ПІРАТСТВО 

США внесли Україну до списку «пріоритетного моніторингу» порушників прав американської інтелектуальної власності
 

Україна знову серед порушників прав американської інтелектуальної власності, вперше з 2007 року. Про це йдеться у щорічному звіті голови Торгового представництва США Рона Кірка. За інформацією Deutsche Welle, автори документа звернули увагу на значне зростання за останній рік кількості порушень інтелектуальних прав і торгових марок «практично у всіх форматах». У звіті зазначається, що Україна зробила лише «мінімальний прогрес» у виконанні плану дій від 2010 року в боротьбі з піратською продукцією та контрафактом, а в деяких випадках навіть регресувала. Канада ж потрапила до «чорного списку» вже вчетверте, частково через відсутність прогресу у введенні реформ законодавства щодо захисту авторських прав.

У Торговому представництві США стурбовані «виробництвом контрафактної продукції і нестримним піратством, зокрема через Інтернет» у країнах-порушниках. У звіті зазначено, що онлайн-піратство зміцнює свої позиції шляхом продажу контрафактної й піратської продукції (аудіо-, відео-, парфумів, взуття тощо) у кіосках і вуличних магазинах, відтісняючи традиційні точки збуту. Головними порушниками дотримання та охорони прав інтелектуальної власності у цьому документі названі Росія і Китай. У список «пріоритетного моніторингу» також потрапили Аргентина, Ізраїль, Канада, Таїланд, Індія, Алжир, Чилі, Індонезія, Пакистан, Венесуела.

Іспанія і Малайзія досягли прогресу в боротьбі з піратством і порушеннями прав інтелектуальної власності й опинилися в списку з нижчим рівнем потенційної небезпеки піратства. Серед пострадянських країн у ньому фігурують Білорусь, Таджикистан, Туркменістан і Узбекистан.

Цей рейтинг не тягне за собою введення економічних санкцій. Його основна мета — «присоромити» країни-порушниці, щоб їхні уряди посилили боротьбу з піратством і порушеннями авторських та інтелектуальних прав.

Разом з тим, як підкреслив у коментарі  «УК» старший юрист міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Володимир Якубовський, внесення України до списку «пріоритетного моніторингу» — це свого роду попередження, що свідчить про існування конкретних проблем із захистом прав інтелектуальної власності, правозастосуванням або доступом до ринку осіб, які опираються у своїй діяльності на такі права. Це означає, що Україна перебуватиме під пильним наглядом й у центрі підвищеної уваги щодо розвитку в ній захисту прав інтелектуальної власності. США найімовірніше наголосить на проблемах, які існують, у двосторонніх переговорах і надасть час і можливість для виправлення ситуації.

За словами В.Якубовського, США мають систему узагальнених преференційних митних тарифів для країн, що розвиваються. Вона є дозволеним винятком з принципів СОТ. Тобто розвинені країни можуть надавати умови для імпорту товарів з України кращі, аніж встановлені для інших розвинених країн, наприклад, країн Євросоюзу. Отже, українські компанії не сплачують мито в розмірі від 1 до16%. Преференції стосуються більш як 4800 видів продукції для майже 130 країн світу. Для отримання преференцій США встановлені певні критерії. Дотримання прав у країні інтелектуальної власності є одним із них.

«Може пройти від півтора місяця до року, перш ніж США вдасться до застосування санкцій, якщо наша країна не вдасться до належних заходів та належним чином не виправить ситуацію. Адже у підсумку США можуть позбавити або принаймні обмежити застосування вищезазначених митних преференцій до України», — попереджає експерт. У такому разі Україні доведеться конкурувати із розвиненими країнами. Однозначно оцінити  збитки від введення тарифів складно, та вони можуть бути вельми відчутні.

Нагадаємо, що у лютому цього року Міжнародний альянс інтелектуальної власності (заснований у 1984 р. для представництва галузей, пов’язаних з авторським правом, в уряді США), звернувся до Американського торговельного представництва з проханням скоротити або скасувати торговельні пільги, передбачені Загальною системою преференцій, для України через внутрішні проблеми із захистом інтелектуальної власності.