Цей захід Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк присвятив політичній складовій. Він перерахував представників від кожної з коаліційних фракцій в уряді, а потім повідомив, що вже цього тижня розпочато проведення колегій в усіх міністерствах. «Хочу привітати міністрів із тим, що протягом найближчих трьох тижнів я проїдуся по всіх міністерствах, аби провести колегії. На них я маю намір висунути остаточні завдання, які слід встигнути виконати повністю до вересня. Вже минуло півроку. Багато зроблено, багато не виконано. Треба поставити чіткі завдання та запитувати вже потім про їх виконання», — звертався до присутніх глава уряду. Інтригу щодо площини виконання майбутніх доручень він тримав недовго.

По завершенні колегій Арсеній Яценюк пообіцяв провести окрему розмову з представниками коаліції і врешті роз’яснив, що йтиметься про питання політичної відповідальності за кожного міністра, якого порадила чи запропонувала на крісло парламентська більшість. «Загалом це політична відповідальність за долю держави», — наголосив глава уряду.

Із дорученнями він не барився: попросив урядовців докладно проаналізувати звернення до Верховної Ради Президента Петра Порошенка. «Це повинно також стати частиною нашої роботи зі зміни та реформування країни. Сподіваюся, парламентська коаліція також почула звернення глави держави і зрозуміла, що вона повинна триматися єдності».

Тільки єдина демократична команда має шанси на успіх у виборців. Фото з сайту grouponmkt.com

Вісім законів і «осіннє загострення»

Арсеній Яценюк резюмував, що не ухваленими залишаються вісім проектів законів. Коли ці документи наберуть чинності, керівництву нашої держави вдасться завершити виконання програми фінансово-економічної стабілізації, підписаної Україною, Світовим банком і Міжнародним валютним фондом. На жаль, укотре за ці закони не голосують. По завершенні засідання уряду Прем’єр пообіцяв прибути до парламенту й намагатися переконати народних депутатів не просто у спільній відповідальності, а в необхідності ухвалення законів, спрямованих на реформи. «Процес, коли натискаєш кнопку і голосуєш за закони, підготовлені урядом разом зі світовою фінансовою та експертною спільнотою, й називається «реформи». Ці закони необхідні для того, щоб країна йшла вперед крок за кроком», — не приховував обурення Прем’єр.

До членів уряду він звертався навіть в іронічній формі. Передовсім анонсував на початок осені пік «осіннього загострення». Такою фразою означено процес, який «завжди відбувається восени, коли призначають вибори до місцевих органів влади». «Це політичне загострення не лікується медичними речами, тому тут Олександр Квіташвілі нам не в поміч (міністр охорони здоров’я). Аби це загострення не мало негативних наслідків для країни, дуже важливо, щоб усі політичні сили, які входять до коаліції, вже зараз ухвалили рішення про формат походу на місцеві вибори. За інших обставин це буде війна всіх з усіма», — наголосив Арсеній Яценюк.

Президентові та Блоку Петра Порошенка від Прем’єр-міністра і «Народного фронту» запропоновано визначити спільними зусиллями (як найбільшим політичним партіям) єдину систему і підхід до участі у місцевій виборчій кампанії. А ще глава уряду запропонував, щоб інші політичні сили від коаліції найближчим часом також розпочали консультації та з’ясували, як посадовці йтимуть на вибори, кого висуватимуть. У стислий термін потрібно ухвалити закон про відкриті списки, забезпечити прозорість і демократичність виборів, можливість працювати парламенту й уряду — це головні питання порядку денного, на думку Арсенія Яценюка. «Яка мета? Аби політики не побігли в цей жахливий популізм та війну демократичного табору самі з собою», — пояснив він.

Регіони чекають на повноваження

Арсеній Яценюк ще раз наголосив, що ці завдання урядовці мають опрацювати та виконати протягом трьох місяців. «Я поставлю на колегію перед кожним міністерством виконання планів, які необхідні з реформування кожного міністерства, — це завдання виконавчої влади. Політичне завдання — пройти виборчу кампанію єдиною демократичною командою, здобути підтримку людей, а потім виконати свої зобов’язання перед людьми на місцях», — сказав Прем’єр.

Уже потім він попросив усвідомити, що муніципальна кампанія має йти в ногу із процесом децентралізації. У цьому контексті глава уряду заявив, що новообрані до місцевої влади органи повинні отримати нові повноваження. Фінансову складову Кабінет Міністрів передав до регіонів. Саме тому на рахунках місцевих бюджетів суми більші на 35%. «Півроку тому майже в кожному селі кричали, що недолугий уряд ухвалив недолугу бюджетну реформу. Зараз усі тихенько мовчать і рахують гроші, тому що плюс 35% доходів — це плюс сума, більша на 35%», — відповів Арсеній Яценюк.

Окрім бюджетно-економічної децентралізації, на думку Арсенія Яценюка, потрібно проводити й політичну децентралізацію. Основний Закон, за сценарієм Прем’єра, має підтримати народ. «Люди повинні сказати своє «так» такій Конституції, і вона повинна передбачати, щоб із цих кабінетів та пагорбів у Києві позабирати частину повноважень і віддати на місця. Віддати, щоб країна краще розвивалася, тому що централізація влади ні до чого хорошого ніколи не призводила. У нас уже є приклад, коли Янукович хотів централізувати владу через незаконні зміни до Конституції».

Важливо, щоб ці політичні завдання не завадили виконавчій владі робити свою роботу, виконувати норми плану реформ для України та виводити її з економічної, військової, соціальної кризи. Політичне завдання, за словами глави уряду, — це не що інше, як єдність усього «сократичного табору», між урядом та парламентською коаліцією і спільні та єдині підходи до участі у виборах до органів місцевого самоврядування. Про нову якість таких органів та нові повноваження для них слід пам’ятати також.

До слова, вибори до місцевих рад мають відбутися у жовтні цього року, як вимагає Конституція. З-поміж зареєстрованих у Верховній Раді законопроектів народні депутати виокремлюють «польську модель», де прописано проект упровадження пропорційної системи з відкритими списками.

За що проголосує парламент, покаже час. Так чи інакше, а місцеві вибори відбудуться у терміни, визначені Конституцією, їх не переноситимуть. Принаймні в цьому запевняв представників ЗМІ Президент Петро Порошенко під час інтерв’ю до річниці обрання на посаду глави держави.