невеликим кольоровим вкрапленням схоже на наші будні, посеред яких раптом зринає щось неочікуване і прекрасне...