ПОДІЯ

Національний музей "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні" поповнився новими свідченнями очевидців трагедії 1932 - 1933 років


Тут зупинився час. Обірвані долі, недоспівані пісні, ненароджені діти ніби зачаїлись у затемненому просторі музею. Вони будять пам'ять, закликають берегти життя. Схвильовано б'ється серце, а відчуття таке, ніби колотиться від болю й скорботи Всесвіт.

Тут - Меморіал пам'яті і віри, що подібне ніколи не повториться. Предмети селянського вжитку. Пусті горшки й миски. Ступи і жорна, на яких немає що молоти й товкти. Прізвища загиблих у Національній книзі пам'яті представляють всі області. Тихо. Розгублено-незвично. Відвідувачі обережно перегортають сторінки, шукаючи знайомі прізвища. Читають, перечитують, витираючи сльози.

І ось у залі ніби просідає підлога, стає ще темніше від людського болю - вносять нові свідчення людської трагедії 1932-1933 років.

Голова Правління фонду "Україна 3000" Олександр Максимчук передає директору Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні" Віктору Діденку архів свідчень з теми Голодомору 1932-1933рр., зібраний у рамках програми "Уроки історії".

У ньому 179 аудіокасет, 25 відеокасет та текстових матеріалів, які об'єднані в 42 папки (8 522 аркуші). Свідчення охоплюють всю територію України, яка постраждала від голоду, за винятком Одеської області. Запис проводився з 2003 року студентами, учнями, сільськими та селищними краєзнавцями і активістами за запитальником, розробленим професором Київського національного університету імені Тараса Шевченка Валентиною Борисенко.

"Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні" - єдиний музей з цього профілю і такого рівня в країні. Саме тому Фонд "Україна 3000" передав зібрані свідчення саме сюди.

Його програма "Уроки історії" здійснюється з 2003 року. Вона досліджує і доносить до української та світової спільноти правду про трагічні сторінки нашої історії.

За цей час видано дев'ять книг, всі наклади яких безкоштовно передано до обласних, районних бібліотек та бібліотек вищих навчальних закладів. Проводилися конкурси для журналістів на краще висвітлення тематики Голодомору, а також конкурси плакатів "Свічка у вікні". 2007-го створена науково-документальна виставка "Страчені голодом: невідомий геноцид українців", яка сьогодні перекладена мовами ООН і є в кожному дипломатичному представництві України за кордоном. Відомий на весь світ фільм "Живі" Сергія Буковського, присвячений темі Голодомору, знятий на замовлення фонду.

- Наш музей, - сказав Віктор Діденко, - робить перші кроки. - Але його уже визнано інформаційним центром висвітлення голодоморів, із зібраними документами за неповний рік ознайомились 280 тисяч відвідувачів. Архів фонду, - безцінні свідчення, які ми збережемо для нащадків.

Свічки скорботи горять в Австралії, Вірменії, Греції, Іспанії, Італії, Канаді, Португалії, Сербії, США, Франції...

"Доки пам'ятаємо, доти ми живемо", записала в Книзі відгуків музею відвідувачка Наталія Дмитренко.