ПЕРЕГОВОРИ

Зустріч Віктора Януковича з владним тандемом Росії дала змогу зрушити з місця газове питання

«У ході переговорів досягнуто істотного прогресу, що дає підстави сподіватися на досягнення найближчим часом конкретних результатів в інтересах обох країн», — наголосив Президент України, коментуючи переговори з Президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим, а також Головою Уряду РФ Володимиром Путіним, що відбулася в резиденції «Русь» у с. Завідово Тверської області.

Як повідомляє прес-служба глави держави, було обговорено широке коло питань двостороннього співробітництва України та Росії, зокрема, і питання співпраці в сфері транзиту та постачання газу. Щодо останнього і висловився Віктор Янукович. Також у Завідово було досягнуто домовленості про проведення у жовтні в Україні чергового засідання міждержавної українсько-російської комісії.

У резиденції російського лідера атмосфера була справді хорошою.Фото Михайла МАРКІВА

Днем пізніше міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко і голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер обговорювали конкретні шляхи реалізації домовленостей, досягнутих президентами України та Росії, а також і Прем’єр-міністром РФ 24 вересня, у сфері закупівлі і транзиту російського газу. Як повідомили УНІАН у прес-службі Кремля, «За її підсумками Глава «Газпрому» доповів Президентові РФ, що в обговорюваних питаннях ставки транзиту газу в Україну досягнуто істотного прогресу, що дає змогу розраховувати на відповідні домовленості, які будуть на користь обох сторін».

А починалися переговори з того, що Віктор Янукович у розмові зі своїм російським колегою зазначив, що у відносинах України та Росії накопичилися питання, що потребують швидкого вирішення, та найголовніше з них — співпраця в енергетичній сфері. Він наголосив, що саме з останнього слід знайти конструктивне рішення. «Не приховую, що є певна тривога в енергетичному питанні, та впевнений, що з урахуванням того, що нам вдалося зробити за останні півтора року — стабілізувати економічну співпрацю та багато іншого — ми й тут підійдемо правильно та конструктивно до вирішення питань», — сказав глава Української держави.

Він також зазначив, що не варто відкладати з проведенням міждержавної українсько-російської комісії під головуванням президентів. На його переконання, засідання має відбутися до проведення другого українсько-російського форуму, який пройде на рівні глав держав у Донецьку.

Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв у свою чергу зазначив, що глави обох країн зібралися, щоб обговорити найскладніші питання двосторонньої співпраці. «Звичайно, є сенс обговорити найскладніші питання, включаючи енергетичну співпрацю», — сказав Дмитро Медведєв. За його словами, в резиденції в селі Завідово хороша атмосфера для того, щоб обговорювати ці питання.

Напевно, саме вона та й той факт, що до зустрічі президентів пізніше приєднався Прем’єр Росії, стали запорукою досягнення згаданих домовленостей. Принаймні в альтанці на території резиденції Віктор Янукович, Дмитро Медведєв і Володимир Путін продовжили переговори, які врешті дали змогу зустрітися Юрію Бойку та Олексію Міллеру.