ДЕРЖАВНИЙ ВІЗИТ

В Єрусалимі Віктор Янукович і Шимон Перес  домовилися активізувати підготовку відповідної угоди

Ми можемо впевнено говорити про плідну співпрацю між двома країнами в торговельно-економічній та науково-технічній сферах, ефективну культурно-гуманітарну взаємодію. Із такими словами звернувся у своїй вітальній промові Президент України до Президента Ізраїлю. Глава Української держави перебував на Землі обітованій із дводенним візитом.

Безвізовий режим пожвавив відносини

Віктор Янукович відзначив динамічний та конструктивний політичний діалог з Ізраїлем, напрацьовану договірно-правову базу відносин. Не забув він нагадати і про те, що наприкінці 1940-х рр. Україна як одна з країн-засновниць ООН підтримала реалізацію мрії єврейського народу створити власну державу.

Але подальшому зміцненню двосторонніх відносин найбільше має посприяти вже запроваджений безвізовий режим. «Без сумніву, від цього рішення громадяни наших держав отримали переваги. Цей крок значно активізував міжлюдські, культурні та ділові контакти», — резюмував Президент, назвавши символічним те, що безвізовий режим між Україною та Ізраїлем вступив у дію саме в 20-ту річницю встановлення дипломатичних відносин.

А черговим завданням у контексті поглиблення двосторонніх зв’язків він назвав створення зони вільної торгівлі. Для цього найближчим часом потрібно вийти на рівень конкретних переговорів, аби підготувати угоду відповідно до правил СОТ.

У свою чергу Шимон Перес наголосив: на цій землі Віктора Януковича приймають як людину, яка творить новітню історію, майбутнє України. Президент Ізраїлю переконаний, що цей візит сприятиме поглибленню двосторонньої взаємодії у науковому, технологічному напрямах.


 Статус державного візиту передбачає найвищі почесті для гостя. Фото Михайла МАРКІВА

З позиції національного прагматизму

Уже під час перегорів із Шимоном Пересом Віктор Янукович говорив про розвиток ефективного співробітництва завдяки не лише історичному фундаменту, а й нинішньому потенціалу країн. У цьому контексті він наголосив, що Україна нині рухається шляхом системного реформування різних сфер життєдіяльності, незважаючи навіть на складний економічний період у світі.

Глава Української держави висловився і щодо розбудови міжнародних відносин: «Україна завжди керуватиметься принципом національного прагматизму. Ми розвиватимемо відносини з іншими країнами лише у практичній площині, а не будуватимемо їх «проти когось».

За підсумками переговорів президенти ухвалили Спільну заяву, яка підтверджує розвиток дружніх та партнерських відносин, високий рівень політичного діалогу і прагнення поглиблювати співробітництво як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнародних організацій.

Того самого дня Віктор Янукович зустрівся з Прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу. Глава уряду звернув увагу на величезний внесок вихідців з України у створення та становлення сучасної Ізраїльської держави.

У рамках державного візиту Віктор Янукович зустрівся  з віце-прем’єр-міністром, міністром закордонних справ Ізраїлю Авігдором Ліберманом, головою парламентської коаліції та головою фракції «Лікуд» Кнессету Зеєвом Елькіном. Він також  відвідав Могилу Богородиці в історичній частині Єрусалима Гетсиманії. А згодом — Меморіальний комплекс Катастрофи і героїзму єврейського народу «Яд Вашем», де вшанував пам’ять жертв Голокосту, поклавши квіти до пам’ятника загиблим, повідомляє прес-служба Президента.

ДОВІДКА «УК»

У присутності президентів України й Ізраїлю було підписано План співробітництва у галузі охорони здоров’я та медицини на 2011—2015 рр.; меморандуми про співробітництво між Державною службою автомобільних доріг України та Національною автодорожньою компанією Ізраїлю, про взаєморозуміння між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України та Центром сприяння інвестиціям Ізраїлю.

Державний візит Президента України до Держави Ізраїль. 30 листопада - 1 грудня 2011 року. Фоторепортаж Михайла МАРКІВА