ЗДОБУТОК

Микола Азаров переконаний, що економічна політика уряду  дала змогу вийти країні з «кризової ями»

Про це Прем’єр-міністр заявив під час засідання економічного прес-клубу. «Чи вважаю я правильною політику, яку провадить уряд? Так, я вважаю її правильною. Звісно, щось ми не зуміли зробити, щось пішло не так, як треба. Без цього не буває. Але в цілому ми зі своїм завданням упоралися. Нам є що сказати людям», — наголосив  Микола Азаров.

За його словами, уряду вже вдалося досягти багатьох цілей, однак ще є над чим працювати й далі. Найголовніше те, що чинному Кабінету Міністрів довелося докласти неймовірних зусиль, аби вийти з «кризової ями» 2008-2009 років.

У цьому розрізі глава уряду підкреслив: хоча зміни в країні відбуваються не настільки швидко, як хотілося б, однак вони йдуть відповідно до можливостей держави. «Якби ми йшли швидше, то отримали б зворотний ефект за рахунок підвищення цін, інфляції тощо. Якщо темпи економіки будуть такими, як ми плануємо, то це дасть нам змогу в 2012 році зробити ще один ривок, — зауважив Прем’єр. — Ми вперше за багато років вийшли з нормальними показниками інфляції: завершуємо рік із показником 4,4%, максимум — 4,5%». Микола Азаров додав, що таких помірних показників вдалося досягти в умовах зростання ВВП.

Окремо він зазначив, що 2011 рік пройшов досить оптимально з точки зору кредитно-грошової політики. Найголовніше свідчення цього — Національний банк разом із урядом працювали в цьому напрямку коректно та стабільно.

На засіданні економічного прес-клубу йшлося й про те, що поточного року обсяг капітальних інвестицій в економіку України сягне 170 млрд гривень. А прямі іноземні інвестиції цьогоріч зросли на 44,5%. «Обсяг капітальних інвестицій виріс за 9 місяців цього року порівняно з аналогічним періодом минулого на 21%. Це хороший показник», — підкреслив Микола Азаров, акцентувавши на тому, що в Україні досить рівномірно розвиваються всі галузі економіки.

Окрім цього, в поточному році істотно зросла купівельна спроможність населення. Прем’єр зазначив, що роздрібний товарообіг у країні збільшився на 15%. Відтак українці почали більше купувати продовольчих продуктів (наприклад, зросло споживання м’яса, а овочів і фруктів населення купило в 1,5 раза більше, ніж торік).

Характерно, що споживча активність стосується не лише товарів першої необхідності. Так, цього року придбано вдвічі більше автомобілів, що були у використанні, нових авто купили на 30% більше. На 50% більше придбано телевізорів, на 30% — супутникових антен. «Якщо населенню не вистачає на продукти харчування, хіба вони купуватимуть супутникові антени? — запитав глава уряду. — Це абсолютно об’єктивні дані, які свідчать про те, що купівельна спроможність населення зростає».

Тож нині головне завдання уряду — забезпечити насамперед зростання доходів незахищених верств населення. «Уже багато хто забув, але ще на початку 2010 року 6 млн пенсіонерів отримували пенсію від 500 до 700 гривень. Зараз можна уявити собі таку пенсію? Таких пенсій уже нема — вони значно вищі. Так, середній розмір пенсії становить 1200 грн. Середня зарплата за грудень становитиме 2800 грн. Звісно, це небагато, але це не 1600 грн, як було ще рік тому», — передає слова Прем’єра «Укрінформ».