Міжнародний валютний фонд завершив другий перегляд чотирирічної програми співпраці з Україною (EFF) й ухвалив рішення надати Києву третій за рахунком кредитний транш на мільярд доларів. Так загальний обсяг виплат за угодою про кредитування сягнув майже 7,62 мільярда доларів (він має становити 17,5 мільярда). Кошти з Вашингтона надійдуть найближчим часом. Ними влада поповнить золотовалютні резерви.

По завершенні засідання ради директорів МВФ директор-розпорядник цієї структури Крістін Лагард заявила, що рішення було для України позитивним, оскільки наша держава демонструє помітні ознаки економічного відновлення попри всі зовнішні труднощі, з якими доводиться стикатися. «Економічна активність пожвавлюється, інфляція помітно зменшилася, посилюється стабільність, ростуть резерви і обсяги депозитів у банківській системі, — йдеться у коментарі організації. — Ціна кризи, яку переживає Україна, була високою, але й подальше зростання буде достатнім. Багато в чому його забезпечуватиме реалізація програми реформ, озвучена владою. До неї належатиме макроекономічна стабілізація, приведення тарифів до ринкового рівня, відновлення банківської системи».

Попередні зустрічі Петра Порошенка із Крістін Лагард нарешті дали потрібний результат. Фото з сайту president.gov.ua.

У середньостроковій перспективі нашій стороні треба буде найбільше приділяти увагу фіскальній реформі, змінам на митниці, проводити грамотну податкову політику, щоб можна було втримати фінансову систему від бюджетного дефіциту. Критична, на думку Крістін Лагард, пенсійна реформа. Тут слід скоротити дефіцит бюджету Пенсійного фонду, стабілізувати його роботу без ризиків зростання боргів у системі державних фінансів.

А монетарну політику, яку проводить влада, в МВФ вважають ефективною. У цьому контексті пріоритетами стануть: зниження інфляції, відновлення резервів, поступова лібералізація у сфері регулювання, рекапіталізація банків, скорочення знецінених активів. Відновлення економіки має відбуватися в умовах ефективної боротьби з корупцією, верховенства права і поліпшення системи держуправління, включаючи управління державними компаніями.

Керівництво нашої країни одразу відреагувало на рішення ради директорів МВФ. Президент Петро Порошенко вважає, що світ визнає реформи, які відбуваються в Україні. «Країна рухається в правильному напрямку, — цитує його слова департамент прес-служби АП. — Це рішення  — висока оцінка економічних реформ і перших наших результатів та кроків у боротьбі з корупцією, адже антикорупційна стратегія й практика — також вагомий критерій, за яким МВФ ухвалює рішення про кредитування».

Уперше в історії відносин України з МВФ наша держава отримує третій транш допомоги в межах однієї програми співпраці. Тепер з’явилася  можливість отримати фінансову допомогу від США, макрофінансову допомогу Євросоюзу, інших міжнародних фінансових організацій.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман написав на своїй сторінці у Facebook, що рішення МВФ свідчить про відновлення довіри до України і політики уряду: «Транш — це не просто допомога, це ще й сигнал іноземним інвесторам, що в економіку України можна і потрібно вкладати гроші. Стабілізація економічної ситуації дає змогу нам порушувати питання про підвищення соціальних стандартів».

А міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що транш піде до резервів НБУ та сприятиме стабільності курсу гривні, фінансової системи: «Кредити МВФ надають під найнижчі можливі відсотки, щоб допомогти Україні відновити економіку і в результаті зменшити боргове навантаження».